kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Selale Kadak @ SABAH
 

Hantal PTT, nasıl hiperaktif olup 50 trilyon kâr hedefliyor?

Sıkı durun, şimdi size kamudan bir başarı öyküsü aktaracağım. Her beldede, her şehirde, her köşe bucakta karşımıza çıkan ama artık hayatımızdan neredeyse çıkarttığımız PTT, bu yıl sonunda 50 trilyon- evet yanlış okumuyorsunuz tam 50 trilyon kâr edecek. Ulaştırma Bakanlığı'ndan aldığım rakamlar çok çarpıcı. 2003'ün Kasım ayına kadar posta işlemlerinden sürekli zarar eden PTT, 2003 yılında net 16 trilyon kâr etmiş ama 2004'te durum çok daha ileri gitmiş. Ocak ve Şubat aylarında personel giderlerinden dolayı zararı olan PTT, Mart'ta 6.8 trilyon, Nisan'da 7.8 trilyon, Mayıs'ta ise 9 trilyon net kâra ulaşmış. Çarpıcı olan şu. 2002'de toplam 6 trilyon net kâr eden PTT, bu rakamlara şimdi bir ayda ulaşıyor.
21 yıllık banka rüyası
PTT T'sini kaybettikten sonra cazipliğini de yitirmiş, zarar etmeye başlamıştı. Ne oldu da PTT'nin yıldızı parlayıverdi dersiniz? Ben de merak ettim ve PTT Genel Müdürü İbrahim Şahin'e sordum. PTT'nin başına geçen yılın Mart ayında getirilen Şahin, daha önce 9 ilçede kaymakamlık yapmış ardından da İçişleri Bakanlığı hukuk müşavirliğine atanmış bir bürokrat. Daha sonra Kriz Merkezi Başkanlığı'na atanan, oradan da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın danışmanlığına getirilen Şahin, "PTT Bank 21 yıllık bir rüyaydı. Onu gerçekleştirdik. Arkası çorap söküğü gibi geldi" diyor. PTT'nin bankacılık yapması daha önce Postbank adı altında da gündeme gelmiş ama arkası bir türlü gelememiş. PTT Bank'la yaşanan değişimi bir çırpıda şöyle özetleyeyim.
PTT'nin Türkiye genelinde 3 bin 500 iş yeri, büyük köy ve beldelerde olmak üzere de bin tane acentası var. Şimdi bu işyerlerinin
1.247'si online olarak çalışmaya ve bankacılık yapmaya başlamış. Yani PTT bir banka kurmamış, yurtdışında da örnekleri olan parasal faaliyetleri yürüten bir dönüşümü gerçekleştirmiş. PTT Bank, mevduat toplamıyor, teminat mektubu veremiyor. Elektronik menkul kıymet transferi yapmıyor. Yurt dışı teminat mektubu vermiyor. Ama 13 muhabir bankayla anlaşarak, Türkiye'den tüm dünyaya para hareketi gerçekleştiriyor. İşçi emeklilerinin de paralarını ödüyor. Genel müdür, emekli olunca doğduğu yerlere dönen işçilerin, köyde bile PTT şubesinden rahatlıkla maaşlarını almaya başladıklarını anlatıyor.
Her türlü tahsilat PTT Bank'ta
PTT Bank döviz de alıyor. Uluslararası bir simge olan rengi nedeniyle özellikle turistler çok tercih etmeye başlamış. Öyle ki 2003'ün 12 ayında yapılan işlemler bu yıl dört ayda gerçekleşmiş. PTT'nin kazandığı komisyon gelirini artık siz düşünün. PTT Bank tahsilat işlemleri de yapmaya başlayınca, Garanti, Anadolu Finans, Citibank, Asya Finans, Finansbank, Kuveyt Türk Bank, Family Finans, Denizbank, Dışbank, Koçbank, Yapı Kredi ve Western Union anlaşma yapmış. Şimdi bu bankalardan kartları olan müşteriler, ödemelerini PTT Bank'a yapmaya başlamış. İbrahim Şahin, sadece Yapı Kredi'nin bir ayda 160 bin adet tahsilatını gerçekleştirdiklerini söylüyor. İş Bankası, Şekerbank, Oyakbank, Halkbank, ve Akbank gibi bankalarla da görüşmeler devam ediyormuş. Yetmemiş, PTT Bank, bölgesel havayolu taşımacığılı yapan şirketlerden Fly Havayolları'nın ve Metro otobüs firmasının biletlerini, TEDAŞ, Turkcell, Aycell ve Telsim faturalarının tahsil noktası oluvermiş.
İşin ilginç tarafı bankalarda 10 milyon liraya verilen havale hizmetleri PTT'de 3 milyon 300 bin lira olunca, havale trafiği de yükselmiş. Genel Müdüre PTT'nin personel sayısını soruyorum. '35 bin' diyor. 'Peki bu personel PTT Bank kurulmadan önce oturuyor muydu' sorusuna ise 'Belki büyük şehirlerde mektup trafiği biraz daha fazla olduğundan oturmuyordu ama Anadolu'da evet oturuyordu. Şimdi çalışıyorlar" cevabını veriyor. Fazla yoruma gerek yok. Bir kamu kuruluşu zarardan kâra işte böyle geçiyor. Darısı diğerlerinin başına.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Evet özür diledim!   / 16-06-2004
 Ülsever, paşalardan nasıl özür diledi?   / 15-06-2004
 En sıkı pazarlıkçı Metin Kalkavan   / 11-06-2004
 Pire'de özlenen buluşma   / 09-06-2004
 Berlusconi hedef gösteriyor Confindustria izinden gidiyor   / 04-06-2004
 800 milyon dolar garanti peki İstanbul neyi bekliyor?   / 02-06-2004
 Korktukları hep başlarına geliyor   / 28-05-2004
 Ruslar Antalya'ya, başkent sanacak kadar tutkunmuş   / 27-05-2004
 Açılamayan müzeler, hatalı restorasyonlar...   / 21-05-2004
 Bana sadece üniversiteyi sorun demişti ama...   / 20-05-2004
YAVUZ SEMERCİ
TMSF ile yapılan protokoller çöpe...
İLKER SARIER
Kaç Türkiye varmış?
Gazete haberlerine bakarsanız,...
ŞELALE KADAK
Hantal PTT, nasıl hiperaktif olup 50 trilyon kâr...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsa kazandırmalı ki, kazansın
Sermaye piyasasının...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Kerkük'ten İsrail'e bir yol var
Yeniden gündeme gelen...
Kayıp avukatın sırrı Söylemezler'de saklı
İşadamlarından haraç istedikleri ileri sürülen Söylemez Kardeşler,...
Üstün Hoca artık yok
Türkiye'ye uzun yaşamanın sırlarını öğreten Üstün Korugan, enfeksiyon...
IMKB
E: 16,753 D:% -0.19
DOLAR
S: 1,490,000 D:% -0.13
EURO
S: 1,800,000 D:% -0.11
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.