kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Ne yani, turşucular senfoni dinleyemez mi?..

Size öyle bir adam tanıtacağım ki göresiniz gelecek!.. Adı Oktay Güzeloğlu. 50'li yaşlar civarında. Hani dört kol çengi derler ya, çenginin daniskası kolda molda değil Oktay'ın kafasında, yüreğinde oynuyor. Adam hem tiyatrocu, hem dondurmacı, hem meyhaneci, hem kısa metraj film yönetmeni, hem bitirim, hem melek huylu, hem çocuk babası, hem masum bir yavrucak. Üstüne üstlük "Beyoğlu'nda Garibanın Otopsisi Yapılmaz" diye, "Sokak Mobilyaları" (arka sokak insanlarının tekmil kod adı oluyor) diye iki de keskin kitap yazmış bir kalemşor....
Öldür Allah!..
Herkes olaraktan kimlere güvenmeyiz biz? İpsize, sapsıza, hapçıya, gaspçıya, hırsıza, uğursuza, fahişeye, travestiye, tinerciye sinyalciye mesela. Bunlara asla, asla güvenmeyiz di mi? İşte bu saydıklarım da, öldür Allah kimseciklere güvenmezler doğal olarak. Lakin bu saydığım kadroların tümünün, hele de 'Beyoğlu Cumhuriyeti'nde mukim olanlarının; takısını, rakısını, karısını, parasını, en en önemlisi de sırrını ve özel anısını koşulsuz bir güvenle teslim ettiği yegâne adamdır Oktay Güzeloğlu.
Mevzu derin!..
Sokağın dilini, sokak insanlarının kal- bini, fikrini, zikrini en ince ayarlı hallerde bilen böylesi yaman meziyetli bir adama derdini açmayan, yaşamının kuytu meselelerini onunla paylaşmayan, idamlık, müebbetlik mevzuları gelip de ona açmayan yoktur alemde...
Cümbür cemaat
Bir gün bir dergi çıkarmaya karar vermişti Oktay. Adını HİÇ koymuştu. "Sokaktan Politikaya" diye bir de slogan düzmüştü her ön kapakta yalpalanan. Derginin idarehanesi meyhaneler ekürisi Nevizade Sokağı'nda, yine Oktay'ın bizatihi kendisine ait Mini Meyhane nam mekânıydı. Adı üstünde mini meyhaneydi orası. 3 masa, 9 tabure filan vardı hepi topu. Ama onca fiyakalı dükkân arasında; yazarı, çizeri, değerlisi, önemlisi, bankacısı gastecisi gelir duvar kenarına, musluk borusuna, taş ucuna ilişir cümbür cemaat muhabbetlere dalardı orada.
Nereden emekli?..
HİÇ'in yazarları arasında kimler yoktu ki; emekli fahişeler, 'dönek' tinerciler, kestaneciler, taksiciler, vırvırhaneciler ve gencecik üniversiteli kalemler... Edebiyat parçalamazlardı belki ama essahtan hayatların, saftirik duyguların çift kale maç yaptığı bir gerçekler çorbasıydı dergi. Felsefe Profesörü Kerami beyle Zürafa Sokak tekavütü Çiçek Ayla yan yana sütunlarda yazardı da, gıkı bile çıkmazdı bu duruma anlı şanlı profun...
Piyastos olurken!..
Oktay'ın Sokak Mobilyaları adını verdiği ve yaşamlarını sıfır hatayla bildiği kalabalık bir koro vardı oralarda. Mesela Çingene Kemancı Matiz Ahmet'i sor, safra kesesindeki taşın çapından, karısıyla yaptığı son kavgada kadının kafasını kaç dikişlik yardığına kadar anlatsın Oktay sana.
"Yankesici Camgöz Hüsnü'yü anlat" de, ilk icraatında nasıl piyastos olduğundan, sübyan koğuşunda kalkışılan fiili livatadan bıçak marifetiyle nasıl kurtulduğuna kadar her bir şeyini tık tık söylesin sana Oktay. Sadece sırlarını, "mahrem" olaylarını sorma, çünkü hem laf alamazsın hem kafasının tasını attırırsın Oktay'ın.
Balomuz var!..
Elif diye bir röportaj cambazı kız vardı. Bir defasında Oktay'ı eşref vakitlerinde yakalamış anlattırmıştı. Oktay demişti ki; "Sokaktakinin pek bir derdi yok. Sokaktakinin tek sorunu var: İçki. Yatağı bir tane kartondur. Parayı bulursa gider otuz sekizinci sınıf bir otelde kalır. Istakoz gibidir orada bitler. Önceden 'Allah rızası için ne verirsen ver' denilirdi. Ekonomi bastırınca, 'Bi beş milyon lira versene' demeye başladılar. Adı konuluyor artık... Sadece sokaktaki adam değil, kendilerini bu toplumda üst tabaka olarak değerlendirenler de dilencilik yapıyor aslında. Yok gecemiz var, balomuz var... Bu ne? Dilencilik değil mi?.
Her şey orada!..
Sokaklarda yaşayan insanlar benim dostum. Beyoğlu'nda ömrüm onların içerisinde geçti benim. Bir süre tiyatro ve sinema yaptım. Sonra bir baktım ki, kendi çevrem benim onurumu istiyor, omurgamı istiyor. Öyle bir alan ki, dedikodu orada, ahlâksızlık orada, dejenerasyon orada, bir baktım benden götürüyor, ben onları reddettim. Sokaktaki adamsa benden sadece şarap parası istiyor. Kimliğime, kişiliğime saldırmıyor.
