kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Boğaz'ı kapattıran korkunun ilham kaynağı

Muhtemelen, NATO zirvesinde, Boğazlar'ın tanker trafiğine, gerekirse de tüm gemilere kapatılması kararını da etkileyen o. Yeni şirketi, özellikle bir yıldır her an her yerde "Denizden gelecek El Kaide saldırısı" kehanetinde bulunuyor. Öncelikle, Endonezya'da Hint ve Pasifik okyanuslarını bağlayan, dünya deniz ve petrol ticaretinin önemli geçidi Malaka Boğazı'nda. İstanbul Boğazı'nı, saldırıya elverişli bulmakla birlikte öteki kadar "ticari önemde" görmüyor; lakin, şimdi NATO zirvesi gibi önemli bir hedef var! ABD yönetimi, Lloyds, Uluslararası Deniz Bürosu, OECD, işlek limanları yönetenler bir yıldır onun alarmlarından epey etkileniyor. Yeni şirketinin adı "Aegis Defense" da, tamamen, ABD'nin yıllardır kullandığı ve geliştirmekte olduğu, denizden savunma sistemi, "deniz kalkanı Aegis Defense System"den alınma. Bu "savunma" sisteminin, 1988'de İran yolcu uçağını düşürmek gibi "sivillere saldırı" sabıkası olsa da. Fakat o aslında eylem adamı. Birkaç gün önce, Irak'ta bir "sivil ordu" kurmak üzere 293 milyon dolarlık ihale kapacak kadar.

***

Tim Spicer. Eski komando albayı. İngiliz. Kariyerinde Falkland Savaşı, İrlandalı bağımsızlıkçıların bastırılması, Bosna, Körfez Savaşı gibi etaplar var. Emeklilik kariyeri daha çarpıcı. Yıllardır "Dipsiz Kuyu"da anılan "özel ordu sektörü"nün en çarpıcı firmalardan "Sandline"ın patronu olarak. Sierra Leone'de elmas, boksit madenleri imtiyazlarını kaybedenler için silahlı müdahalesi, Birleşmiş Milletler ambargosuna aykırı olarak silah sevkıyatı bir skandala neden oldu. Papua Yeni Gine'de, tarlalarını tahrip eden maden şirketlerine karşı ayaklanan çiftçilere harekat, genelkurmay başkanı ile başbakana rüşvet gibi yıldızları da var. Silah kaçakçılığı İngiltere hükümetiyle birlikte kendi başını da derde sokunca bıraktığı Sandline'ın ardından yine sahnede. Geçen yıl kurduğu "Aegis Defense Services Limited"in danışmanları İngiltere eski Genelkurmay Başkanı Sir Wheeler ile BM nezdindeki eski daimi temsilcisi Sir Birch. Şirket deniz güvenliği meselesini tahrik ederken esas lokmayı Irak'ta kapıyor. İnşaat firmalarını, tabii işçilerini değil, yöneticilerini koruyacak bir özel ordu kurmak için 293 milyon dolarlık ihaleyi alarak.

***

Ebu Garib işkencelerinde de raporlara giren ama dava konusu olmayan özel güvenlik şirketi elemanlarından 20 bin kişi mevcut Irak'ta. Kağıt üstünde "sivil"ler. Ama çoğu tam teçhizat ve eski komando. Özelliğine göre yılda 100-250 bin dolar maaşlı "sivil-askerler". Ve "sivil yabancı" oldukları için Irak kanunlarına tabi değiller. DynCorp Irak polisini, MPRI Irak ordusunu "inşa" ediyor. Kadrosunda, ırkçı rejimden kalma işkencecileri de barındıran Güney Afrikalı Erinys, çoğu Iraklılardan oluşan 15 bin kişilik bir "ordu"ya sahip. Spicer'ın firmasının çok etkili bir "terör raporu" var. Kolombiya ve Peru için örgüt ismi verirken, başka yerlerde milli, dini toptan isimler: Mesela, Çeçenler "terörist". "Bütün İslamcılar" diye bir kategori. Bir başka "terörist grup"un adı kısaca "Filistinliler". Yani bir halk! Bu adamların milyonlarca dolar mukabili ülkelerin, halkların kanına girebilmeleri için "terör, terörist, terörizm tehlikesi" ile korku, panik, endişe esas sermaye. Bu sermaye uğruna her şey mümkün. "Serbet piyasa" Irak'a bir de böyle giriyor işte! Özel ordular bir ülkenin özelleştirilmesi ihalesini yükleniyor!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Günaydın, dün gece nasıl uyudunuz!   / 11-06-2004
 Yaşadığımız olgunlaşmayı idrak edelim   / 10-06-2004
 Ekmek parası, baba parası... İki pencere   / 09-06-2004
 Baba parası ile ekmek parası   / 08-06-2004
 Sahici trenlerle oynayan çocuk   / 07-06-2004
 Yarından önce, bugün, yavaş yavaş ölürken...   / 06-06-2004
 Kimyası bozuk bir dönemin anısına   / 04-06-2004
 Vicdanlara rağmen bu ısrar neden!   / 03-06-2004
 Bu özgürlük size ne de yakışmış!   / 02-06-2004
 Yerli Çelebi'ler yine sahnede   / 01-06-2004
MEHMET TEZKAN
Çocuğunuz sizden kaç yıl önde?
Sadece teknolojiye olan...
EMRE AKÖZ
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'e açık...
UMUR TALU
Boğaz'ı kapattıran korkunun ilham kaynağı
Muhtemelen,...
MUHARREM SARIKAYA
DEHAP'ın samimiyet testi
ESKİ DEP milletvekillerinin...
MEHMET BARLAS
21'inci yüzyıla uyumlu yaşamak çok kolay değil!
BAZI...
Eşleri sahada onlar tribünde şov yapacak
Her başarılı erkeğin arkasında güzel bir kadın vardır. Avrupa Futbol...
İlginç ceza: 10 yıl seks yasak
Amerika'da sonuçlanan bir davada, "bir erkeğe verilebilecek...
'O artık sizin çocuğunuz
'O artık sizin çocuğunuz
Etiyopya'da ENKA'ya sporcu ararken Elvan'ı bulan Önder Özbilen, ünlü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.