kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Refik Durbas @ SABAH
Fax:
0212 354 34 72
 

Çankırı üniversite istiyor

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Arif Özden, SABAH Posta Kutusu'nda 04.06.2004'te yayınlanan yazısında "Çankırı'ya üniversite gerekli mi?" diye sormaktadır. Çankırı, eğitim-öğretim şehri olmak amacıyla 1995'te tüm bünyesiyle başlattığı altyapı çalışmalarını hızla sürdürmektedir. Çankırı il merkezinde Ankara karayolu üzerinde 324.900 m2 arazi Çankırı Üniversitesi kampus alanı olarak tahsis ve tescil ettirilmiştir. Ayrıca üniversite kurulduğu takdirde kullanılacak nakit para Çankırı Yükseköğretim Vakfı tarafından hazır tutulmaktadır. Devlete yük getirmeyecektir. Eğitim ve öğretimle idari hizmet için binalar yeterlidir. Meslek Yüksekokuluna ait 6 daireli lojman mevcuttur. Üniversite kurulması halinde tahsis edilmesi tasarlanan binalara ait lojmanlar da dikkate alınırsa en azından 169 daireli lojman imkanı bulunmaktadır. Mevcut kız ve erkek öğrenci yurdu kapasitesi 1.014 olup; 1000 kişilik yurt-kur binasının gerektiğinde tahsis edilebilecek pansiyonlarda dikkate alındığında yurt kapasitesi 4.300'e yaklaşacaktır.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile yapılan girişimler sonucu Çankırı merkezde toplu konut yapımı için anlaşma sağlanmıştır. Bu konutların kampusu içinde her türlü sosyal yaşama uygun tesisler mevcut olacaktır. Mevcut fakülte ve yüksekokullarda; spor salonu, spor sahası, kütüphane, bilgisayar merkezi gibi sosyal tesisler mevcuttur. Ayrıca konferans, tiyatro, sergi vs. gösterimlerle organizasyonlar için kullanılabilecek il kültür merkezi bulunmaktadır.
İl merkezinde kapalı spor salonu, kapalı yüzme havuzu, 3 çim ve 1 toprak zeminli futbol sahası, atış poligonu, boks ve jimnastik antrenman spor salonu, atletizm pisti ve tenis kortu bulunmaktadır. Ayrıca Kurşunlu, Ilgaz, Çerkeş ilçelerimizde spor salonları ile futbol sahaları da mevcuttur. Spor tesisleri bu branşta açılacak yüksekokul için önemli bir altyapıdır.
Üniversite kampusunun kurulmasına ve gelişmesine müsait 324,900 dekar arazi tahsis edilmiştir. Diğer taraftan mevcut fakülte ve yüksekokul alanları ile tahsis edilmesi düşünülen okul alanları da ilave edildiğinde toplam alan 500 dönümün üzerindedir. Ayrıca il merkezinde Uluyazı mevkiinde 1330 dekar arazi üniversiteye tahsis edilebilir durumdadır.
Özel olarak; Çankırı Ankara'ya yakınlığı itibariyle en kolay öğretim üyesi temin edebilecek özelliklere sahiptir. Düzenli ve sağlıklı bir servis konması halinde sabah derse giren öğretim üyelerinin akşam Ankara'daki evlerine ve üniversitelerine II. öğretim için dönmeleri mümkündür. Ayrıca Ilgaz Dağı Milli Parkı'na, Yapraklı yaylalarına, Işıkdağı'na yakın bir cazibe merkezidir. Üniversite kenti olması halinde doğal olarak hizmet sektörleri de gelişecek ve cazibesi artacaktır. Bir kentin toplumsallaşmasındaki olumlu seyrin temelinde sanayi, hizmet, üniversite ve tarım sektörü bulunmaktadır. Çankırı tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi açısından da yeterli potansiyele sahiptir. Ilgaz Dağı da bizim bir parçamızdır ve ayrı düşünülemez. Kurulacak fakültelerden biri de Ilgaz ilçesinde düşünülmektedir. Bu bağlamda Ilgaz'daki turizm potansiyeli de artacak ve sosyal yaşam canlılık kazanacaktır.
Çankırı'nın yakınlığı üniversite şehri olarak Ankara'nın yükünü azaltacaktır. Batıda da örnekleri görülen büyük metropollerin yakınında böyle üniversite şehirleri ülkemizde geç kalınmış bir uygulamadır. Ayrıca kurulacak olan üniversite, mevcut ve kullanılabilecek binalar ve altyapısıyla devletimize fazla maddi bir külfet getirmeyecektir.
Son yıllarda eğitim alanında yapılan atılımlar yanında sanayileşme konusunda da ciddi adımlar atılmıştır. Çankırı'ya 20 km mesafede; ÇankırıKastamonu yolu üzerindeki Korgun ilçesindeki Organize Sanayi Sitesi bunun en güzel örneğidir. Çankırı'nın Teşvik Yasası kapsamına girmesi ile bu organize sanayi bölgemiz hızla gelişmektedir. Yeni yatırımlar ve fabrikalar şehrimize gelmektedir. Çankırı Üniversitesinin faaliyete geçmesi ile üniversite-sanayi işbirliği içinde organize sanayi bölgesi de gelişmesini hızlandıracak, böylece Çankırı'nın kalkınması, göç veren il olmaktan kurtarılması yolunda çok önemli ve ciddi destek sağlanmış olacaktır. Bu da devlete yük olan bir Çankırı olmaktan çıkıp Türk ekonomisine ve sanayisine katkı sağlayan bir Çankırı olmasına yol açacaktır.
Ayrıca şu anda Çankırı ilinde bir üniversite olmamasına rağmen ilimizde "üniversiter" bir eğitimöğretim faaliyeti her yönüyle görülmektedir. Kurulacak olan "Çankırı Üniversitesi" ilimizde herhangi bir zorlamaya sebep olmayacaktır. Çankırı halkı 7'den 70'ye üniversite kurulmasına tam destek vermekte ve istemektedir, buna hazırdır. Gelecek yaşam tarzı Çankırılının bilmediği bir yaşam şekli değildir. Gelecek her öğrenci kendi çocuğu olacak ve her türlü desteği verecektir. İşte bu nedenlerle Çankırı'ya üniversite gereklidir diyoruz.

