kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünyaya yemek yaptı
Dünyaya yemek yaptı

Kraliçe Elizabeth'ten George Bush'a birçok ünlünün aşçılığını yapan Necip Ertürk, 25 yıl sonra Amerika'dan döndü. 73 yaşındaki Ertürk, beşinci yemek kitabını hazırlıyor
Sadece Mengenli değil, Türkiye'deki aşçıların idolü Necip Ertürk... 13 yaşında geldiği İstanbul'da azmi ve çalışkanlığıyla ismini duyurdu. 14 yaşında dünyanın en büyük otellerinde aşçılık yapmaya ve dünya aşçılarıyla yarışmaya karar veren Ertürk, 1956-1959 yılları arasında İsviçre'nin ünlü otellerinde çalıştı. 1974 yılında gittiği ABD'de günden güne yükselerek adını en önemli aşçıların arasına yazdırdı. 58 yıllık meslek hayatında 42 yıl şef aşçı olarak görev yapan Ertürk, girdiği 163 yarışmanın hepsinden birincilik madalyası aldı. Türk mutfağı üzerine dört kitap yazdı. İki yıl önce emekli olan 73 yaşındaki Ertürk, 'Yeni Türk Mutfağı' adını verdiği beşinci kitabı üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

Necip Ertürk, Bolu'nun Mengen ilçesine bağlı Çorakmıtırlar Köyü'nde 1931 yılında dünyaya geldi. Tüm ailesi aşçı olan Ertürk'ün çocukluğundaki tek hayali 'büyüyünce' asker olmaktı. Ancak Ertürk'ün, ilkokulu bitirdiği yıl Bolu'da meydana gelen depremle köyü gibi hayalleri de yerle bir oldu. O günleri "Üstte yok başta yoktu. Köylerin hali haraptı. Durumumuz çok kötüydü" şeklinde anlatan Ertürk, kendisine yeni bir hayat inşa etmek için 13 yaşında İstanbul'un yolunu tuttu. 14 yaşında dünyanın en büyük otellerinde aşçılık yapmaya ve dünya aşçılarıyla yarışmaya karar veren Ertürk, işe Fransızca'dan başladı. Bir yandan kendi kendine Fransızca çalışıyor, bir yandan da aşçılık yapıyordu. 1946 yılında deniz yolları dış hatlarında aşçılık yapmaya başladı ve kendisine meslek aşkını aşılayan Necdet Usta (Dengizer) ile tanıştı.

Dört yıl Dengizer'le Celal Bayar başta olmak üzere dönemin önde gelen devlet adamlarına yemek yaptı. 1952 yılında askerliğini yapmak için Sarıkamış'a giderken bindiği trenden indirilen Ertürk, askerliği boyunca o dönemin Genelkurmay Başkanı Nurettin Baransel'in aşçısıydı. Ertürk, o günü şöyle anlatıyor: "Askerliğim Sarıkamış'a çıktı. Nasıl gideceğim? Oralar soğuk diye düşünürken gitmek üzere trene bindim. Birden tren hareketlendi. Meğer askerler beni arıyorlarmış. Apar topar trenden indirdiler. Sonradan öğrendim ki Baransel Paşa, aşçısı olmamı istemiş. Benim için büyük bir şanstı."

BABA BUSH ÜZÜM SEVER
5 yılında İstanbul Hilton Oteli'nde çalışmaya başlayan Ertürk, birinci yılın sonunda İsviçre'ye gitti. Orada en ünlü otellerde üç yıl çalışan Ertürk şöyle devam ediyor: "İsviçre'de benimle çok ilgilendiler. Disiplinli ve çok çalışıyordum. Orada kalmamı istediler. Ancak üçüncü yılımda Çınar Otel'in sahibi Bektaş Ercan gelerek 'Seni Türkiye'ye götüreceğim' dedi. Onu kıramadım. 1959 yılında tekrar Türkiye'ye döndüm."

1964'te New York'taki dünya fuarına giden ve orada ilk defa şef aşçılık yapan Ertürk, bir yıl sonra Türkiye'ye döndü. 1974 yılına kadar Tarabya Oteli'nde çalıştı. Ertürk, Türkiye'de olduğu sürede Süleyman Demirel'den Bülent Ecevit'e, Kraliçe Elizabeth'den İran Şahı Rıza Pehlevi'ye kadar birçok ünlüye yemek yapma şerefine ulaştığını söylüyor. Her şey yolundaydı ama Ertürk'ün aklı hep yurtdışındaydı. Dünyaca ünlü aşçı olmak için ailesini de alarak ABD'ye gitti. Bu defa hedefe ulaşana kadar dönmek yoktu. 30 yıl içinde Türkiye'ye sadece iki defa geldi.

Pınar Şengül

DİĞER GURME HABERLERİ
 Osmanlı Kudüs'teki kahveyi kontrol ediyordu
 Bodrum'da tatil başkadır
 Eğlence kışın da sürecek
 Çikolata yapabilirsiniz
 Çatalsız bir dünyaya doğru
 Ege mutfağında dört mevsim
 Zenginler havyarla yaşamaz
 Önümüzde şarap arkamızda boğalar
 Küçük vitamin deposu
 Beyrut'un "cennet" yüzü
 Başbakan yemek öncesi künefe yer
 Yiyeceklerin genlerini ellemeyin!
 Kalecik Karası efsanesi sönüyor
 İstanbul'daki küçük "Urfa"
 Bin yılın özeti meze: Lakerda
 İki bin yıllık şehrin Alman aşçısı
 Ödüllü genç aşçı
 Şimdi kuzu zamanı
 Şimdi sofralarda kuşkonmaz zamanı
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Fransız Sokağı'na Görkemli Açılış
Fransız Sokağı'na Görkemli Açılış
Beyoğlu'ndaki Fransız Sokağı projesi 1 Temmuz'da hayata geçiyor.
Radyoterapi yanıklarına krem
Radyoterapi yanıklarına krem
Kanser hastalarına uygulanan radyoterapi nedeniyle oluşan yanıkları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.