kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
 

Katsayılar gençleri iyice gerdi

Üniversite giriş sınavı 20 Haziran'da. Sınava 1 milyon 758 bin aday girecek. Aileleriyle birlikte 5 milyon kişinin gözü kulağı Ankara'da. Mecliste alınacak her karar, hükümetle YÖK arasındaki her olumsuzluk onların geleceğini yakından ilgilendiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) hazırlanan ve üniversiteye girişi yeniden düzenleyen tasarıda, genel lise ve meslek lisesi mezunlarına uygulanacak katsayıların eşit olması öngörüldü. Tasarının öngördüğü standart düzenleme şöyle:
Sayısal Bölüm öğrencilerinin okul başarısı, kendi alanlarıyla ilgili tercih yaparsa 0.80, eşit ağırlığa dayalı tercih yaparsa 0.60, sözel tercihte bulunması halinde 0.45 katsayılarıyla değerlendirilecek.
Sözel Bölümü öğrencilerinin okul başarısı, kendi alanlarıyla ilgili bir yeri tercih ederlerse 0.80, eşit ağırlığa dayalı program tercih yaptıklarında 0.60, sayısal tercih de bulunması durumunda
0.45 katsayılarıyla değerlendirilecek.
Eşit Ağırlık Bölümü öğrencilerinin okul başarısı, kendi alanlarıyla ilgili bir yeri tercih ederlerse
0.80, sayısala dayalı program tercih ederse 0.60, sözel tercih de bulunması durumunda 0.60 katsayılarıyla değerlendirilecekti. Ancak daha sonra TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda Eşit Ağırlıklı Bölümü öğrencilerinin okul başarısı, sözel tercih yapması durumunda 0.45 katsayısıyla değerlendirilecek şekilde değiştirildi.
TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda yapılan değişikliklerin biri de "ortak alan"la ilgili. ÖSS kılavuzunda "ortak alan" olarak belirtilen alanları tercih edenlerin okul başarısı, 0.80'le değerlendirilecek. Örneğin; Sayısal öğrencisi eşit ağırlıkla öğrenci alan İşletme, İktisat, Ekonomi... gibi bölümleri tercih ettiğinde tasarıya göre, okul başarısı, 0.60 katsayısı uygulanacağından mağdur olacağı görüşü doğdu. Bunun için yeni düzenlemeyle bu tür bölümler Sayısal mezunları için ortak alan olarak öngörüldüğünden 0.80 katsayısı uygulanarak mağduriyetin giderilmesi amaçlandı. Diğer bölümler için de ortak alan şartları aynen geçerli olacak.
Dil sınavı ve puan türüyle, adayların yerleştirilmesi esaslarını YÖK belirleyecek. Aldığımız duyumlara göre Dil Bölümü öğrencilerinin okul başarısı, kendi alanlarıyla ilgili tercih yaparsa 0.80, eşit ağırlığa dayalı program tercih ederse 0.60 sözel tercihte bulunması halinde 0.45 katsayılarıyla değerlendirilebilecek.
Tasarı, genel lise ve meslek liselerini sayısal, sözel ve eşit ağırlık olarak üç grupta topluyor. Hangi lisenin hangi puan türü grubuna dahil olacağını belirleme yetkisi MEB'e veriliyor. YÖK ise, fakülte ve yüksekokulları sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türlerine göre gruplandırarak; hangi ortaöğretim alanının hangi yükseköğretim programına karşılık geldiğini tespit edecek.
Meslek Lisesi'nden 2 yıllık meslek yüksekokuluna sınavsız geçiş sürecek. Bu liselerden kendi mesleğiyle ilgili 4 yıllık fakülteyi seçtiklerinde verilen ek puan, liselerin eşit şartlarda sınava girmesi fikrinden dolayı kaldırılacak. Örneğin; Endüstri Meslek, Sağlık Meslek Sayısal Bölüm'de, Ticaret Meslek, Otelcilik ve Turizm Meslek Eşit Ağırlıklı Bölüm'de, Kız Meslek, Sekreterlik Meslek ve İmam Hatip Sözel Bölüm'de olabilecek.
Tasarıda önümüzdeki yıllarda uygulanacak, üniversite giriş sınavlarının genel ortaöğretim tüm müfredatı gözetilerek hazırlanacağı yer alıyor. Bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Hüseyin
Çelik yasa tasarısı yasa olduktan sonra, 2005-ÖSS'ye girecek olan Lise 2. sınıf öğrencileri ve mezun gençler için müfredat kapsamıyla ilgili geniş bir açıklama yapacak.