Prof. Dr. Hikmet ÖZDEMİR (Çankırı Milletvekili)

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Haydi parklara çıkalım...   / 22-06-2004
 Öğretmenin egzersiz ücreti...   / 21-06-2004
 Hayvanları koruma sorunu   / 19-06-2004
 SSK ihalesi üzerine...   / 18-06-2004
 Çankırı üniversite istiyor   / 17-06-2004
 Edebiyat geziye çıktı   / 16-06-2004
 Çankırı, üniversiteye hazır   / 15-06-2004
 Tabutu sahipleri aldı   / 14-06-2004
 Yine bedelli askerlik...   / 13-06-2004
 Adalet Bakanlığı'nın açıklaması...   / 12-06-2004
ERGUN BABAHAN
O köy sizin köyünüz.
Bir seneyi aşkın bir süre önce...
ERDAL ŞAFAK
Taşrada hüzün
Hükümetin sanki son günlerde biraz...
MANSUR FORUTAN
Bisküvinin çaya doyduğu an!
Uzun süredir belgesellere...
MEHMET BARLAS
NATO Zirvesi'ne öfke ve tepki bir "Çocukluk Hastalığı"na...
ÖMER ÇELİK
NATO: Açılımlar ve açmazlar
Dünya "güvenlik" ve...
REFİK DURBAŞ
Türkiye uçuyor
Anılarımın kardeşi, gençliğimin genç...
SAİT GÜRSOY
LGS'de son nokta konuldu
Sizin Köşeniz Fen, Anadolu ve...
SAVAŞ AY
Erkek çocukların hayatını kaydırmayın!
Sünnet mevsimi...
HINCAL ULUÇ
Üzüldüğüne sevindim, Yavuz!..
Yavuz Semerci, Sabah...
MUHARREM SARIKAYA
Irak'ta aktörler artarsa
Ankara'da dün temaslarda...
Vikink kardeşliği:2-2
Vikink kardeşliği:2-2
Maç öncesindeki "2-2 bitecek" iddiaları gerçek oldu. Danimarka'nın...
Luccın'de pürüz
Luccın'de pürüz
Celta Vigo'da oynayan Peter Luccin ile anlaşılmasına karşın kulübünün...
'Go home' devri kapandı
'Go home' devri kapandı
NATO zirvesi öncesi sivil toplum kuruluşlarını eleştiren Erdoğan, "30...
CHP, Başbakan'ın korumasını sordu
CHP, Başbakan'ın korumasını sordu
CHP Konya milletvekili Atilla Kart, Erdoğan'ın koruması Karal...
Kızını kaybetti binlerce çocuğu oldu
Kızını kaybetti binlerce çocuğu oldu
Kızı Sema'yı 14 yıl önce bir trafik kazasında kaybeden Devlet eski...
Kuzey Irak ikinci Filistin mi olacak?
Kuzey Irak ikinci Filistin mi olacak?
İsrail'den gelen Yahudi Kürtler, değerinin 5 katını teklif edip,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.