kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Anahtar teslim evlendiriyorlar
Anahtar teslim evlendiriyorlar
İlk başvuru 200 milyon

Anahtar teslim evlendiriyorlar

Ankaralı işadamı Fikri Deveci, açtığı ajansta çöpçatanlık yapıyor. Evlenmek için başvuranlar ise doldurdukları ayrıntılı formlar sayesinde kendilerine uygun bir eş bulacaklarına inanıyorlar
Eskiden komşuların, aile büyüklerinin yaptığı çöpçatanlık işi, teknolojinin gelişmesiyle yeni bir sektör yarattı. İnternetteki chat odaları ve televizyonlarda milyonlarca insanın önünde gerçekleşen çöpçatanlık, şimdi artık şirketler aracılığıyla yapılıyor. Şirketler, çiftleri "anahtar teslimi" evlendiriyorlar. Başkentin nezih semtlerinden birinde açtığı ofis kulüple uygun adayları birbiriyle tanıştıran "Aile Yapılandırma Merkezi", anahtar teslimi evlilik vadediyor. Gelenlerin detaylı bir form doldurarak, başvuruda bulundukları merkez, uygun adayları birbirleriyle tanıştırıyor. İlk görüşmelerini ofiste gerçekleştiren çiftler, anlaşırlarsa arkadaşlıklarına devam ediyorlar. Çiftler evlenmeye karar verdiklerinde, çöpçatanlık şirketi tarafından neredeyse nikahları bile organize ediliyor.

CİDDİ BİR İŞ YAPIYORUZ

Şirketin yasal işlemlerini tamamladığını ve sadece bu amaçla kurulduğunun altını çizen Aile Yapılandırma Merkezi'nin sahibi ve fikir babası Fikri Deveci, "Evlilik çok ciddi bir müessese. Çağdaş, seviyeli ve karşılıklı güveni prensip edinen merkezimiz vasıtası ile mutlu ve uyumlu aileler kurulmasına yardımcı olmak istedik. Bu nedenle üzerinde titizlikle çalışarak bu projeyi hayata geçirdik. Merkezimizde üç psikolog görev yapıyor. Başvuruda bulunanların önce detaylı bir form doldurduklarını ifade eden Deveci, form hakkında şu bilgileri veriyor: "Hazırladığımız form çok detaylı. Başvuran kişiyi tanımak için etraflı sorular hazırladık. Kişiye ait bilgiler, sabıkası olup olmadığı, eğitim durumu, çocuğu var mı, sevdikleri ve sevmedikleri, fiziksel özellikleri, cinselliğe yaklaşımı, eş olarak seçeceği kişide aradığı özellikler gibi yüze yakın soruyu cevaplandırıyorlar. Daha sonra bu formları inceleyen psikologlarımız uygun adayları tespit ediyor. Ardından ofisimize tanışmak üzere geliyorlar." İlk randevunun merkezde gerçekleştiğini belirten Deveci, çiftler anlaşırlarsa arkadaşlıklarına dışarıda devam ettiklerini söylüyor. Bazı durumlarda birden fazla uygun aday çıktığını belirterek, bu durumda seçimi taraflara bıraktıklarının altını çiziyor. Değişik yaş gruplarından başvurular olduğunu belirten Deveci, en genç üyelerinin 22, en yaşlı üyelerinin ise 70 yaşında olduğunu vurguluyor. Merkezde randevular için uygun bir mekan yarattıklarına dikkat çeken Deveci, "Üyelerimiz dilerlerse gün içinde merkezimize gelip vakit geçirebiliyor, gazete dergi okuyup, televizyon seyredebiliyor, çay ve kahve sohbetleri yapabiliyorlar" diyor. Fikri Deveci başvuranların diledikleri takdirde hazırlanan katalogda yer alabileceklerini söylüyor: "Fotoğraf gösterme konusunda kendilerine danışıyoruz. Kimlik ve fotoğraf açıklamak tamamen kendilerinin isteğine bağlı. Gizliliği çok önemsiyoruz. Sonra bir sözleşme imzalıyoruz, başvuran kişilerle. Sözleşmemizde bazı maddeler var. İleride çiftlerin arasında oluşabilecek anlaşmazlıklardan sorumlu olmayacağımız, vazgeçme durumunda maddi talepte bulunmayacakları, tanıştırma ve evlenme durumunda geçerli olan ücret hakkında bilgiler bulunuyor."

