kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
 

Katsayıları bırak... Derslere bak

YÖK devlet, vakıf ve KKTC üniversitelerinin lisans, ön lisans ve özel yetenek programlarının kontenjanlarını 10 bin 850 kişi artırdı. Buna göre 396 bin 241 aday üniversiteli olabilecek. 2004 ÖSS'ye 1 milyon 902 bin 250 aday başvurdu. Bunlardan 1 milyon 786 bin 828'i ÖSS'ye girmek, 115 bin 422'si de sadece kendi alanlarındaki meslek yüksekokulları ve Açıköğretim programlarına sınavsız geçmek istiyor.
ÖSS'ye 31 gün kaldı. Geçtiğimiz hafta MEB ile YÖK'ün arasındaki katsayı sıkıntısı, gençleri iyice gerdi. Ne yapacaklarını şaşırdılar. Bu sırada yasa tasarısı, TBMM'de oylanarak geçti. Şimdi yeni bir süreç başlayacak. Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa gereği yasayı 15 gün inceleme süresi bulunuyor. Yasa veto edilirse hükümetin iki seçeneği bulunuyor. Ya yasayı aynen Meclis'ten geçirerek yeniden Köşk'e gönderecek ya da değişikliğe gidecek. Hükümet veto edilen yasayı Meclis'ten yeniden en geç 1 Haziran'da çıkaracak. Sezer'in 2'nci kez onaylamak zorunda olduğu yasayı bir kez daha incelemesi için yine 15 gün süresi bulunuyor. Bu durumda yasa 20 Haziran'daki sınava yetişebilecek mi? Pek zannetmiyorum. Sezer'in yasayı zorunlu olarak onayladıktan sonra Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Şu anda kamuoyunun gündeminde yeni YÖK yasasının neler getirdiği sorusu bulunuyor. Bu yasaya göre; YÖK üyelerinin görevi sona eriyor ve YÖK'ün yapısı değişiyor. Buna göre Yükseköğretim Kurulu, Cumhurbaşkanı'nca seçilen 5, Bakanlar Kurulu'nca 5, Üniversitelerarası Kurul'ca profesörler arasından seçilen 5 ve Genelkurmay Başkanlığı'nca seçilen bir üyenin Cumhurbaşkanı'nca atanmasıyla oluşuyor. Rektörlere disiplin işlerini yürütme ve karara bağlama yetkisi veriliyor. Öğretim üyeliğine yükselme ve atamayı düzenliyor. Öğretim görevlerinin kamu kurum ve kuruluşlarında ve vakıflarda geçici olarak görevlendirilmelerini getiriyor. Üniversiteye girişlerdeki Genel Lise ve Meslek Lisesi arasındaki farklı katsayı uygulamasını sona erdiriyor. Öğrenci Konseyleri oluşturuluyor. Öğrenci Konseyi Başkanı rektörlük seçimlerinde oy kullanacak ve Üniversite Senatosu'nun doğal üyesi sayılacak. Tasarı yasalaşıp yürürlüğe girdiğinde YÖK üyelerinin görevleri sona eriyor.
Birçok kişi ya da kuruluş bu konuyla ilgili olumlu ya da olumsuz açıklamalar yaptı. Sınavın yaklaştığı şu günlerde üniversite adayları daha da sıkıntıya girdiler. Genel lise ve meslek lisesinin üniversiteye girişteki katsayı eşitlemesi gençler arasında farklı düşüncelere yol açtı.
Ortamın gerildiğini gören yetkililer gençleri yumuşatmak için açıklamalar yaptılar. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, yeni YÖK yasasının, yürürlüğe girmesiyle tüm kurumları bağlayacağını belirterek "Beğensek de beğenmesek de uygulamamak olamaz. Sorumluluklarımızı, yaklaşan ÖSS için yerine getiririz. Statümüz kesinleştiği zaman her şey açıklığa kavuşacak" dedi.
