kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğuştan toplumcu ve örnek bir genç...
Doğuştan toplumcu ve örnek bir genç...

ODTÜ'de okuyan 21 yaşındaki Orçun Doğan gençlere yardım için dünyanın dört bir yanında konferanslara katılıyor Dünya Bankası'na danışmanlık yapıyor. Sivil toplum kuruluşları içinde aldığı roller ve çözüm önerileriyle dikkat çekiyor.

Türkiye Gençlik Federasyonu'nun kurulmasında etkili isimlerden biri, Dünya Bankası'nın en genç danışmanlarından biri, Türkiye Gençlik Birliği Derneği'nin genel sekreteri, ODTÜ İşletme son sınıf öğrencisi... Orçun Doğan'ı tanımlayan sıfatlar yazmakla bitmiyor aslında. Küçük yaşta farkına vardığı sorunlarını, sivil toplum kuruluşları çatısı altında tartışmaya 11 yaşında başlamış, bir öğretmeninin desteğiyle; "Aslında bu çalışmalara başlamam biraz şans eseri oldu. İlkokul öğretmenim Nilgün Üçgül, Türkiye Çocuk Zirvesi'ne üye olmam için beni teşvik etti. Bu sayede henüz 11 yaşındayken Türkiye'de Çocuk Hakları'nın onaylanması ve uygulanması için Cumhurbaşkanıyla, Meclis Başkanıyla, bakanlarla görüşüp, haklarımızı uygulatmak için Türkiye Çocuk Zirvesiyle birlikte çalışmaya başladım. Bir yıl sonra Türkiye Çocuk Zirvesi Başkan Yardımcısı oldum."

DB'NİN EN GENÇ DANIŞMANI
Orçun Doğan'ın henüz onbir yaşındayken başladığı çalışmalar kısa sürede dünya platformuna taşınmış; "Daha sonra 1999 yılında ki o zaman 16 yaşındaydım, UNESCO tarafından ilk kez gerçekleştiren Dünya Gençlik Parlamentosu'na Türkiye'yi temsilen katıldım. Orada öğrendiklerimin verdiği tecrübeyle Ulusal Çocuk Kongresi'ne katıldım ve Türkiye Çocuk Hakları Koordinatörü seçildim. Bu yapı Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ve UNICEF tarafından oluşturulan ve 81 ilde her kesimden çocuğun katıldığı komisyonlardan oluşuyordu. Burada yapmış olduğum çalışmalardan ötürü Türkiye Gençlik Birliği Derneği bana 2002 yılında "Altın Gençlik Ödülü" verdi. Daha sonra Türkiye Gençlik Birliği Derneği'nde çalışmaya başladım. Şu anda Genel Sekreterlik yapıyorum." Orçun, Dünya Bankası'na gençlerin sorunlarıyla ilgili danışmanlık yapıyor. Böylesine önemli bir görev için çok genç olduğunu kabul ediyor hatta oradaki en eğitimsiz kişi olduğunu da vurguluyor; "Dünya Bankası'nın en genç ve eğitim düzeyi en düşük danışmanıyım herhalde, çünkü hala üniversitede okuduğuma göre lise mezunu sayılırım. Oysa ki oradaki danışmanların hemen hepsi profesör."

"GENÇLERİN UMUDU AB"
Orçun Doğan en ilginç çalışmasını Dünya Bankası'ndan sağlanan bir fonla yapmış. Türkiye'nin dokuz ilinde 450 gençle röportaj yaparak, gençlerin Türkiye ve kendi geleceklerine nasıl baktığını anlamaya çalışmış. Sonuçlar Orçun'u şaşırtmış; "Focus on Youth (Gençlere Odaklanalım) diye bir çalışma yaptık geçen yaz. Dokuz ilde 450 tane çocukla röportaj yaptım. Çok ilginç sonuçlar çıktı. Gençlerin çoğu Türkiye'nin geleceğinden umutsuz ama kendi geleceklerinden umutlu, çünkü yurtdışına çıkmayı planlıyorlar. Türkiye'nin geleceğinden umutlu olanlarsa Avrupa Birliği üyeliğine güveniyorlar. Proje için Diyarbakır'ın varoşlarından, İstanbul'da Bağdat Caddesi'ne kadar birçok yeri gezdik. Gençler sivil toplum kuruluşlarına karşı çok önyargılı. Bunun politik yanları olmasından korkuyorlar. O nedenle çok azı sivil toplum kuruluşlarına üye.Yaptığımız projenin sonuç raporunu yazdım onun senaryosunu yazıp bir belgesel yapacağız. Bu Dünya Bankası tarafından Washington'daki merkezde Türkiye Gençleri Raporu olarak sunulacak."

