kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Safak Karaman @ SABAH
 
Akademik jüri
Haftanın Albümü

Akademik jüri

Renklicam müzik dünyasına yeni yıldız adayları sunmaya devam ediyor. Bu adayları sunan programlardan biri de Akademi Türkiye... Programın şimdiye kadar ekrana taşıdığı tüm finalistlerinin iyi seçimler olduğu muhakkak ancak kazanan her yerde olduğu gibi Akademi'de de bir kişi olacak. Haftalık değerlendirmeler ve halk oyları bu yarışın galibinin kim olacağının haberini bize şimdiden veriyor. Ancak insanı şaşırtan ve hayrete düşürense jürinin değerlendirme ölçeği ile halkın takdiri arasında uçurumlar olduğu...

Haftalık puanlama da halkın oyu ile en çok oy alan ilk üç yarışmacı sıralaması her hafta doğal beklentilere yanıt veren doğru sonuçlar olurken bu sonuçlara yorum katan jüri üyelerinin müzikal yaklaşımları ise kocaman soru işaretleri yaratıyor. Açıkçası halk, adaylara hakkını en doğru biçimde teslim ederken jüri bu hakkı gasp ediyor.

MÜZİKAL DEĞERLER
Çıkış noktası Türkiye'nin en iyi ses yarışması programı olan Akademi Türkiye'de müzikal değerlerin dışına çıkan bir jüri karşımıza çıkarıyor. Kişiselleşen yorumlar ve duygusal yaklaşımlar yarışmanın gerçekliğinden jüriyi tamamen uzaklaştırıyor. Bu çarpık tablo eğitmenlerin yorumları ile canlı yayında adeta belgeleniyor. Jürinin ölçüleri ile eğitmenlerin değerleri arasındaki farkın adı zaten belli... Müzikal yetersizlik... Akademi Türkiye jürisinin müzikal yeterliliği yok... Bunu ben değil yarışmacıları akademide eğiten eğitmenleri söylüyor. Üstelik milyonların gözü önünde...

İş böyle olunca da programın inandırıcılığına darbe vurulmuş oluyor. Programın bir diğer handikapı ise finalistlerin performanslarının canlı orkestra eşliğinde değil de playback eşliğinde olması... O zaman ortaya son derece kuru ve yavan bir sound çıkıyor. Halbuki böylesine büyük projenin sıkı bir orkestrası olması inanın her şeye değerdi. Belki tüm bunlar için "format gereği böyle" yorumu getirilebilir ama bir mazeret olmaz. Mevcut formatın en doğru tarafı finalistlerin gerçektende yetenekli olmaları... Bu yetenekler arasındaki değerlendirmelere gelince... Mücahit, henüz çok toy... Kendisini bulamamış bir ses... Kulağında Özcan Deniz'den Mahsun Kırmızıgül'e kadar uzanan sesler dolaşıyor. Kendi sesini bulduğu zaman Mücahit olacak. Ama o zamana kadar Akademi'den elenmiş olur. Büyük ihtimalle de bu hafta Mücahit'in veda haftası. Deha, şarkıların ruhuna ulaşamıyor.

Sahne duruşu ve enerjisi onun bu yarışma sonrası ancak çok iyi bir bar şarkıcısı olacağını gösteriyor. Elçin, sahne için hoş bir resim ama üstün bir vokal özelliği yok. Seksepalitesi onu yarışmada tutan en önemli etken... Timuçin, düz bir şarkıcı... Derinliği yok... Geri vokal gibi şarkı söylüyor. Cenk, sesi ve tekniği ile adaylar arasında öne çıkıyor. Doğru işlendiğinde iyi bir maden... Özgür'ün, kendine özgü bir vokal tekniği var. Albüm yaptığında ticari şansını yüksek buluyorum. Tolga, iyi şarkı söylüyor. Duygu derinliği ve estetiğini şarkılara taşıyabiliyor. Pınar, stil sahibi... Kimliği olan bir şarkı söyleme tarzı var. Yarışma sonrası mutlaka albüm yapılması gereken bir ses. Jale, doğru ve müzikal kurallara uygun bir şarkıcı ama şarkıların duygusunun içine giremiyor. Barış, şarkı söylemeyi ne kadar çok sevdiğini şarkıyı söylerken hissettiren bir ses... Her şeyi ile yıldız ışığı taşıyan bir yetenek. Bu yarışma sona erdiğinde yarışmanın birincisi olarak adı anons edilecek tek aday. Ama o güne kadar daha çok çalışması ve akademi içi eğitimlere asılması ve kendini şimdiden yarınlara hazırlaması gerekiyor. Çünkü bu yarışma sonrası albüm yapma önceliğine sahip en önemli aday o... Kazansa da kaybetse de... Ama bir kez daha hatırlatmakta yarar var. Akademi Türkiye'nin birincisi Barış olacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 On yedinci yıl   / 12-06-2004
 İmajıma dokunma   / 05-06-2004
 Hülya Mülya   / 29-05-2004
 Yine kazandık   / 22-05-2004
 Kimdi?   / 15-05-2004
 Kayıp şehir   / 08-05-2004
 Akademik jüri   / 24-04-2004
 Türkülerin sahibi   / 17-04-2004
 Hoş geldin   / 10-04-2004
 Bana bir yıldız ver   / 20-03-2004
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
KENAN ONUK
Bir efsane daha gitti
Genç kuşağın en iyi tenor...
Japonların Alice'i harikalar diyarında
Japonların Alice'i harikalar diyarında
Oscar ödüllü animasyon filmi "Sprited Away-Ruhların Kaçışı" gecikmeli...
Filmlerimizin Avrupa çıkarması
Filmlerimizin Avrupa çıkarması
Çek Cumhuriyeti'nin turistik kenti Karlovy-Vary, temmuz ayındaki ünlü...
Fenerbahçe kıyısında özel bir lezzet durağı
Park Restoran, son zamanlarda yiyecek içecek mekanları gelişen...
Günbatımının ideal adresi
Yenilenen dekorasyonu ve huzur veren manzarasıyla Sunset Marine...
Şifalı bitkiler müzesi
İstanbul'da açılan "Lokman Hekim Tıbii Bitkiler Bahçesi"nde şifalı bitkiler...
Yoga yapmayı öğrenen herkes formda kalacak
Yönetmen Sinan Çetin'in eşi Rebekka Haas, Türkiye'deki ilk yoga DVD'sini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.