kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
71 yıllık tiyatrocunun bir kefen parası çıkmadı
Kefen parası bile çıkmadı

71 yıllık tiyatrocunun dramı... Necdet Mahfi Ayral 1.7 milyarlık mezar parası bile biriktiremeden hayat sahnesine veda etti

Hayatını Türk tiyatrosuna adayan Necdet Mahfi Ayral'ın cenazesi drama sahne oldu. Ayral'ın kızı Jeyan Tözüm, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki yer için istenen 1.7 milyar lirayı ödeyemeyince cenaze bir saat bekletildi.

Şehir Tiyatroları Ödenek Çıkardı Da...
Tözüm'ün imdadına Şehir Tiyatroları yetişti. Hemen ödenek çıkarıldı ve Ayral toprağa verilebildi. Babası gibi Şehir Tiyatroları'ndan emekli olan Jeyan Tözüm SABAH'a şunları anlattı: "Babamla birlikte kirada oturuyorduk."

Maaş 380 Milyon Kira 350 Milyon
"İkimiz de 380 milyon lira emekli maaşı alıyorduk. Kira 350 milyon lira tutuyordu. Geri kalanla zar zor geçiniyorduk. Babamla tiyatroya yıllarımızı verdik ama bir mezar parası bile biriktiremedik."


***

71 yıllık tiyatrocunun bir kefen parası çıkmadı

Hayatını tiyatroya adayan Necdet Mahfi Ayral'ın mezar yeri için parası çıkışmadı. Kızının yardım isteğine yetişen Şehir Tiyatroları parayı gönderince Ayral, bir saatlik gecikmeyle defnedilebildi.

Bir süredir tedavi gördüğü Bakırköy Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitiren Türk tiyatrosunun ustalarından Necdet Mahfi Ayral, son yolculuğuna bir dramla uğurlandı. Ayral'ın Zincirlikuyu'daki mezar yeri için gerekli olan 1 milyar 700 milyon lirası çıkmayınca kızının yardım çağrısına şehir tiyatroları yetişti. Ayral, bir saat gecikmeyle defnedilebildi. 71 yıl boyunca Türk tiyatrosuna hizmet eden ve çok sayıda öğrenci yetiştiren Ayral için ilk tören Şehir Tiyatroları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlendi. Birlikte yaşadığı kızı Jeyan Mahfi Ayral ve dostlarının katıldığı törende konuşan yakın arkadaşı ve meslektaşı İhsan Devrim, ünlü tiyatrocunun çok iyi konuştuğu Fransızca'sıyla iyi para kazanma şansına sahipken, zor koşullarda sahneyi tercih ettiğini söyledi.

380 MİLYON MAAŞLA GEÇİNİYORDU
96 yaşında hayata vedan eden Ayral, 1975'te emekli olduktan sonra da sahneyi bırakmadı. Pek çok oyunda rol aldı. 24 yıldır, kendi gibi sanatçı olan kızı Jeyan Mahfi Tözüm ile birlikte yaşıyordu. Eşini kaybettikten sonra babasıyla aynı evi paylaşan Jeyan Tözüm ve Necdet Ayral 380'er milyon lira olan emekli aylıkları ile geçinmeye çalışıyordu. 350 milyon lira kira ödeyen Ayral ve kızı, geri kalan para ile mutfak masraflarını çıkarmaya çalışıyordu. Yıllardır çektikleri bu parasızlık, Necdet Ayral'ın cenazesinde de kendisini gösterdi. Babasının cenazesini, yıkanması ve defnedilmesi için Zincirlikuyu Mezarlığı'na kaldıran Jeyan Tözüm, mezarlık yönetiminin istediği 1 milyar 700 milyon lira ile şoke oldu. Çünkü Tözüm'ün böyle bir maddi gücü yoktu. Babasının, yıllarını sanata verdiğini söyledi ancak mezarlık yönetiminden "Eğer parasını ödemezseniz, cenazesini kaldırmayız ve size vermeyiz" cevabını aldı. Çaresizlik içinde telefona sarılan Tözüm'e, Şehir Tiyatroları Müdür Vekili Mehmet Acarca'dan destek geldi. Acarca, "Merak etmeyin. Babanızın tüm masraflarını karşılayacağız. Hemen ödenek çıkartıyoruz" dedi. Ayral'ın cenazesi, bir saatlik gecikmeyle toprağa verilebildi.

KEFEN PARASI BİRİKTİREMEDİK
Jeyan Tözüm, cenazenin ardından duygularını şöyle dile getirdi. "Babam ile 24 yıldır aynı evde yaşıyorduk. O ve ben yıllar önce emekli olduk, emekli paramızla geçinmeye çalıştık. Bu ülkenin sanatına yıllarımızı verdik. Ama sonucunda cenazemizi bile kaldıracak, bir kefen parasını biriktiremedik. Ama Şehir Tiyatroları yetkilileri sağolsun beni büyük dertten kurtardı. Onlar olmasaydı babamın cenazesini nasıl kaldıracaktık bilmiyorum. Çünkü 1 milyar 700 milyon lira cebimde yoktu. Ama bu bizim ayıbımız değil. Bu durum acıma acı kattı."

Mehmet ÇALIŞKAN / MAGAZİN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Midemdeki tüpten besleniyorum
 Ortadoğu'nun dönüm noktası G-8 zirvesi
 Para üstünü saymadan alma!
 Rumlar'ı tanıma yolu açılıyor
 Füze operasyonu Mısır'ı kızdırdı
 Savcı, Çakıcı'nın köstebeğini arıyor
 Çernobil bizi 3'üncü derecede etkilemiş
 Kanser hastası Jane bisiklet turunu bitirdi
 Erdoğan, Reagan'ın cenazesine katılacak
 Yurtlar polislere boşaltılıyor
EMRE AKÖZ
'Mercedes' sürüyorum
Niçin başlıkta Mercedes...
UMUR TALU
Baba parası ile ekmek parası
İstanbul "Bağdat hız...
"Cami"siz olimpiyat
AB'nin camisiz tek başkenti olan Atina, söz verdiği camiyi...
Kızılderililer geliyor!
ABD İçişleri Bakanlığı Doğu Kızılderililer Bölümü Şefi Keel,...
Onun adı başarı
Onun adı başarı
Kasım 1999'da geçici olarak R.Madrid'i devralan İspanyol hoca, 2...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.