kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Air Force One'a karşı Airbus-310
Bush'a nazire

Air Force One'a karşı Airbus-310... Başbakan ve ailesi ABD'deki 'zengin ülkeler zirvesi'ne 210 kişilik uçakla gitti

Erdoğan, özel uçağı ATA arızalanınca, dün ABD gezisine THY'den kiralanan A-310 tipi yolcu uçağıyla çıktı. Göksu uçağına Erdoğan, eşi, iki kızı ve gelini ile danışman ve korumalardan oluşan 15 kişi bindi. Dev uçakla seyahat, Başkan Bush'un özel uçağı Air Force One'lı gezilerini hatırlattı.

Sezer Uçağı Vermedi mi
Ata
uçağı arızalanınca önce Cumhurbaşkanlığı uçağının istenmesinin düşünüldüğü, ancak Sezer'in daha önceki bir talebi "Bu uçak kamusal alan, türbanlı binilemez" diye reddettiği öne sürüldü. İddiayı iki taraf da doğrulamadı.

Erdoğan'ın uçağı
A-310 Airbus
Menzili: 8.100 km.
Azami hız: 900 km.
Koruması: Yok
Yolcu: 210
Mürettebat: 14
Boyu: 47 metre

Bush'un uçağı
Boeing 747-200 B
Menzili: 7.800 mil
Koruma: Füze kalkanı var
Yolcu: 102
Mürettebat: 26
Boyu: 70 metre


***

Air Force One'a karşı Airbus-310

ABD'ye gidecek Erdoğan'ın ATA uçağı arıza yapınca THY'den uçak kiralandı. 210 yolcu kapasiteli dev uçağa eşi, kızları ve geliniyle birlikte 15 kişi bindi. Zorunlu olarak ortaya çıkan bu durum ABD başkanlarına ait Air Force One'ı anımsattı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, ATA Uçağı'nın arızalanması nedeniyle ABD gezisine THY'den kiralanan Airbus-310 tipi dev yolcu uçağı ile gitti. Başbakan Erdoğan'ın G-8 Zirvesi ve oğlu Bilal Erdoğan'ın mezuniyet törenine katılmak üzere çıkacağı ABD seyahati öncesinde sürekli kullandığı ATA uçağında teknik arıza meydana geldi. Uçağın yakıt tankındaki arızayı gidermek için teknik ekibin uzun süren uğraşları sonuç vermedi. Bunun üzerine Erdoğan'a yeni bir uçak aranmaya başlandı. Türk Hava Yolları ile temasa geçilerek uygun bir uçak gönderilmesi istendi. THY, okyanus aşırı uçuşlar yapabilen Airbus A-340 tipi uçakların uygun olmaması nedeniyle Başbakan Erdoğan için İstanbul'dan Airbus A-310 tipi Göksu uçağını gönderdi.

Dev Uçağa Mini Ekip
ABD'ye yakıt ikmali yaparak uçabilen 210 yolcu kapasiteli Göksu uçağına, Başbakan Erdoğan, eşi Emine, kızları Sümeyye, Esra ve büyük gelini Semra Erdoğan'ın yanı sıra, Erdoğan'ın danışmanları ve korumalardan oluşan 15 kişilik heyet bindi. Vize ve pasaport işlemleri ATA uçağının sınırlı kapasitesi düşünülerek önceden yapıldığı için uçağa, belirlenen isimler dışında kimse binemedi. ATA uçağının arızalanması üzerine Başbakan Erdoğan'ın ABD seyahati için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in uçağının istendiği, ancak Sezer'in uçağı vermediği iddiası ortaya atıldı.

SABAH'ın görüştüğü Başbakanlık yetkilisi, bu iddiayı yalanlayarak, Cumhurbaşkanı Sezer'in uçağını kendisinin kullanabileceği ihtimali dikkate alınarak böyle bir talepte bulunulmadığını söyledi. Üst düzey Başbakanlık yetkilisi, "Eğer ATA uçağı kısa sürede onarılabilecek durumda olsaydı veya Başbakan'ın G- 8 zirvesi'ne katılmada zamanlama sorunu olmasaydı beklemeyi tercih edecektik" dedi. Aynı bilgi Cumhurbaşkanlığı makamlarınca da doğrulandı.

Bush'un Aır Force One'ı Gibi
Başbakan Erdoğan ve beraberindeki 14 kişilik heyetin ABD'ye dev Airbus uçağıyla gitmesi, ABD başkanlarının seyahatlerini anımsattı. ABD Başkanı George Bush'un kullandığı ABD Hava Kuvvetleri'ne ait Boeing 767 tipi Air Force One uçağına da Bush'un sınırlı sayıdaki danışmanları ve korumaları biniyor. İçinde her türlü konfor bulunan tam donanımlı uçak, füze kalkanı ile korunuyor. Uçağa yolculuk süresince F-16'lar eşlik ediyor. Başbakan Erdoğan'ı ABD'ye taşıyan A-310 tipi uçaktan THY'nin elinde 5 adet bulunuyor.

Azami kalkış ağırlığı 153-157 bin kilogram olan uçağın, kanat açıklığı 43.90, gövde uzunluğu 46.66, yerden yüksekliği ise 15.867 metre. Saatte azami 900 kilometre hız yapabilen uçağın yolcu kapasitesi 210. Azami 41 bin fit yüksekliğe çıkabilen uçak, yakıt ikmali yapmadan 8 bin 100 kilometre uçabiliyor. Bugüne kadar birçok Başbakan tarafından kullanılan Başbakanlığa tahsisli ATA uçağı ise transatlantik uçuşlardan çok yakın mesafe uçuşlar için daha kullanışlı bir uçak. Sık sık arızalanması nedeniyle bugüne kadar birçok kez değiştirilmesi gündeme gelen uçağı Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de kullanıyor. Uçak 14 yolcu taşıma kapasitesine sahip.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hera'nın çıkarılma maliyeti 1.5 milyon $
 Velilerin okullara kayıt yarışı başladı
 Şef müsteşar modası
 RTÜK üyeleri 'Karaca' dedi
 TRT'de milat bugün
 'Cemevi, cümbüş yeri' sözüne beraat
 2 bin 700 Euro gelir ile en fakir ülkeyiz
 Mesut Yılmaz kitabını tanıttı
 Denktaş, Cox'a mektup yazdı
 Rum mahkemesi Levent'e hayır dedi
 Fotoğrafçı Ara Güler'e "onursal doktora"
 Lastiği patlayan THY uçağı tehlike atlattı
 Balıkadamlar için özel sergi açıldı
 Toksik atık yüklü gemi yan yattı
 Laila yaz sezonunu açamadan kapandı
MEHMET TEZKAN
Bahisler sporu spor olmaktan çıkarıyor
İnternet...
EMRE AKÖZ
Anadilde 'resmi' yayın!
Eski Ankara valisi ve...
UMUR TALU
Ekmek parası, baba parası... İki pencere
İnsan üstüne,...
Irak'ta 9 Türk kaçırıldı
Militanlar rehin aldıkları 2 Adanalı işadamını serbest bıraktı. Diğer...
Madrid kasabı yakalandı
Avrupa'ya 11 Eylül'ü yaşatan ve 191 kişinin ölümüyle...
İlk hedef Celades
İlk hedef Celades
Yerli transferi yönetime bırakan Del Bosque'nin, Real Madrid'li...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.