kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sertleşme sorunu mutlu bir yaşama engel değil
Cinsel sorunlar Beş Yılda Bitecek

Türkiye'de 5 milyon erkek sertleşme sorunu yaşıyor ama 250 bini tedavi oluyor. Gen tedavisi ise 2010'da rahatsızlıkların biteceğini müjdeliyor

Geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlenen "Cinsellik ve Cinsel Tedaviler V. Ulusal Kongresi" nde tıptaki son gelişmeler tartışıldı. Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu'na göre antidepresanlar cinsel hayatı olumsuz yönde etkilerken Prof. Dr. Mehmet Sungur iyi bir cinsel hayatın mutluluk garantisi olmadığı görüşünde. Kongreden çıkan en iyi haber ise gen tedavisi sayesinde beş yıl sonra cinsel problemlerin tarih olacağı...

***

Sertleşme sorunu mutlu bir yaşama engel değil

Tıp otoriteleri erkeklerin en büyük problemlerinden sertleşme sorunu ve depresyon arasındaki ilişkiyi reddetmiyor. Psikiyatrist Sungur'a göre ise cinsel birleşmenin mutluluk garantisi yok
Geçtiğimiz hafta Bayer-Glaxo işbirliğiyle, "Cinsellik ve Cinsel Tedaviler V. Ulusal Kongresi" çerçevesinde "Sertleşme sorunu ve depresyon arasındaki ilişki; tedavide yeni gelişmeler" konulu bir sempozyum düzenlendi. Konuşmacılar ise İ. Ü. Çapa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu ve M. Ü. Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Sungur'du. Ülkemizde 5 bin sertleşme sorunu yaşayan erkek olduğunu, bunların sadece 250 bininin tedavi gördüğünü belirten Prof. Dr. Kadıoğlu'na göre bu hastalarda ilaç kullanmadan doğal ereksiyona dönme şansı yüzde 15-20; "İyileşme nedene göre değişir. Diyabetik hasta artık geriye dönmez. Ama hafif performans eksikliği olan, başarılı olamayacağını düşünen grup bu ilaçları bir süre kullandıktan sonra normale dönebilir. Eğer hastaların ilişkiye girme konusunda başarısızlık hissi varsa, bu hastalara ilaç verdiğiniz ve başarılı oldukları takdirde bu ilaçtan yavaş yavaş kopup kendi deneyebilir."

Prof. Dr. Kadıoğlu, sertleşme sorunu olan erkeklere umut olabilecek bir de haber veriyor. Buna göre 5 yıl sonra gen tedavisine başlanacak ve ereksiyon sorunu tamamen ortadan kalkacak. Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu'na göre antidepresanlar cinsel hayatı olumsuz etkiliyor: "Hasta çeşitli nedenlerden depresyona giriyor, psikiyatristler antidepresan verince bu sertleşme sorunu yapıyor ve hasta tekrar depresyona giriyor. Hastanın tekrar depresyona girmemesi için destekleyici haplarla tamamlamak gerekiyor."

Psikiyatri profesörü Dr. Mehmet Sungur ise sertleşme sorunu ile depresyon arasındaki bağlantıyı açıklarken, "Cinsel birleşme her şey demek değildir" diyor. Sungur'a merak edilenleri ve son gelişmeleri sorduk.

* Antidepresan kullanan erkeklerin hepsinde cinsel fonksiyon bozuklukları görülüyor mu?
Cinsel fonksiyon bozukluğu yapan antidepresanlar var, yapmayanlar var. Dolayısıyla ilaç seçimi çok önemli. Hastalara antidepresan verirken cinsel fonksiyon bozuklukları olup olmadığının sorulması gerekiyor. Sorulmadığı için hemen antidepresan veriliyor. Buradaki mantık şu; nasılsa depresif bir adamın cinselliğe ilgisi azalmıştır. Zaten dünyada hiçbir şeyden zevk almıyor, cinselliği de düşünmüyordur, deniliyor. Oysa bu insan haklarına aykırı bir şey. Bütün depresyon hastaları aynı kefeye koyuluyor. Depresyonun şiddetine göre cinselliği ön plana alıp almamaları da bir sorun. Üçüncüsü de bu hastaların ilaç kullanımında seçilmesi gereken kriterler. Daha kötüsü de var. Burada da psikiyatristler ile ürologlar arasında ayrım var. Örneğin erken boşalma için gelen hastalara antidepresan veriliyor ama bu bana göre hiç uygun değil. Çünkü erken boşalmaya çözüm ararken cinsel isteksizlik ve ereksiyon problemine neden olunabilinir. Dolayısıyla bir bozukluğu tedavi etmeye yönelik yaklaşım başka bir bozukluğa neden olabiliyor.

* Depresyon tedavisi sırasında ereksiyon sağlayıcı ilaçların faydası oluyor mu?
İster organik ister psikolojik nedenlerden oluşan hafif düzeyde depresyonlarda antidepresan kullanılmadığı takdirde bu tür ilaçlar ereksiyon tedavisine yönelik bir çözüm olabilir.

