kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kanserlilerin ABD'deki umut kapısı
Kanserlilerin umut kapısı

FİLİZ Akın'ın Amerika'da tedavi gördüğü MD. Anderson Kanser Merkezi, dünyanın en iyi kanser hastanelerinden biri. Merkezde Türk hastalar da çare arıyor.

***

Kanserlilerin ABD'deki umut kapısı

Filiz Akın'ın Amerika'da tedavi gördüğü M.D. Anderson Kanser Merkezi, dünyanın en iyi kanser hastanelerinden biri olarak kabul ediliyor. Merkezde her yıl ortalama yüz civarında Türk hastalığına çare arıyor
Türk sinemasının ünlü ismi Filiz Akın'ın kansere yakalandığı haberi herkesi çok üzdü. Ama tedavi görmekte olduğu Amerika'dan, bizzat kendisinden gelen haberlerle sevenleri bir parça rahat nefes aldı. Ünlü sanatçının, nisan ayının başından beri tedavi gördüğü M.D. Anderson, sadece Amerika'nın değil, dünyanın en iyi kanser hastanelerinden biri olarak kabul ediliyor. Teksas Üniversitesi'ne bağlı olan M.D. Anderson, 1941 yılından beri dünyanın dört bir yanından gelen ve hastalığına çare arayan kanserli hastaları tedavi ediyor. Filiz Akın'ı M.D. Anderson'a yönlendiren isim ise doktoru Nazım Turhal. Güzel sanatçıyı, hastanenin en ünlü radyologlarından Dr. Kie-Kian Ang'in de görmesini isteyen Turhal, M.D. Anderson'a başvurmuş. Böylelikle Filiz Akın'ın Amerika'daki tedavisi için de ilk adım atılmış. M.D. Anderson'ın Türkiye'deki temsilcisi Dumanlı International'ın sahibi Murat Dumanlı, hastanede tedavi gören tüm hastalarla radyolog, onkolog, cerrah ve patologdan oluşan bir kurulun ilgilendiğini söylüyor. Filiz Akın hastaneye geldikten sonra yaklaşık on beş gün boyunca kesin teşhis için tetkikler yapılmış. Bu tetkiklerin sonucunda da ünlü sanatçının burnunun tam arka bölümünde kanserli hücreler bulunduğu, kendisinin Nasapharinx adında bir kanser türüne yakalandığı ortaya çıkmış. Nisan ayında M.D. Anderson'da kemoterapi ve radyoterapi tedavisi görmeye başlayan Akın'ın durumunu Dumanlı'ya sorduğumuzda, hastanenin kuralları gereği hiçbir hasta hakkında bilgi veremedikleri cevabını alıyoruz. Hastanenin uluslararası hasta temsilcilerinden Elnar Köseoğlu ise ünlü sanatçının moralinin çok iyi olduğunu ve çoğu hastaya göre çok daha azimli olduğunu söylüyor. Köseoğlu'nun söylediğine göre hastanedeki herkesle tercüman kullanmadan bizzat kendisi konuşan Filiz Akın'a gerekli durumlarda oğlu İlker İnanoğlu yardımcı oluyor. Tedavi şeklinde bir değişiklik yapılmadığı takdirde güzel sanatçının M.D. Anderson'daki tedavisinin temmuz sonunda bitmesi planlanıyor.

YÜZDE 60 BAŞARI
Bugüne kadar 600 binden fazla kanserli hastanın derdine derman aradığı bir merkez, M.D. Anderson. Yıllarca M.D. Anderson'da hasta temsilcisi olarak çalıştıktan sonra bir buçuk yıl önce Türkiye'ye dönen Murat Dumanlı, kurduğu Dumanlı International adlı şirketle, Türkiye'de umudunu yitirmiş kanser hastalarını Houston'a götürüyor. Şirket; hastalara tıbbi raporların iletimi ve yolculuk gereksinimleri konularında yardımcı olmanın yanı sıra yurt dışında bakım gördükten sonra Türkiye'ye geri dönen hastalar için M. D. Anderson ile iletişim sağlıyor. ABD hükümetinden en yüksek bütçeyi alan hastane de olan M.D. Anderson'da tüm kanser türleri için ayrı ayrı araştırmalar yapılıyor. Bu araştırmalar tüm ayrıntılarıyla hastalara anlatıldıktan sonra, kendilerinin onayı alındığı takdirde tedavilerinde uygulanabiliyor. Her kanser türünden pek çok hasta gördükleri için hastanede çalışan doktorlar da oldukça deneyimli. Bu deneyim ve yapılan araştırmalar ise M.D. Anderson'ı diğer hastanelerden ayırıyor. Her yıl ortalama 100 Türk hasta M.D. Anderson'- da tedavi görüyor. Hastane kendilerine başvuran hastaların ortalama yüzde 60'ını sağlığına kavuşturuyor.

Eylem Bilgiç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Şimdi parti zamanı
 Tüketicinin el kitabı
 Kredi kartı nasıl kullanılmalı?
 İyi ki varsın babacığım
 Quentin Tarantino Ben her şeyden önce bir sinema delisiyim
 Deprem tahmin ligi şampiyonunu arıyor
 Sağlıklı bir beynin diyete ihtiyacı var
 Reklamlar bıktırdı mı?
 Hollywood'un en son güzeli
 Fransız Sokağı'na Görkemli Açılış
 Radyoterapi yanıklarına krem
 Cinsellik saf ibadettir
 Troialılar zeytin mezesi yerdi
 İkizler imparatorluğu
 Galata'da Ceneviz haftası
 İstanbul'a eğlenmeye gelecekler
 Onun silahı yalnızca fotoğraf makinesi
 Avrupa'nın göbeğinde anarşist cumhuriyet
 Dördüncü dünya savaşı yaşanıyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Herkes halkla ilişki kuramaz.
Aynı şirketten 5 ayrı kişi...
MEHMET ALTAN
Karamanlıca konuşan Karamanlılar'ın...
ÖNCEL ÖZİÇER
Benim başkanım
İzmir'de zaten genel olarak böyle bir...
Sushi tutkunlarına
Sıcakların gelmesiyle, pek çok restoran yaz mönülerini oluşturmaya başladı.
Buz gibi tatlar
Beyoğlu Çiçek Pasajı girişindeki Şarabi, sıcaklardan bunalanların içine su...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.