kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yoga yapmayı öğrenen herkes formda kalacak
Yoga yapmayı öğrenen herkes formda kalacak
Günün her saatinde yapılabilen egzersizler

Yoga yaptığınız sürece asla kilo almazsınız

Ünlü yönetmen Sinan Çetin'in eşi Rebekka Haas Çetin, Türkiye'nin ilk yoga DVD'sini hazBu DVD yardherkes yogaykendi kendine öevinde ve işyerinde yapabilecek
Amerika'da bile bu kadar iyi bir DVD olmadığını iddia eden Rebekka Çetin, hareketlerin ruh, beden ve zihin sağlığı için birebir olduğu görüşünde.


***

Yoga yapmayı öğrenen herkes formda kalacak

Yönetmen Sinan Çetin'in eşi Rebekka Haas, Türkiye'deki ilk yoga DVD'sini çıkardı. Yapımdan yönetime projenin her aşamasında bulunan Haas Çetin, yoganın spordan çok daha yararlı olduğu görüşünde
Amerika'daki kadar yaygın olmasa da, yoga son dönemlerde açılan merkezler ve tecrübeli öğretmenler sayesinde popülerliğini artırıyor. Yönetmen Sinan Çetin'in kendisi gibi yönetmenlik yapan eşi Rebekka Çetin de, bir süre önce yoga DVD'si hazırladı. Rebekka Haas Çetin, evlerinde yoga öğrenmek isteyenlere hitap eden bu DVD'nin yapımından yönetmenliğine, hatta montajına kadar bütün aşamalarında bulunmuş. "Godfrey Devereux'un öğrencisinden yoga" isimli çalışmada eğitmen olarak görev alan Zeynep Aksoy ise 8 yıldır yoga, 4 yıldır da öğretmenlik yapıyor. Yoga'yı Amerika'da kendi alanında bir duayen olarak kabul edilen Godfrey Deverux'den öğrenen Aksoy, Türkiye'de bu alanda eğitim veren en iddialı isimler arasında bulunuyor. Rebekka Çetin'in de yoga yaptığı DVD, geçtiğimiz hafta tüm kitapçılarda ve büyük marketlerde satışa sunuldu. Sinan Çetin ile evli olan ve üç çocuk annesi olmasına rağmen, hala güzelliğinden bir şey yitirmeyen Çetin, annesi yoga öğretmeni olduğu için yoga ile çocukluğundan beri tanışıyor. Ancak yogaya çok uzun bir süre ara verdikten sonra, üç yıl önce Zeynep Aksoy sayesinde yeniden başlamış.

* Bir yoga DVD'si hazırlamaya nasıl karar verdiniz? Hayatımda olan şeyler zamanla işimle bir şekilde bağlanıyor. Yaratıcılık gerektiren bir iş yapıyoruz ve hayatınızdan çok esinlenebiliyorsunuz. Aslında önce yoga fotoğrafları çekmeye başladım. Bu arada yoga da yapıyordum ve farkına vardım ki, iyi bir DVD yok. Amerika'dan çok ünlü isimlere ait DVD'ler aldım ama hiçbiri beni tatmin etmedi.

* Ne zaman başladı bu proje? Çok titiz davrandığımız için bir yıl sürdü. Balık Ayhan tarafından özel müzikler yapıldı. Özellikle montaj çok uzun zaman aldı. Çünkü ben montaj esnasında bütün hareketleri en doğrusunu seçmek için tekrar tekrar denedim.

KİLO ALMAK İMKANSIZ
* Yoga yapan bir yönetmen olarak, ne kadar iddialısınız? Bu dünyadaki en iyi DVD diyebilir misiniz? Evet, çok rahat söyleyebilirim. Ben üç yıldır yoga yapıyorum ama annem yoga hocası olduğu için, çocukluğumdan beri yogayla iç içeyim. Bir yoga hocasının iyi olup olmadığını çok iyi tahlil edebilirim. Zeynep Aksoy benim dünyada gördüğüm en iyi hocalardan biri. Bu kalitede bir eğitmen Almanya'da dahi yok. Amerika'da ise DVD anlamında bu kalitede bir DVD olmadığını iddia edebilirim.

* Nasıl bir konsepti var, kimlere hitap ediyor? 0-90 yaş grubundaki herkese hitap ediyor. DVD'de Zeynep Aksoy'un annesi de derslere katıldı. O yaş grubunun da ne tür hareketler yapması gerektiğini göstermek istedik çünkü. Ayrıca eğer o hareketi yapamıyorsa, alternatif hareketleri de bir opsiyonla gösteriyoruz.