ÖSS'ye 31 gün kala öğrencilerin hassasiyetlerini dikkate alarak açıklama yapmayacağını kaydeden Teziç, "Öğrenciler sadece sınavı düşünsün. Onların haklarını zedeleyecek bir konumda olmayacağız. Kimin nerede sınava gireceği belli. Hazırlıklar tamam" diye konuştu. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, üniversiteye hazırlanan öğrencilerin YÖK Yasası konusundaki dedikodulara kulak asmamaları gerektirdiğini belirtti. "Bu yıl yasa yürürlüğe girdiği zaman ÖSS sınav soru sisteminde değişiklik olmayacak" dedi. Çelik, "Üniversite adayları yasa yetişir mi yetişmez mi? Katsayı şöyle mi olacak böyle mi olacak, gibi düşünmeyin. Geçen yıl sorular nasılsa bu yıl yine öyle olacak. Değişiklikler sonraki yıllarda devreye girecek. Onun için siz derslerinizi çalışın" dedi.
Son bir aydır Anadolu'nun değişik il veya ilçelerinde SABAH gazetesi ve Uğur Dershaneleri adına yaklaşık 40 konferans verdim. Yine bu güzel yerlerin yerel televizyonlarında da canlı programlara katıldım. Özellikle ÖSS'den önce MEB'in ve YÖK'ün katsayılardan dolayı karşı karşıya gelmesi üniversite adaylarını ve yakınlarını çok üzmüş. Bana göre sınava kısa süre kala böyle bir olaydan dolayı hiçbir kişi veya kurumun öğrencileri gerginliğe sokmaya hakkı yok. Lütfen kendinizi binde bir puanın dahi çok önemli olduğu bir sınava hazırlanan bu gençlerin yeri
daha çok olacak... Siz katsayı tartış- malarını bir yana bırakın, üniversite sınavında başarılı olabilmek için derslerinize bakın.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Meslek yüksekokulu hakkı   / 02-06-2004
 Aileniz sizi çok seviyor   / 26-05-2004
 Katsayıları bırak... Derslere bak   / 19-05-2004
 Katsayılar gençleri iyice gerdi   / 12-05-2004
 Adayların korkusu... Sınav kaygısı   / 05-05-2004
 Sınava 54 gün kala   / 28-04-2004
 Meslek liseli mutsuz   / 21-04-2004
 Meslek liseleri yasası hazır   / 14-04-2004
 Meslek liseleri çıkmaz yolda   / 07-04-2004
 Burs düzenlemelerinin gerçeği   / 31-03-2004
ERGUN BABAHAN
Özkan ve Yüce Divan
Siyaset kurumu, siyasi sorumluluk...
ERDAL ŞAFAK
İçeriden mi, dışarıdan mı?
Aylardır konuşulan, içeriği...
MANSUR FORUTAN
TGUS: Türkiye gerçeğine uygunluk enstitüsü
İşte...
MEHMET BARLAS
Siyaset, hayatı kolaylaştırmak için mi icat edildi...
ÖMER ÇELİK
Sistemin meşruiyeti
İster ulusal olsun, isterse...
REFİK DURBAŞ
Hayat, ömrün özetidir
Behçet Necatigil, insan ömrünü bir...
SAVAŞ AY
Yaşar Kemal bana kızıyor ama!
Küfrün ağızlarında süs...
SAİT GÜRSOY
LGS ve ÖSS yöneticinin de sınavı
Önümüzdeki iki pazar...
HINCAL ULUÇ
Foçalılar kurdu.. Sonra Barbaros saldırdı!..
Monaco'da...
İlk hedef Celades
İlk hedef Celades
Yerli transferi yönetime bırakan Del Bosque'nin, Real Madrid'li...
Kendileri bilir
Kendileri bilir
İki oyuncu için kulüplerine teklif yaptıklarını belirten F.Bahçeli...
G8'de zorlu karar
G8'de zorlu karar
G BOP'a bölge ülkeleri destek vermiyor. Zirveye giden Erdoğan ise...
CHP, Kurultay'a doğru gidiyor
CHP, Kurultay'a doğru gidiyor
CHP içindeki 27 muhalif milletvekilinin önceki gün başlattığı...
Hera'nın çıkarılma maliyeti 1.5 milyon $
Hera'nın çıkarılma maliyeti 1.5 milyon $
İngiliz sigorta şirketi parayı ödemediği için çıkartılamayan Hera...
Air Force One'a karşı Airbus-310
Air Force One'a karşı Airbus-310
ABD'ye gidecek Erdoğan'ın ATA uçağı arıza yapınca THY'den uçak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.