Elinde tabağıyla
Beyoğlu'nda yüzlerce fareyle birlikte bir çatı katında yaşıyordum. Sokaktaki arkadaşlarım da gelip kalıyordu. Bir gün bir arkadaşım eski bir televizyon hediye etti. Akşamları bütün sokak hep beraber televizyon seyrediyorduk. O ara hikâyelerini yazdığım dostlarım vardı. Turşucu bir Güngör Abi vardı, klasik müzik hayranıydı adam. Gündüz tur- şu satar, akşam da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserlerini dinlemek için elinde bir tabak turşuyla koşa koşa bana gelirdi. Hayatını yazdığım insanlara bir örnek.
Morg, mezarlık ve sokak
Sonra Liz Taylor Alev, Dilenci Melek... Sokaktaki insan benim arkadaşım, bir gün göremeyince morga gidiyorum. Gariban mezarlıklarındaki görevlilerle ahbap olduk artık. Bütün zamanım morg, mezarlık ve sokak arasında geçmeye başlamıştı. O kadar çok kişi öldü ki, artık duyarsızlaşmaya başladım. İstanbul'dan on bir ay filan uzaklaştım. Baktım ben de öleceğim döndüm tekrar."
Avaremu!..
Önceki gece bütün Cihangir'in ışıkları söndü. Sıkıldım, firuzağa kahvelerine attım kapağı. Amanın ne de hoş sürpriz Oktay orada... Oturduk saatlerce konuştuk. Canı yangınlardaydı dostumun. Onun 20 yıllık arkadaşı, Beyoğlu'nun da 50 yıllık sokak mobilyası Boyacı Avare ölmüştü çünkü. 5 hastane onu kapısından kovmuş, en son ulaştığı Kartal Devlet Hastanesi'nde acıyıp yatırmışlar ama çabalara rağmen yaşatamamışlardı Avareyi.
Koca bir adam
2 gün geçip de onu göremeyince izini sürmüş, ölüsünü orada, Kartal'da bulmuş, alıp kendi elleriyle mezara koymuştu.
"Ölümü şüpheli görüldü mü, otopsisi yapıldı mı?" diye sormadım, soramadım bile. Kocaman bir adam karşımda yaş sümük ağlarken böyle bir soruyu soracak kadar densiz miyim yav?..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ne yani, turşucular senfoni dinleyemez mi?..   / 08-06-2004
 Üniversitede skandal mı rezil bir tezgah mı?..   / 07-06-2004
 Bakandan da itiraz var müdürden de!..   / 06-06-2004
 Belki şehre bir 'Buş' gelir!..   / 05-06-2004
 Büyük şair Lorca'dan Diyarıbekir orakçılarına!..   / 04-06-2004
 Surlar sırlarını paylaşıyor   / 03-06-2004
 Yaşasın ben bir foto muhabiriyim   / 02-06-2004
 Heey Göksel çocuk, insanlık ölmedi!   / 01-06-2004
 Sahiden de 'Veysel aramızda' mı?   / 31-05-2004
 Bedrettin Mahallesi'nde 'helekopter' vakası!..   / 30-05-2004
ERGUN BABAHAN
Özkan ve Yüce Divan
Siyaset kurumu, siyasi sorumluluk...
ERDAL ŞAFAK
İçeriden mi, dışarıdan mı?
Aylardır konuşulan, içeriği...
MANSUR FORUTAN
TGUS: Türkiye gerçeğine uygunluk enstitüsü
İşte...
MEHMET BARLAS
Siyaset, hayatı kolaylaştırmak için mi icat edildi...
ÖMER ÇELİK
Sistemin meşruiyeti
İster ulusal olsun, isterse...
REFİK DURBAŞ
Hayat, ömrün özetidir
Behçet Necatigil, insan ömrünü bir...
SAVAŞ AY
Yaşar Kemal bana kızıyor ama!
Küfrün ağızlarında süs...
SAİT GÜRSOY
LGS ve ÖSS yöneticinin de sınavı
Önümüzdeki iki pazar...
HINCAL ULUÇ
Foçalılar kurdu.. Sonra Barbaros saldırdı!..
Monaco'da...
İlk hedef Celades
İlk hedef Celades
Yerli transferi yönetime bırakan Del Bosque'nin, Real Madrid'li...
Kendileri bilir
Kendileri bilir
İki oyuncu için kulüplerine teklif yaptıklarını belirten F.Bahçeli...
G8'de zorlu karar
G8'de zorlu karar
G BOP'a bölge ülkeleri destek vermiyor. Zirveye giden Erdoğan ise...
CHP, Kurultay'a doğru gidiyor
CHP, Kurultay'a doğru gidiyor
CHP içindeki 27 muhalif milletvekilinin önceki gün başlattığı...
Hera'nın çıkarılma maliyeti 1.5 milyon $
Hera'nın çıkarılma maliyeti 1.5 milyon $
İngiliz sigorta şirketi parayı ödemediği için çıkartılamayan Hera...
Air Force One'a karşı Airbus-310
Air Force One'a karşı Airbus-310
ABD'ye gidecek Erdoğan'ın ATA uçağı arıza yapınca THY'den uçak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.