Tasarı, YÖK teşkilat yapısını da değiştirerek, yönetimin A'dan Z'ye tasfiyesini öngörüyor. Halen 7'şer üyeyle temsil edilen Cumhurbaşkanlığı, Bakanlar Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul temsilci sayısı 5'e indiriliyor. Genelkurmay temsilcisi 1 üyeyle birlikte 22 kişilik YÖK, Genel Kurul ve Yürütme Kurulu ayrımı kaldırılıp, 16 kişilik tek kurula dönüştürülüyor. Tasarıyla Cumhurbaşkanı'nın YÖK Başkanı seçme yetkisine de ambargo konuyor. TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, Yükseköğretim Kurulu'nda boşalacak yerlere bir ay içinde atama yapılması koşulu getirilerek, Üniversitelerarası Kurul'un atama yapmakta gecikmesinin önüne geçildi.
MEB'ce hazırlanan ve üniversiteye girişi yeniden düzenleyen tasarı, kamuoyunda tartışma yarattı. Anayasamızın "milli"'lik sıfatını verdiği temel nedenlerden biri "eğitim"dir. Hükümetin, MEB'in, Üniversitelerin, Sivil Toplum Örgütlerinin ve Genelkurmay'ın değerli mensupları konuyla ilgili olumlu yada olumsuz açıklamalar yaptılar.
Şunu sakın unutmayın!.. Bu açıklamalar, binde bir puanın dahi önemli olduğu sınav sistemine girecek üniversite adaylarını çok gerdi. Ne yapacaklarını... Kime inanacaklarını şaşırdılar. Lütfen... Üniversite sınavına 38 gün kala kendinizi bu gençlerin yerine koyunuz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Meslek yüksekokulu hakkı   / 02-06-2004
 Aileniz sizi çok seviyor   / 26-05-2004
 Katsayıları bırak... Derslere bak   / 19-05-2004
 Katsayılar gençleri iyice gerdi   / 12-05-2004
 Adayların korkusu... Sınav kaygısı   / 05-05-2004
 Sınava 54 gün kala   / 28-04-2004
 Meslek liseli mutsuz   / 21-04-2004
 Meslek liseleri yasası hazır   / 14-04-2004
 Meslek liseleri çıkmaz yolda   / 07-04-2004
 Burs düzenlemelerinin gerçeği   / 31-03-2004
ERGUN BABAHAN
Özkan ve Yüce Divan
Siyaset kurumu, siyasi sorumluluk...
ERDAL ŞAFAK
İçeriden mi, dışarıdan mı?
Aylardır konuşulan, içeriği...
MANSUR FORUTAN
TGUS: Türkiye gerçeğine uygunluk enstitüsü
İşte...
MEHMET BARLAS
Siyaset, hayatı kolaylaştırmak için mi icat edildi...
ÖMER ÇELİK
Sistemin meşruiyeti
İster ulusal olsun, isterse...
REFİK DURBAŞ
Hayat, ömrün özetidir
Behçet Necatigil, insan ömrünü bir...
SAVAŞ AY
Yaşar Kemal bana kızıyor ama!
Küfrün ağızlarında süs...
SAİT GÜRSOY
LGS ve ÖSS yöneticinin de sınavı
Önümüzdeki iki pazar...
HINCAL ULUÇ
Foçalılar kurdu.. Sonra Barbaros saldırdı!..
Monaco'da...
İlk hedef Celades
İlk hedef Celades
Yerli transferi yönetime bırakan Del Bosque'nin, Real Madrid'li...
Kendileri bilir
Kendileri bilir
İki oyuncu için kulüplerine teklif yaptıklarını belirten F.Bahçeli...
G8'de zorlu karar
G8'de zorlu karar
G BOP'a bölge ülkeleri destek vermiyor. Zirveye giden Erdoğan ise...
CHP, Kurultay'a doğru gidiyor
CHP, Kurultay'a doğru gidiyor
CHP içindeki 27 muhalif milletvekilinin önceki gün başlattığı...
Hera'nın çıkarılma maliyeti 1.5 milyon $
Hera'nın çıkarılma maliyeti 1.5 milyon $
İngiliz sigorta şirketi parayı ödemediği için çıkartılamayan Hera...
Air Force One'a karşı Airbus-310
Air Force One'a karşı Airbus-310
ABD'ye gidecek Erdoğan'ın ATA uçağı arıza yapınca THY'den uçak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.