kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu yaz çalışarak tatil yapmaya ne dersiniz?
Bu yaz çalışarak tatil yapmaya ne dersiniz?
Kültürünü iyi tanıyanlar gitsinler

Yaz Kampları

Binlerce genç dünyanın dört bir yanındaki uluslararası çalışma kamplarında buluşuyor. Gençler, özürlülere yardım, çocuklara ders vermek gibi sosyal faaliyetlerle kendilerini geliştiriyorlar

Altmış beş ülkede, iki bine yakın kamp, gençlere unutamayacakları bir yaz tatili vadediyor. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları'nda özürlülere yardım ederek, arkeolojik kazılara katılarak ya da çocuklara İngilizce öğreterek kalmak mümkün. Günde 3-5 saatlik çalışma karşılığında yatacak yer ve yiyecek sağlayan bu kamplara 18 yaşını doldurmuş herkes katılabiliyor.

***

Bu yaz çalışarak tatil yapmaya ne dersiniz?

Dünyada her yıl 25 bin genç tatillerini Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları'nda geçiriyor. 2-3 hafta süren bu kamplarda değişik ülke ve kültürlerden gelen gençler, toplum yararına işlerde çalışarak hem tatil yapıyor hem de kendilerini geliştiriyorlar
Öğrenciler şimdiden yaz tatilini düşünüyor. Bazıları yurtiçinde tatil beldelerinde güneş ve denizin tadını çıkarmaya hazırlarken bazıları da alternatif tatil programlarını araştırıyor. Alternatif tatil peşinde olan üniversite öğrencilerine bir önerimiz var; Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları. Beş kıtada, 65 ülkede düzenlenen bu kamplara, her yıl binlerce genç katılıyor ve bu sayede dünyayı dolaşıyor. Değişik ülkelerden 15 gencin katılımıyla gerçekleştirilen kamplarda, günde 3-4 saat çalışılıyor ve karşılığında 2-3 haftalık kamp süresince tam pansiyon konaklanıyor. Hafta sonları tatillerinde de çevre gezileri düzenleniyor. Bir kampta en az 6-7 ulustan genç bir araya geliyor. Genelde her kampa bir Türk öğrenci katılabiliyor ancak bazı kamplara 2-3 arkadaş birlikte de gidebiliyor. Ortak dil olarak İngilizce'nin kullanıldığı kamplarda, yabancı dili geliştirme, değişik ülkeleri görme, yeni kültürlerle tanışma, yeni arkadaşlar edinme, özgüven ve sorumluluk duygusu gibi kazanımlar sağlanıyor. Ayrıca gençler bu kazanımların yanı sıra hayli ekonomik bir tatil yapmış oluyorlar.

