kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Trafik canavarları kol geziyor, herkes ilkyardımı öğrenmeli
Uykulu ve yorgunsanız araba kullanmayın

Trafik canavarları kol geziyor, herkes ilkyardımı öğrenmeli

Türkiye'de her yıl trafik kazalarında yaklaşık 6 bin kişi hayatını kaybediyor, 140 bin kişi de yaralanıyor. Türkiye, trafik kazalarında, ülkeler sıralamasında ilk beşte yer alıyor Ölümcül trafik kazalarında ise; birinciyiz. Bunun nedeni; trafik canavarlarının yanı sıra; ilkyardım hizmetlerinin bilinçsiz yapılması ve kaza yerine hakim olan panik havası

Türkiye'yi trafik kazaları açısından en güvensiz ülkeler kategorisine sokan ABD, İngiltere ve Avustralya, turistik amaçlı ziyaretler yapacak vatandaşlarını uyardı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı yayınladığı bir bildiride, Türkiye'de karayolunda seyahat ederken yol ve sürücülük standartları çok değişiklik gösterdiğinden, özellikle dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın benzeri uyarısı ise şöyle başlıyordu: "Türkiye'de hayatta kalmak için güvenli araba kullanmanın kuralları şunlar: Çok savunmacı şekilde araba kullanınız. Gece araba kullanmayınız. Duyguların, yaptığınızı etkilemesine asla izin vermeyiniz." ABD'de bölge güvenlik bürosunun kazalarla ilgili bir analiz ve araştırmasının sonucuna göre, kazaların tümünün olmasa dahi, çoğunun önlenebilir olduğu belirtilerek şöyle devam ediliyor: "Çok sayıda kaza, yerel sürücünün durması, dönmesi veya beklenmedik bir hareket yapması nedeniyle, ABD'li sürücünün başka bir vasıtaya çarpması ve başkasının ona çarpması nedeni ile vuku bulmuştur. Hareketlerin çoğu, ABD sürücülük standartlarına göre 'beklenmedik'tir. Fakat Ankara, İstanbul ve ülkenin diğer yerlerinde olağandır." Uyarılarda, Türkiye'de trafikte dikkat edilmesi gereken 50 civarında hata ve tedbir sıralanıyor. Bunlardan bazıları: Araba kullanırken savunmada olun. Beklenmeyecek olanı bekleyin. Peki, trafik kazaları açısından bu kadar riskli olan ülkemizde, kazadelere yapılan ilkyardım nasıl olmalı? Dr. Feridun Çelikmen'e göre; trafik kazasında kanamalı bir kazazede ile karşılaşmak her zaman için mümkün. Kesik ve darbe sonucu oluşan yaralanmalarda yapılacak temel eylem, kanama olan bölgeye bastırmak olmalı. Steril bir gazlı bezle uygulanacak basınç, genellikle sorunu çözüyor. Çözemediği durumlarda ise, yaralının yardım gelene kadar kan kaybederek şoka girmesini önlüyor. Ardından, kanamanın meydana geldiği yeri, yukarı doğru (göğüs seviyesinin üzeri) kaldırın. Turnike, bu durumda tavsiye edilen bir yöntem değil. Bu yöntem sadece kopan bir uzuv söz konusuysa denenmeli. Turnike yapmak yerine yaranın üzerine kalın bir petle (gazlı bez sarılmış pamuk topu) bastırın ve elastik bir bandajla sarın. Tamponun arasında kalan boşluk kan dolaşımını sağlayacak ve kangren oluşmasını önleyecektir. Bulunduğunuz ortamda elinizin altında tıbbi malzeme yoksa, alt uzuvlarda, özellikle bacaklardaki kanamalarda uzun kollu t-shirt gibi bir giysiyi ortada toplayıp, kollarını birbirine düğümleyerek basit bir tampon malzemesi elde edebilirsiniz.

KOPAN UZVUN ÖMRÜ

4-6 SAAT Uzuv kopması söz konusuysa, kopan parça bulunarak, hasta en fazla dört-altı saat içinde bu parça ile birlikte, mikro cerrahi yapılan bir hastaneye ulaştırılmalı. Kopan uzvu, serum fizyolojik ile yıkadıktan sonra steril bir torbaya koyun. Torbayı içi buz dolu ikinci bir torbanın içine yerleştirin. Bu işlemi yaparken araya bir parça gazlı bez de koymalısınız. Dikkat:
* Doku tahribatına yol açmamak için kopan parçayı buzların içine doğrudan koymamak gerekir. Torbaya rağmen araya gazlı bez konmasında da amaç aynıdır; kopan parçanın bozulmasını engellemek.
* Gerek kopan uzvu, gerek koptuğu yeri yıkayacağınız serum fizyolojiğin boşalan plastik torbası, ihtiyaç duyacağınız steril torba olarak kullanılabilir.
* Kopan parçayı steril etmek için kesinlikle üzerine tentürdiyot veya benzer dezenfektan dökmeyin. Uzvun koptuğu yeri (ayak, parmak, kol vb.) serum fizyolojikle iyice yıkayıp, yaranın üzerine gazlı bez koyarak mikrop kapmasını önleyin. (Kesinlikle tentürdiyot ve türevlerini kullanmayın. Dokulara zarar verebilirsiniz.) Daha sonra turnike uygulayarak kanamayı durdurun.
* Şunu kesinlikle unutmayın. Her türlü yırtıkta ve benzer yaralanmalarda ilk yaklaşım; yara temizliğidir. Ardından lokal baskı ve bandajla, yaranın mikrop kapmasının engellenmesi gelir. Bunlar, yaygın olarak kanama durdurabilen basit çözümlerdir. İç ve dış kanamalara ve farklı yaralara, çeşitli müdahale şekilleri var. Ancak bunları uygulamak için bir eğitim süreci gerekir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Botox Terlemeyi Önlüyor
 İncelmenin En Kolay Yolu; Cacı
 Suda Boğulanların Sadece Yarısı Yüzme Bilmiyor
 Böcek Sokmasından Korunmak İçin Ne Yapılmalı?
 Bayılana İlkyardım
 Boğaz Ağrılarına Ada Çayı
 Klasik Diyet Hataları
 Ev Kazalarına Karşı Tetikte Olun
 Trafik Canavarları Kol Geziyor, Herkes İlkyardımı Öğrenmeli
 Yaşam Kurtarmanın Altı Adımı
 Birilerinin Hayatı Size Bağlı Olabilir
 Erkeklerde Kısırlık Artıyor
 Kanserlerde, Erken Teşhis Çok Önemli...
 Tuvalet Eğitimi İçin Acele Etmeyin
"One Love" bugün başlıyor
Efes Pilsen'in düzenlediği "One Love Festival" bu akşam start alıyor.
Eğlence sadece bir
Eğlence sadece bir "tık" ötede
Üçüncü kuruluş yılında ilklere imza atmaya devam eden Urban...
Rafet yine gözde
Rafet yine gözde
Farklı sesi, kendine özgü yorumu ve şarkılarıyla dikkat çeken Rafet...
Ödüllere doymuyor
Ödüllere doymuyor
Yaşamını porno filmlerde oynayarak kazanırken, "Duvara Karşı"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.