HER YAŞTAN BAŞVURU VAR
Merkezin üç ay önce açıldığını, buna rağmen çok sayıda başvuru olduğunu belirten Deveci, genel olarak orta yaş ve üstünün geldiğini belirtiyor. Ankara'da tek olduklarını bildiren Deveci, gurbetçilere de hizmet verdiklerini vurguluyor. Kendilerine başvuran erkelerin çocuksuz, kadınların ise maddi durumu iyi eş aradıklarını ifade eden Deveci, " Miras avcılarına karşı tetikteyiz" diye ekliyor. Eş bulmak amacıyla merkeze gelen ev kadını Nilüfer İnsu, 20 gün önce ajansa başvurmuş. Daha önce iki kez evlendiğini ve 17 yaşında bir kızı olduğunu anlatan İnsu, "Yalnızlık Allah'a mahsus. Hayatı paylaşacak, kendime uygun bir eş aradığım için buraya başvurdum. Başlangıçta tedirgin olmama rağmen, kurumu tanıyınca güven duydum. Büyük bir gizlilik ve ciddiyet içerisindeler. Normal hayatta tanıştığınız insana soramayacağınız soruların cevaplarını, tanışmadan önce biliyor ve buna göre seçim yapıyorsunuz. Benden duyup başvuruda bulunmak isteyen insanlar oldu. Doğru bir karar verdiğime inanıyorum. Şu anda kendime uygun bir aday bulmuş değilim ama bekliyorum" diyor.

Bir reklam ajansında koordinatör olarak çalışan 27 yaşındaki Serdar Gürler ise 10 gün önce ajansa üye olmuş. Gürler, arkadaşlarının çoğunun evlendiğini ama karşısına uygun bir aday çıkmadığı için bu yola başvurduğunu gizlemiyor: "Açık sözlü, dürüst bir bayanla hayatımı paylaşmak istiyorum. Bu konuda ajansın psikoloğu yardımcı oluyor. Kendimi ve nasıl bir insanla mutlu olacağımı anlamam konusunda yol gösteriyor.

M.Pınar Mercan

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Bu okullarda devamsızlık olmuyor
 Bronzlaşmak uğruna sağlığınızdan olmayın
 Gökkuşağı içimizde parıldıyor
 Erkeklere yaşam kursu
 Mükemmel bir polisiye
 Radyoculuk disiplin ister
 Bohemlerin semti kıpır kıpır
 Fırıncıdan iç mimar olur mu?
 İlişkide kavga etmek de yararlı
 İstanbul'da rock fırtınası
 Müzede konser
 Makyaj Çantası
 En Yeni Kozmetik Ürünleri
 Ajanda
 Modanın yeni hedefi SPOR
 Bodrum'da özel bir mekan
 Ajanda
 Düğüne hazırlanırken yakalanan özel anlar
 Aralıksız konserlerle İstanbul müziğe doyacak
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Kısır döngü tarifi
Aynı sorun... Hiç bitmiicek... Hiiiç.
ŞAFAK KARAMAN
On yedinci yıl
Türkiye, yeni pop starlarını televizyon...
KENAN ONUK
Festival günleri
İyi bir başlangıç oldu. Gürer Aykal...
Bu da bir İngiliz klasiğini Amerikanlaştırma çabası
Bu da bir İngiliz klasiğini Amerikanlaştırma çabası
Coen kardeşler bu kez kara komedinin peşine düşmüşler. Film onlara...
İnsanların kaybolup gittiği bir ülkenin öyküsü
İnsanların kaybolup gittiği bir ülkenin öyküsü
Önde tango denen dünyanın en güzel, en zarif dansını yapan insanlar.
Gurmelerin en beğendiği restoran
Bundan 10 yıl kadar önceydi. Sultanahmet'te, üstelik eski cezaevinin...
Fındıklı süt reçelini denediniz mi?
Birleşmiş Milletler tarafından verilen "En yenilikçi girişimci"...
Brad Pitt gibi olmak için dokuz ay yeterli
Ünlü oyuncu Brad Pitt'i son filmi Truva'da oynadığı Akhilleus rolüne hazırlayan...
Filenin efeleri geliyor
Avrupa Ligi'nde elde ettiği galibiyetlerle pek çok ilke imza atan A Milli Erkek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.