kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Yaşar Kemal bana kızıyor ama!

Küfrün ağızlarında süs gibi durduğu 3 adam tanıdım. Biri Can Baba'ydı. Merhum Can Yücel yani. Gür bıyığıyla, kaba sakalı arasında dudak payı azıcıktı onun. Ama küfretmeye başladığında o saklı dudaklar gerilir, büyür, ağzı bir yanardağ ağzı olup lav gibi püskürtürdü küfürleri. Hep anlatırlar da aslı var mıdır bilmem. Bir keresinde, hem de sahne ortasında, hem de yüzlerce kişinin önünde "Nazım bir kartpostal şairiydi" diyen ünlü bir kadın yazarımıza kızmış ve mikrofonu kaptığı gibi gürlemiş Can Baba; "Kadın kadın edebinle konuş. Kart sensin, postal da senin k.çına g.rsin!.."

Maç kaç kaç?..
İkinci küfrengiz adam, Halit Çapın... Saati sor küfretsin. Maç skoru sor sinkafı ye. "Hal hatır nedir?" de, de ve gör başına geleceği. Lakin değil kızıp, rahatsız olmak, bebek ninnisi gibi gelir Halit Çapın küfürü adama. Gözleri çocuk ışıltısı içinde ayıplı laflar düzmenin böyle bir ustası olmak vay ki vay!.. Bir de Yaşar Abi bin okka edip sallar küfrü. Yaşar Kemal küfretti mi gök gürlüyor sanırsın. Öyle sunturlu öyle ağır tonajlı söver ki; Toroslar'dan kafana çığ düşse daha evla...

Durum ciddi!..
Arada laf getirip götürenler anlattı. Dediler ki; "Yaşar Kemal sana çok kızmış. Ha pasa küfrediyor..." Bi sondaj yaptım ki; öyle şamatası, matrağı yok işin. Essahtan sahi dümdüz gidiyormuş bana Yaşar Abi... Sebebi, hakkında yazdığım bir yazıymış. "Menderesler'in idamını izle" diyen istihbarat şefine; "İzlemem. Ben Çingene miyim?" diye hatıra nakletmişti ya, ben de; "Deme böyle abi. Her cellat Çingene değildir. Her Çingene de cellat!" diye karşı çıkmıştım. O yazımın tamamını okuyunca da; "Vay!.. Savaş bana ırkçı demek istiyor!" diye celallenmiş anında. Sonrası da kalaylama seansları...

Maksat hasıl olmadı
İkimiz de Adanalıyız. Bizim oralarda kirveye, sağdıca bir de nikâh şahidine yakın akraba gözüyle bakılır. O bakımdan bir nevi akrabayız Yaşar Abi'yle. Çünkü nikâhımda şahidim olmuş, sonrasında da iş güç meselelerimde bin bir kereler koltuk çıkmıştı bana... Tavuk bile su içip Allah'a bakarken ben kalkıp da hınk eder miyim Yaşar Abim'e. Ama öyle bir hassas konu ki, hani maksadı aştıysak bile niyet vallah kırmak kızdırmak değildi.

İtirazım var!..
Nebil'le Mehmet Tezkan'a bir olay anlattım ve "İşte bu olay yüzünden çok üzüldüm o Çingene benzetmesine. Yaşar Usta'ya itirazım bu nedenleydi" dedim, gülüştüler. Sonra da dediler ki; "Sen bunu böylece anlatıp açıklasan Yaşar Abi'nin ne kırgınlığı kalır ne küfürbazlığı..." Korkudan yanına varamadığım için, ol hikâyeyi buradan nakledeyim de ya bizzat okur ya da biri yetiştirir elbet...

Dikili ağaç yok
Kedi olalı bir fare tutayım deyip, köhne bir film çekmiştim 3-5 yıl evvel. Hikâyeyi de kendim yazıp, Çingene bir dansözün hayatını mıncıklamıştım. Filmin daha ilk dakikalarında 2000 yıl önceye dönüp İsa'nın Çarmıha Gerilmesi sahnesiyle başlatmıştım öyküyü. İşte orada Müşfik Kenter'in ağzından şöyle anlatıldıydı efsane: "Derler ki; İsa'yı çarmıha gererlerken bileğine, ayağına çakılan çivileri Çingeneler yaptı. İşte bu yüzden lanetlendi Çingene ırkı. Geçtikleri köprüden bir daha geçemesinler, aynı su pınarından bir daha su içemesin, iki defa çimemesinler. Yuvaları, ocakları olmasın, hep göçsünler, hep yürüsünler. Dikili ağaçları, bacası tüten evleri olmasın..."

Yavuz Bingöl vakası
Sonra aradan aylar geçti, yolum İzmir'e düştü. Bir gece Efes Oteli'nin lobisinde Atıf Yılmaz'a rastladım. Sonra Çolpan İlhan, Kerem Alışık ve Yavuz Bingöl geldi yanımıza. Laf lafı açtı, muhabbet yoğunlaştı. Geç vakte doğru da Yavuz kulağıma eğilip; "Abi vaktin varsa bir derdimi dökeyim sana özel olarak" dedi, kalktık. Otelden çıkıp Kordon'a doğru yürümeye başladık. Yavuz gerçekten de çok dertliydi. Şimdi "derdi neydi?" demeyin söylemem. Özel bir konuydu. Ara sıra gözünden sicim gibi yaş iniyordu Yavuz'un. Onun tam da o felaket anında birden 4-5 Çingene çocuğu bitiverdi yanımızda. Ellerinde güller, mendiller bulunan sokak satıcısı çocuklardı bunlar.

