kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gurmelerin en beğendiği restoran
Gurmelerin en beğendiği restoran

Bundan 10 yıl kadar önceydi. Sultanahmet'te, üstelik eski cezaevinin içinde lüks bir otel açılacağını duyunca, "sayısız mahkumun çile doldurduğu bir hapishaneye keyif çatmak için kim gelir?" diye aklımdan geçirmiş, bunun sokağa atılan bir yatırım olacağını düşünmüştüm. Zira o günlerde bu bölgeyi çulsuz turistler tercih ederdi. O kadar ki, buralarda doğru dürüst bir mağaza bile barınamaz, iflas edip giderdi. Ne kadar da yanılmışım...

O insana ürküntü veren cezaevi, Türk mimarisinin özelliklerini taşıyan, son derece konforlu bir butik otele dönüştü. İdam cezalarının infaz edildiği cezaevi avlusunda daha sonra Türkiye'nin en iyi restoranı olacak Seasons yer aldı. Civardaki köhne evler restore edildi, altlarında şık turistik mağazalar açıldı. Kısacası Sultanahmet cezaevi ve çevresi tarihi yaralarını sardı, adını temize çıkardı. Bütün bunlar Four Seasons Hotel'in 1996 yılında açılmasının ardından çok kısa bir süre içinde gerçekleşti.

Gerek otelcilik sektöründe, gerekse restoranlarda servis elemanları açısından kalitenin bir türlü yükselmediğinden yakına duralım, uluslararası turizm medyasının Four Seasons'ı sürekli, Avrupa'nın en iyi, dünyanın da en iyi üç otelinden biri olarak ilan etmesi, Eurovision birinciliğimiz kadar beklenmedik ve şaşırtıcı bir sonuç, benim için. Seasons da, çeşitli anketlerde birkaç yıldır üst üste İstanbullu gurmelerce kentin en iyi restoranı seçiliyor.

YEMEKLER HAFİF VE LEZZETLİ
Restoranın ilk şefi, İtalyan Carlo Bernardini, İstanbul'un yemek dünyasına yepyeni bir soluk getirmişti. Onun kreasyonu olan çatalla kesildiğinde içinden erimiş çikolata akan sıcak kek, bugün dalga dalga kıyı köşe restoranların menülerine kadar ulaştı. Bernardini oteldeki görevinden ayrıldıktan sonra da İstanbul'da kalarak çeşitli projelere imzasını atmayı sürdürüyor. Seasons'ın ikinci şefi, İrlandalı Ciaran Hickey dünya mutfaklarını restorana taşımıştı. Onun spesiyalitelerini otele konuk olan dünyanın birçok ülkesinden ünlülerin yanı sıra, İstanbullu yemekseverler de özlemle hatırlayacaklar.

Ciaran ise bugün Karayibler'de çok lüks bir restoranın şefi ve gelen haberlere göre, Türkiye özlemiyle yanıp tutuşuyor. Giancarlo Gottardo, Seasons'ın yeni şefi. Giancarlo, Sicilyalı, genç ve iddialı bir şef. Ustası, İtalyan mutfağının en ünlü aşçılarından Sergio Mei. Giancarlo ise onun en yetenekli öğrencilerinden. Sicilya mutfağının Türk mutfağına olan benzerliği, yeni şefin Türk damak tadını kısa sürede kavramasına yardımcı olmuş. Ayrıca ustasının çok özen gösterdiği, yemeklerde abartılı krema, ağır soslar kullanmama gibi ilkeleri Giancarlo da benimsemiş. Seasons'ın bugünkü menüsü Akdeniz mutfağı ağırlıklı. Ancak her yemekte Giancarlo'nun az önce sözünü ettiğim kendine özgü stili kendini hissettiriyor.

İstanbul'un en iyi restoranının menüsü fazla kalabalık değil. Altı çeşit başlangıç yemeği, iki çeşit çorba, restoranın geleneksel rizottosunun yanı sıra dört makarna çeşidi, yedi çeşit de ana yemek. Türk spesiyaliteleri ve tatlılar ile menü tamamlanıyor. Giancarlo'nun rizottosunun önemli bir özelliği var. Krema yerine, sebze suları katarak hazırlıyor. Hafif ve lezzetli. "Burada Türk kahvesi bulunmaz!" diyen sonradan görme lüks restoranlardan farklı olarak Seasons'ın Türk spesiyaliteleri menüsünde geleneksel meze tabağından nar ekşili çoban salatasına, yoğurt soslu ezogelin çorbasından yanında ıspanaklı patlıcan dolmasıyla, ızgara kuzu sırtına kadar birçok ilginç Türk yemeği yorumları mevcut. Seasons'ın tatlı menüsünde klasik Türk tatlısı baklava, yanında yine bir başka Türk spesiyalitesi olan sütlaç ve baharatlı dondurma ile servis edildiği gibi, Venedik usulü tiramisu, limonlu sufle, yanında siyah zeytin şekerlemesi ve fesleğenli dondurma ile taze çilek salatası, kayısı parfe ve artık gelenekselleşmiş bir Seasons tatlısı olan sıcak çikolatalı kek de birbirinden özel spesiyalitelerden.