ZAMAN YÖNETİMİNİ BİLİYOR
Orçun bir yandan yoğun ders trafiğiyle uğraşırken bir yandan da genel sekreter olduğu derneğin faaliyetleri için Saraybosna'dan, Amerika'ya kadar seyahat edip duruyor. Peki bir yandan dersleri, bir yandan çalışmalarını nasıl sürdürüyor? "Açıkçası okulla bu çalışmaları beraber götürmek çok kolay olmuyor. Genelde bu çalışmaları yapanların not ortalamaları düşüktür. Ben ise üniversite hayatımda hep şeref veya yüksek şeref öğrencisi oldum. Ortalamam 4 üzerinden 3,45. Zaman yönetimini iyi başarabildiğime inanıyorum. Bir de önceliklerimi doğru belirlemeye çalışıyorum. Neyin ne kadar önemli olduğunu belirleyip, o hafta onlara ağırlık veriyorum. Mümkün olduğunca programlı yaşamaya çalışıyorum ama ne yazık ki bunda çok başarılı değilim. Ayrıca hocalarıma da teşekkür etmem gerekiyor çünkü onlar da zaman zaman gereken anlayışı gösteriyorlar ve bu konuda beni destekliyorlar." Orçun Doğan'ın gelecek hedefleri de bugün yaptıklarından farklı değil aslında; "İleride Türkiye'nin karar verme süreçlerinde etkin rol almak istiyorum. Bunun için de şu anda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Türkiye'nin yaşadığı sorunların farkındayım. Bunların çözümlerini bulup, uygulamak istiyorum."

Sonat CANIDAR-HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Bu vahşete 5 yıl hapis az
 Ulusötesi öğrenciler
 Cinayet nedenini itiraf etti
 Müze inşaatı da tam müzelik oldu
 Bombaları unuttu yedi aydır iş arıyor
 Sıkışan gazın patlattığı rögar kapağı can aldı
 Çevre Günü'nde denizi süpürdüler
 Ritimler özürlüler için vurulacak
 İZFAŞ Müdürü'ne makamında saldırı
 Dünya Bankası'nın en genç danışmanı
ERDAL ŞAFAK
Normandiya'dan Ege'ye
Fransa'nın yılın büyük bölümünde...
AHMET HAKAN COŞKUN
Kürtçe
İLK TANIŞMA.. Daha önce de yazmıştım:...
MEHMET BARLAS
Yalnızken ve ıssız bir yerde kalp krizine...
ÖMER ÇELİK
KOBİ'ler ve güçlü demokrasi
OECD üyesi olan ülkelerle,...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Cihangir'deki dertleşme...
Aynı toprağın evlatları...
SAVAŞ AY
Bakandan da itiraz var müdürden de!..
Diyarbakır Emniyet...
REFİK DURBAŞ
Ege'de barış rüzgârı...
Kurtuluş Savaşı'ndan hemen...
HINCAL ULUÇ
Gel dosta gidelim gönül!..
Selmi'nin bestesini Esin Kız...
Nazar boncuğu: 1-2
Nazar boncuğu: 1-2
Dünya üçüncüsü olduğumuz statta oynanan maçta Hakan'ın şık golüyle...
Ümitler'i Çin çarptı
Ümitler'i Çin çarptı
Ümit Milli Takım, Çin karşısında 75'te Umut'la öne geçti ancak son...
Uzan'a kışla gözüktü
Uzan'a kışla gözüktü
Yurtdışında çalıştığını beyan ederek bedelli askerlik yapan Cem...
Verheugen: Karar verildi
Verheugen: Karar verildi
AB'nin genişlemesinden sorumlu üyesi Günter Verheugen,...
Ben bu kanseri yeneceğim
Ben bu kanseri yeneceğim
Houston'da özel bir klinikte tedavi gören ünlü oyuncu Filiz Akın...
Güneşli günlerde çocuklar dışarı çıkmasın
İngiltere'nin Derby şehri ilginç bir uygulamayla gündemde!...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.