CİNSEL BOZUKLUK SUÇA İTİYOR
* Ereksiyon sorunu nedeniyle şiddete yönelen, küçük çocuklara tecavüze kalkışan erkeklerin sayısının toplumumuzda giderek arttığı gözleniyor...
Parafilik nesnesi normal cinsel nesne olmayan, örneğin çocuk olan kişilerin cinsel sorunları son derece ihmal edilmiş durumda. Cinsel suç işleyen grubu ikiye ayırıyoruz. Parafilik olup cinsel işlev bozukluğu olanlar, parafinik olup cinsel ilişki bozukluğu olmayanlar... Cinsel işlev bozukluğu olanlar sadece çocuklarla ilişkiye giriyorlar, sadece karılarının üstünde ayakkabı varsa ilişkiye giriyorlar. Dolayısıyla bunların tedavi biçimiyle böyle sorunu olmayanların tedavisini ayırmak gerekiyor. Cinsel işlev bozukluğunu tedavi ettiğiniz zaman parafiliye yönelmesi daha kolay olacak. Bu adamlar normal cinsel fonksiyonlarını sağlayabilse belki de çocuklara yönelmeyecek. Dolayısıyla bu tür olaylara adı karışan erkeklerin cinsel sorunları varsa öncelikle bunu tedavi etme yoluna gitmek gerekiyor. Ondan sonra hala çocuklara yönelip yönelmediğini incelemek gerekiyor.

* Psikiyatristler tedavi sırasında ilaç dışında ne gibi alternatif yöntemler kullanıyor?
Örneğin erken boşalmaya yönelik bir tedavi yöntemi var. Dur - başla yöntemi... Erken boşalmanın genç yaşta yapılan mastürbasyondan kaynaklanan nedenleri olabilir. Mastürbasyon, suçluluk hissiyle yapıldığı için hızla yapılır. Suçluluk hissi duyularak yapılan her şey hızlı yapılır. Böylece vücut giderek hızlı boşalmaya alışır. Oysa biz boşalmanın hızını dengeliyoruz. Olay kontrol edebilmeyi öğrenmek. Hastalara bu yöntem uygulandığı gibi kısa süreli ilaç kullanımı da yapılabiliyor.

* Cinsel sorunları yalnız erkekler yaşamıyor. Tıp neden kadınların problemleri üzerine biraz daha fazla eğilmiyor? Örneğin vajinismus sorunu da kadınların korkulu rüyası değil mi?
Evet, kadınların vajinismus sorunu ereksiyon sorunu kadar önemli. Ama nedense toplumumuzda bunun üzerinde durulmuyor. İlk gece erkeğin ereksiyon sorunu ortaya çıkıyor, dolayısıyla kadın kendi problemini anlamıyor. Erkeğin ereksiyon problemi olduğu için yakınlaşma devam ediyor. 25 yıllık vajinismus sorunu yaşayanlar var. Eğer bir erkek karısının vajinismus sorununa 25 yıl tahammül ediyorsa "birkaç iyi adam"ın varlığından söz edebiliriz. Ayrıca kadınlar için cinsel birleşme her şey demek değil ama erkek için her şey. Çünkü cinsel ilişkiyi erkek başlatır diye bir düşünce olduğu için erkek bitirir diye de şartlanılıyor.

* Toplantıdaki konuşmanızda "Mutluluk sadece cinsel birleşmeyle elde edilmez" dediniz. Cinsel tatmini nasıl açıklıyorsunuz?
Cinsel tatmin sadece penis ereksiyonu değildir. O penisin kime ait olduğunu düşünmemiz gerekiyor, onun arkasında bir erkek var. Bugün penis ereksiyonu son derece iyi olan depresyon hastaları var. Ereksiyon problemleri yok ama cinsel mutluluklarına bakılınca ereksiyon problemleri olan erkeklerden daha mutsuz. Cinsel doyum için sadece cinsel birleşme yeterli değil. Tensel temas, yakınlık, şefkatli bir sarılma ile de cinsellik yaşanabilir.

Figen Yanık

DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Ronald Reagan İyi başkan, kötü aktör müydü?
 Haluk bir yol ayrımına gelmişti ama aşk uğruna benimle kaldı
 Kendimi bazen dev aynasında görüyorum
 CHP'ye gitseydim eşim boşardı
 Onun tek aradığı, namuslu insanlar ülkesi gerçek ABD
 Dünyayla yarışan göz hastanesi
 Önce ceza sonra ödül
 Otuzumda kanseri bekliyordum 4 yıl sonra iki göğsümü...
 Gelecek kokulu telefonlarda
 Bu Bayhanca bir albüm, ne pop ne arabesk
 Çocuklarını kalbinde büyütüyor
 Pozitif ayrımcılık herkese gerekli
 Haliç'e cam köprü
 8 yıl önce bu kadar şuurlu değildim ve bu beni utanmaz...
 Ahmet Uluçay
 Şımarıklıktan hoşlanmam
 Arabesk deyimi beni tanımlamaya yetmez
 Çok iyi kol böreği açarım
 Sezer'in Erdoğan'la uyuşmadığı biliniyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Fransız Sokağı'na Görkemli Açılış
Fransız Sokağı'na Görkemli Açılış
Beyoğlu'ndaki Fransız Sokağı projesi 1 Temmuz'da hayata geçiyor.
Radyoterapi yanıklarına krem
Radyoterapi yanıklarına krem
Kanser hastalarına uygulanan radyoterapi nedeniyle oluşan yanıkları...
Biraz Akdeniz biraz Arap esintisi
Kilometrelerce uzanan zeytin ağaçları, üzüm bağları ve 3 bin yıllık...
Dünyanın en özel otellerine yolculuk
Şık, rahat ve özenle dekore edilmişler... Restoranları çok seçkin, servisleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.