Bu arada füme et ve balıklardan her türlü sosa, dondurmalara kadar bütün yiyecekler, Giarcarlo'nın mutfağından çıkıyor, dışarıdan alınmıyor. Bir pide ustası da taş fırında sıcak sıcak pide ve ekmekler yapıyor. Şarap menüsünün Türk şarapları bölümünde Kavaklıdere, Doluca ve Gülor'un en seçkin şarapları görülüyor. Yabancı şaraplar ise ülkelere göre sıralanmış. İtalyan, İspanyol, Avustralya, Güney Afrika, Şili ve Arjantin şaraplarının Türkiye'de bulunabilecek en kaliteli örnekleri menüye katılmış. Fiyatları da, İstanbul'un eşdeğer lokantalarının düzeyinde. Şef Giancarlo arka bahçede küçük bir bostan da oluşturmuş. Taze otları buradan bizzat kendisi topluyor. Ayrıca bütün büyük şefler gibi, güneş doğmadan önce balık haline gidip bizzat kendisi değerlendireceği deniz ürünlerini seçiyor.

Sonuç ise mükemmel. Açılışından itibaren üç değişik şefle çalışmasına rağmen, otelin ana restoranının kalitesi ve performansında azalma yok. Servis de tek kelimeyle mükemmel. Başka bir yerde olsa, otel müdürü olarak iş vereceğiniz kalitede servis personeli size mükemmel evsahipliği yapıyor. Bütün bu olağanüstü ağırlamanın bedeli ise kentin herhangi bir lüks lokantasından daha pahalı değil. Seasons eğer bu yıl da İstanbul'un en iyi restoranı seçilirse, buna hiç şaşırmayacağım.

Beğendiklerim
OTELİN kapısından içeri girdiğinizden Seasons restoranda yemeğinizi bitirip, ayrıldığınız ana kadar, burada kalitenin şansa bırakılmadığını, her şeyin inceden inceye düşünülüp en iyi şekilde uygulandığını görüyorsunuz.

Beğenmediklerim
SEASONS küçük fakat mükemmel bir restoran. Ancak burası moda mekanlardan sayılmıyor. Dolayısıyla eleştirmek istediğim, restoran değil, böyle bir lokantayı gereği gibi değerlendiremeyen İstanbullular.
Seasons Restaurant Tevkifhane Sokak No. 1, Sultanahmet
Tel: (0212) 6388200

Deniz Erbil

DİĞER GURME HABERLERİ
 Fındıklı süt reçelini denediniz mi?
 Komşu adalardan gelen lezzet
 Farklı lezzetler aynı mönüde
 Artık kokteyl yapmak daha kolay
 En iyi Güneydoğu yemekleri Çiya Sofrası'nda
 Yavru vatanın gizli kalmış mutfağı
 24 saat Kalamış keyfi
 Teras'ta yaz sefası
 Bir yeni adres daha
 Nişantaşı'nın dayanılmaz cazibesi
 Galata'da bir İspanyol lokantası
 Erenköy'de huzurlu bir bahçe
 Pera'da butik otel keyfi
 Nişantaşı'nda bahar
 Osmanlı pazarında şenlik var
 Ege yemekleri cenneti
 Pastalı, börekli çikolatalı diyet
 Eski bir Ankara evi yeniden hayat buldu
 Sarayda beş yıldızlı yemek
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Brad Pitt gibi olmak için dokuz ay yeterli
Brad Pitt gibi olmak için dokuz ay yeterli
Ünlü oyuncu Brad Pitt'i son filmi Truva'da oynadığı Akhilleus rolüne...
Filenin efeleri geliyor
Filenin efeleri geliyor
Avrupa Ligi'nde elde ettiği galibiyetlerle pek çok ilke imza atan A...
Bu okullarda devamsızlık olmuyor
Okullar kapanıyor ve derslerden, sınavlardan yorulan çocuklar için...
Anahtar teslim evlendiriyorlar
Ankaralı işadamı Fikri Deveci, açtığı ajansta çöpçatanlık yapıyor.
Bu da bir İngiliz klasiğini Amerikanlaştırma çabası
Coen kardeşler bu kez kara komedinin peşine düşmüşler. Film onlara özgü anlatım...
İnsanların kaybolup gittiği bir ülkenin öyküsü
Önde tango denen dünyanın en güzel, en zarif dansını yapan insanlar. Ve arkada...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.