DENEYİM GEREKMİYOR
Kamplarda bedensel ya da sosyal yardım amaçlı çalışmalar yapılıyor. Üstelik bunun için deneyim de gerekmiyor. Yapılan işler herkesin yapabileceği türden, basit onarım ve yardımı içeriyor. Ayrıca bazı özel ilgi alanlarına yönelik ve konuyla ilgili yetenek gerektiren türde projeler de var. Medya, sanat, festivaller, restorasyon, arkeoloji, çevre koruma, ağaçlandırma, bedensel çalışma kampı türleri.
Yardım amaçlı kamplarda ise, özürlülere, yaşlılara, evsizlere, sokak çocuklarına yönelik yardım çalışmaları yapılıyor. Bu genel iş çalışma alanlarının yanı sıra pek çok ilginç proje de var. İşte bunlara bazı örnekler: Almanya'da tanıtıcı video çekimi, Amerika'da yaşlılarla ülke turu, Belçika'da orman içinde patika yol yapımı, Bangladeş'de çocuk oyun alanı yapımı, Bulgaristan'da öksüzler yurdundaki çocuklarla etkinlikler, Fransa'da araba yarışı alanının düzenlenmesi, Çek Cumhuriyeti'nde bir şatonun bahçe düzenlenmesi ya da hayvanat bahçesinde çalışma, Meksika'da deniz kaplumbağalarını koruma çalışması, Fas'ta park yapımı, Hollanda'da mülteci kampında kalan çocuklarla sosyal etkinlikler, İspanya'da arkeoloji çalışmaları, İsveç'te bir eko-çiftlikte sebze toplama, Japonya'da özürlülere yardım, Kore'de ağaç dikimi, Polonya'da at harasında bakım ve onarım, Yunanistan'da Balkan Gençlik Festivali'nde yardım... Bu uzun listede bunlar gibi tam 2 bin kamp var.
Dünya gençliğinin kaynaşması ve toplumsal kalkınmaya katkı amacını taşıyan Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları 18 yaşını doldurmuş herkese açık. Kamplara, ırk, din, dil, milliyet, cinsiyet ayrımı gözetilmeden herkes kabul ediliyor. Ancak diğer kampçılarla iletişim kurabilmek için kampların ortak dili olan İngilizce'yi bilmek gerekiyor. Bazı ülkelerde o ülkenin kendi dili de (Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça gibi) yeterli olabiliyor. Kamplar 2 veya 3 hafta sürüyor ama isteyen birden fazla kampa da katılabiliyor. Hatta değişik ülkelerdeki kamplara katılarak tüm yaz tatilini yurt dışında geçirmek de mümkün.
Kampların kayıt ücreti 175 dolar. Kampçılar yol, pasaport Ayrıca yanına biraz da cep harçlığı almak gerekiyor. Kamp süresinde günde 4-5 saatlik gönüllü çalışma karşılığı yemek, ve konaklama ücretsiz. Kamplar için yapılacak zorunlu harcamaların tamamı gidilen ülkenin uzaklığına göre 500 ile bin 200 dolar arasında değişiyor. Örneğin Yunanistan, Bulgaristan, Romanya gibi yakın ülkelerde kayıt ücreti , gidiş dönüş yol parası, pasaport ve vize giderlerini kapsayan toplam gider 500 doları geçmezken, Avrupa ülkelerinde bu rakam bin dolara ulaşıyor.
Amerika, Kanada ve Japonya gibi uzak ülkelere gidiş için ise bin 200 doları gözden çıkarmak gerekiyor. Türkiye'de 31 Kamp Uluslararası Gönüllü Gençlik Çalışma Kampları dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de düzenleniyor. Gençtur'un bu yıl düzenlediği 31 kampın her birinde 12 yabancı ve 3 Türk yer alacak. Türkiye'deki bu kamplarda dil İngilizce ama Fransızca ve Japonca iki kamp da var. Türkiye'deki iki haftalık kamplarda, gönüllü çalışma karşılığı yemek ve konaklama ücretsiz. Kayıt ücreti ise bin dolar. Bu yıl Kayseri'de Yeşilhisar, Konya'da Yunak, Kocaeli'nde Derbent ilçe ve beldelerinde çocuklarla yabancı dil kampları, Denizli Serinhisar'da sinema salonu onarımı, festival hazırlıkları, İstanbul'da Uluslararası Görme Engelliler Satranç Turnuvası'nda yardım, Kastamonu Abana, Balıkesir Zeytinli ve Sındırgı, Sakarya Limandere, Kocaeeli Bekirpaşa, Kütahya Tunçbilek ilçe ve belediyelerinde park yapımı ve çevre düzenlemesi çalışmaları, Kastamonu Küre ve Bolu merkez ve ilçelerinde okul bahçe düzenlemesi, Tokat, Zile ilçesinde izci evi yapını, Muğla Fethiye'de güzel sanatlar, Bodrum'da özürlüler yaz kampında yardım çalışmaları Türk ve yabancı gençlerin katılımıyla gerçekleştirilecek. Dünyada 80 yıldır yapılan Gönüllü Çalışma İngiltere veliaht prensi William'ın da sık sık katıldğı ve büyük ilgi gören bu kamplar sayesinde her yıl 25 bin genç yer değiştiriyor.
Yurtdışındaki kamplara katılımı ve Türkiye'deki kampların organizasyonunu İstanbul'da sadece Gençtur yapıyor. Bu yıl 25. yılını kutlayan Gençtur, her yıl yurtdışına yaklaşık 500 genç gönderiyor. Türkiye'deki kamplar için ise 500'ün üzerinde genci ülkemize getiriyor. Dünyada bu kamplara katılanların gençlerin çoğunluğu kızlardan oluşurken, Türkiye'den gidenlerin yüzde 65'i erkek. Genelde İstanbul'daki üniversitelerde okuyan öğrenciler katılıyor. Gençtur'un yöneticisi Zafer Yılmaz, "Bu kamplara katılan gençler, öncelikle kendi ayakları üzerinde durmayı öğreniyorlar. Özgüvenlerini arttıran gençler, toplum yararına birşeyler yapma bilincini kazınıyorlar" diyor.
Gençtur: 0212 2492515 Web www.genctur.com
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Brad Pitt gibi olmak için dokuz ay yeterli
 Filenin efeleri geliyor
 Cüzdanların gerçek yöneticisi kadınlar
 Parkorman'da efsanevi bir isim
 Müzik onun vazgeçilmezi
 Van kedisi kurtuluyor
 Güzellik istatistikleri
 Kalbinde dört kangal var
 Komşuya İstanbul düğünü
 Cinsiyetlere göre telefon görüşmeleri
 Bunları biliyor muydunuz?
 Villada otel konforu
 Doğadan en güzel kareler
 Ortadoğu'dan festival turizmi
 Gizli tehlike UYKUSUZLUK
 Nevresimde yaz modası
 Sokakta beni görene "kal" geliyor
 Ayyıldızlı olimpiyat saati
 Harry de, filmlerin yaşı da büyüyor
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Mavi bebek ameliyatının başrolünde bir marangoz...
Bu okullarda devamsızlık olmuyor
Bu okullarda devamsızlık olmuyor
Okullar kapanıyor ve derslerden, sınavlardan yorulan çocuklar için...
Anahtar teslim evlendiriyorlar
Anahtar teslim evlendiriyorlar
Ankaralı işadamı Fikri Deveci, açtığı ajansta çöpçatanlık yapıyor.
Bu da bir İngiliz klasiğini Amerikanlaştırma çabası
Coen kardeşler bu kez kara komedinin peşine düşmüşler. Film onlara...
İnsanların kaybolup gittiği bir ülkenin öyküsü
Önde tango denen dünyanın en güzel, en zarif dansını yapan insanlar.
Gurmelerin en beğendiği restoran
Bundan 10 yıl kadar önceydi. Sultanahmet'te, üstelik eski cezaevinin içinde...
Fındıklı süt reçelini denediniz mi?
Birleşmiş Milletler tarafından verilen "En yenilikçi girişimci" ödülünün sahibi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.