* Devamı gelecek mi? Devamı gerekmiyor çünkü bütün seviyelere hitap ediyor. Çok yoğun bir 176 dakikada her şey anlatılıyor. Hareketler çok dikkatli seçildi. O kadar iyi tarif ediyor ki hiç ekrana bakmadan bütün hareketleri uygulamanız mümkün.

* Siz hangi yoga türünü ele aldınız? Biz ortalama hareketleri ele aldık. Burada hepsinden bir şeyler var.

* Bazı hareketleri evde yapmak tehlikeli değil mi, sakatlığa yol açmaz mı? Başlanıç seviyesinde mümkün değil, ileri seviyede böyle bir tehlike var. Ama ileri seviyeye gelen bir insan, zaten vücudunu dinlemeyi bildiği için limitlerini iyi bilir. Biz eğer bir hareket zor geliyorsa, alternatifini
alternatifini de sunuyoruz.

* Hangi periyodlarda yapılmalı? Yoganın formülü hergün yapmak. Bir dakika da olabilir, bir saat de. Yoga ile anı yaşamayı öğreniyor ve vücudunuzun farkına varıyorsunuz. Oysa, biz günlük hayatımızda hep geçmişi ya da geleceği düşünüp, yaşadığımız anın farkına varmayız. Yoga bunu disipline ediyor. Ve anı yaşamak sizi gençleştiriyor.

* Sizi gençleştirdi mi? Evet, hissediyorum.

* Yoganın vücudu geliştirdiği, toksinlerden arındırdığı söyleniyor. Başka ne tür yararları var? 7 bin yıldır kullanılan sağlıklı bir şey bu. Kas yapısı gelişiyor, toksinler atılıyor, psikolojik rahatlık sağlıyor, esneklik kazandırıyor, eklemleri güçlendiriyor. Her hareketin iyi geldiği bir şey var. Direkt olmayan etkileri de var. Örneğin, fazla yemek yediğinizde duyularınız hassaslaştığı için rahatsız oluyor ve yemeyi kesiyorsunuz. Kilo almak yoga yapan biri için çok zor.

* Yoga'yı kimlere önerirsiniz? Herkese öneririm. Benim hayatımı tamamen değiştirdi. Bana yardım ediyor, güç veriyor, enerjimi yükseltiyor. Belki enerjim aynı ama onu nasıl kanalize edeceğimi biliyorum. Sabırlı olmayı öğrendim.

Aynur Erdem

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Şifalı bitkiler müzesi
 Moda değil, 7 bin yıllık gerçek
 Tarihi konak yenilenip bebek müzesi oldu
 Kaleyi içerden fethedecekler
 Makyajınızla parıldayın
 Makyaj Cantası
 Hayvanseverler yasadan endişeli
 En Yeni Kozmetik Ürünleri
 Dövmeli melek
 Ajanda
 Aya İrini'de büyülü sesler
 Tatilde yabancı dil
 Sıra eğlenceye geldi
 Babalar turnuvada
 Takı değil sanat eseri
 Brad Pitt gibi olmak için dokuz ay yeterli
 Filenin efeleri geliyor
 Cüzdanların gerçek yöneticisi kadınlar
 Parkorman'da efsanevi bir isim
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Öğlen karakolda gece Reina'da
"Medeni haliniz nedir?"...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Otuz yıl mukaddem
Yarın 'Babalar Günü' biliyorum. Hep,...
ŞAFAK KARAMAN
Hoptiri hoptiri
Bu çeşmenin suyu nereden geliyor...
Koleksiyoncu luk AB'ye uyacak
Koleksiyoncu luk AB'ye uyacak
AB Uyum Yasaları çerçevesinde para koleksiyon culuğuna yeni...
Malt viski yeniden keşfedildi
Malt viski yeniden keşfedildi
Eskiden yaşlı ve zengin erkeklerin içkisi olarak bilinen malt viskiyi...
Japonların Alice'i harikalar diyarında
Oscar ödüllü animasyon filmi "Sprited Away-Ruhların Kaçışı" gecikmeli...
Filmlerimizin Avrupa çıkarması
Çek Cumhuriyeti'nin turistik kenti Karlovy-Vary, temmuz ayındaki ünlü...
Fenerbahçe kıyısında özel bir lezzet durağı
Park Restoran, son zamanlarda yiyecek içecek mekanları gelişen...
Günbatımının ideal adresi
Yenilenen dekorasyonu ve huzur veren manzarasıyla Sunset Marine Çubuklu, bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.