Sinyal bize mi?..
Yavuz'un o halini görsünler istemedim, kış kışladım bütün şorşakları. Ama bir tanesi. Şöyle kara çalı gibi kısacık, çelimsiz, marsık renkli olanı asla bırakmadı peşimizi. "Git!" diyorum gitmiyor, "tokatı basıcam!" diyorum tınmıyor. Yapıştı ki tam yapıştı velet. Sonunda kolunu yakalayıp bağırdım: - Ne len?.. Almayacaz çiçek miçek. Git dedim mi git işte.
- Ağabii. Savaş ağabii. Çiçek satmak değil maksadım ağabi...
- Ne o zaman? Bizi mi sinyalliycen? Yok para mara!..
- Vallahi o da değil abi. Bi şey soracam sana naşlayacam sonra...
- ?!...
- Sorayım mı abi? Mühim soru bak...
- Sor hadi len kareta. Ne soracan?..
- Abi senin filmi seyrettim ben. Aylecek gittik seyrettik hem de. Bu İsa Peygamberimiz'in eline çivi batırmışlar ya hani?
- Evet ne olmuş?..
- Abi bizimkiler yapmış onu ha, di mi?..
- Sıkıldım ama bak. Bırak tarihi coğrafyayı da sor sorunu hadi!..

Günah tallahi
O anda zınk diye duruyor çocuk. Sanki transa geçiyor ve gözleri doluyor aniden. Yanağına doğru iki damla yaş yuvarlanıveriyor. Kısık ama asi bir sesle konuşuyor boşluğa boşluğa bakarak:
- Niye böyle yapmışlar da beddua almışlar bizim atalar be abi? Bak bizim şu halimize şimdi. Günah değil mi hepimize ya?..

Sen istersen
İşte o lahza put gibi kalma sırası bana ve Yavuz'a geliyor sanki. Ciğerimizden dom dom yemiş gibi sarsık-sersem oluyoruz. Yavuz bana bakıyor, ben Yavuz'a. Çocuk ağlayarak çekip gidiyor ama biz de can kalmamış ki bir şey diyelim... İşte yaşadığım o şokun aslı faslı bu. Her zerresini yalansız, abartısız anlattım yemin içerim... Yani benim itirazım Yaşar Kemal'e filan da değil de, Çingeneler'e yapılan binlerce yıllık hotzotaydı aslında. Bunu en yapmaması gereken bir dev adam aksi laflar edince darıldım ve o satıcı çocuk gibi hissettim kendimi. Sitemim onaydı yani Yaşar Abim. Sen istersen yine küfret bana ama, ben seni hep çok sevicem abim. Bağışlarsan ellerinden saygılarla öperim...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ne yani, turşucular senfoni dinleyemez mi?..   / 08-06-2004
 Üniversitede skandal mı rezil bir tezgah mı?..   / 07-06-2004
 Bakandan da itiraz var müdürden de!..   / 06-06-2004
 Belki şehre bir 'Buş' gelir!..   / 05-06-2004
 Büyük şair Lorca'dan Diyarıbekir orakçılarına!..   / 04-06-2004
 Surlar sırlarını paylaşıyor   / 03-06-2004
 Yaşasın ben bir foto muhabiriyim   / 02-06-2004
 Heey Göksel çocuk, insanlık ölmedi!   / 01-06-2004
 Sahiden de 'Veysel aramızda' mı?   / 31-05-2004
 Bedrettin Mahallesi'nde 'helekopter' vakası!..   / 30-05-2004
ERGUN BABAHAN
Özkan ve Yüce Divan
Siyaset kurumu, siyasi sorumluluk...
ERDAL ŞAFAK
İçeriden mi, dışarıdan mı?
Aylardır konuşulan, içeriği...
MANSUR FORUTAN
TGUS: Türkiye gerçeğine uygunluk enstitüsü
İşte...
MEHMET BARLAS
Siyaset, hayatı kolaylaştırmak için mi icat edildi...
ÖMER ÇELİK
Sistemin meşruiyeti
İster ulusal olsun, isterse...
REFİK DURBAŞ
Hayat, ömrün özetidir
Behçet Necatigil, insan ömrünü bir...
SAVAŞ AY
Yaşar Kemal bana kızıyor ama!
Küfrün ağızlarında süs...
SAİT GÜRSOY
LGS ve ÖSS yöneticinin de sınavı
Önümüzdeki iki pazar...
HINCAL ULUÇ
Foçalılar kurdu.. Sonra Barbaros saldırdı!..
Monaco'da...
İlk hedef Celades
İlk hedef Celades
Yerli transferi yönetime bırakan Del Bosque'nin, Real Madrid'li...
Kendileri bilir
Kendileri bilir
İki oyuncu için kulüplerine teklif yaptıklarını belirten F.Bahçeli...
G8'de zorlu karar
G8'de zorlu karar
G BOP'a bölge ülkeleri destek vermiyor. Zirveye giden Erdoğan ise...
CHP, Kurultay'a doğru gidiyor
CHP, Kurultay'a doğru gidiyor
CHP içindeki 27 muhalif milletvekilinin önceki gün başlattığı...
Hera'nın çıkarılma maliyeti 1.5 milyon $
Hera'nın çıkarılma maliyeti 1.5 milyon $
İngiliz sigorta şirketi parayı ödemediği için çıkartılamayan Hera...
Air Force One'a karşı Airbus-310
Air Force One'a karşı Airbus-310
ABD'ye gidecek Erdoğan'ın ATA uçağı arıza yapınca THY'den uçak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.