kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İdrar kaçırma Türkiye genelinde araştırılıyor

Türk Üroloji Derneği ve Ürejinekoloji Derneği, yetişkinlerde görülen Aşırı Aktif Mesane (AAM) ve idrar kaçırma sorunlarının Türkiye'deki yaygınlık oranını araştırmak için kolları sıvadı. 47 ilde, 300 hastanenin üroloji ve jinekoloji polikliniklerine başvuran binlerce hastaya uygulanacak anketle Türkiye'nin 'idrar kaçırma profili' çıkarılacak

Türk Üroloji Derneği ve Ürejinekoloji Derneği işbirliğiyle, yetişkinlere hayatı zehir eden Aşırı Aktif Mesane (AAM) ve idrar kaçırma konusunda Türkiye'de ilk kez kapsamlı bir araştırma başlatılıyor. Her bölgeden 47 ilde toplam 300 hastanede üroloji ve jinekoloji polikliniklerine başvuran hastalara uygulanacak 'Aşırı Aktif Mesane Araştırma Çalışması (AMAÇ)' adlı anketle, Türkiye'nin idrar kaçırma konusundaki ilk bilgi bankası oluşturulacak. Bu verilerle AAM ve idrar kaçırma hastalığının yetişkinler arasındaki yaygınlığı tespit edilecek. Hekimlerin de bilinçlendirilmesi ve eylül ayında sonuçlanacak araştırmayı sağlıklı olarak uygulayabilmesi için, Türkiye genelinden toplam 300 ürolog ve jinekolog da Erkim İlaç'ın desteğiyle İstanbul'da düzenlenen iki günlük toplantıda bilgilendirme eğitimine tabi tutuldu.

HAFTADA 5 BİN HASTAYA ULAŞILACAK
Araştırmanın başkanlığını yürüten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Bülent Çetinel, "Anket formları; eğitim ve araştırma, devlet, SSK ve özel hastanelerin polikliniklerine konacak. Bu yolla haftada yaklaşık 5 bin hastaya ulaşılacağı düşünülüyor" dedi. AAM, sık idrara çıkma, sıkışma hissiyle idrar kaçırma, geceleri tuvalete gitmek için uykudan uyanma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. 40-50 yaş aralığındaki kadınlarla, 70 yaş üzeri erkeklerde sık görülen AAM, toplumun yüzde 15-20'sini etkiliyor. İdrar kaçırma ise, daha çok 40 yaşın üzerindeki kadınları etkiliyor. Öksürürken ya da aksırırken, tuvalete yetişemeden alta kaçırma olarak ortaya çıkıyor. Kadınların yüzde 40'ını etkileyen bu hastalığın en temel nedenleri arasında ise, mesane rahatsızlıkları ya da idrar tutma kaslarının gevşemesi yer alıyor. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu hastalıklar hakkında ülkemizde hiçbir veri bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Çetinel, Amerika'da bu hastalıklarla ilgili tedavi ve araştırma yöntemleri için yıllık 26 milyar dolar harcama yapıldığını vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: "İdrar kaçırma ve AAM, kişilerde sosyal yaşamdan uzaklaşma, yaşamı tuvalet yerine göre değiştirme, aktivitelerinden vazgeçme, suçluluk, çalışma veriminin düşmesi, ailevi sorunlar hatta depresyona varan olumsuz etkiler yaratıyor. Özellikle yaşlılarda tuvalete koşarken düşme sonucu oluşan kırık vakaları ile ciltte meydana gelen enfeksiyonlar sık görülüyor."

HASTALAR DOKTORDAN ÇEKİNİYOR
Çoğu hastanın en yakınına bile konuyu açamadığını belirten Prof. Dr. Çetinel, "Oysa bu hastalıkların tedavisi mümkün. Çoğu, ilaçla tedavi edilebilir. Bu araştırma sonuçları hastalar üzerinde de olumlu etki yaratacak. Bu rahatsızlıkları çeken kişiler, herkesin başına gelebilecek bir durum olduğunu gördüğünde, rahatlıkla doktora başvurabilecek" şeklinde konuştu. Erkim İlaç desteğiyle Türkiye'nin her yerinden 300 ürolog ve jinekoloğa verilen iki günlük eğitimin, hastalardan önce uzmanları bilinçlendirmek için olduğunu vurgulayan Çetinel, "Hekimler, bu eğitim sayesinde ağır tetkiklere ihtiyaç duymadan hastalardaki basit yakınmalardan yola çıkarak, teşhis ve tedavi sürecine geçebilecek. Böylece AAM ve idrar kaçırma hastalıkları birinci basamak hekimlik hizmetleri bünyesinde tedavi edilecek. Karmaşık AAM vakaları da uzmanlara sevk edilecek" dedi.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Yenidoğan Sarılığına Çin Çayı
 Hamilelerin Ve Annelerin Rehberi
 Konuşma Bozukluğu Erken Dönemde Tedavi Edilmeli
 Genetik Hastalıklar Ana Rahminde Saptanıyor
 Kalp Naklinin Yapıldığı 27 Ocak Artık Doğum Günü
 'kalbini Kaça Aldın?'
 Yumrukla Hayata Döndü, Şimdi Kendi 48 Kalbi 14 Yaşında
 İki Kere Ölüp Geri Geldi
 Biri İçin Dram, Diğeri İçin Hayat Oluyor
 Hayalet Sağlık Ocakları
 Faydalı Bilgiler
 Bu Hayat Bana Hediye, Herkesle Paylaşmalıyım
 Zerda'nın Yaşam Savaşı
 İdrar Kaçırma Türkiye Genelinde Araştırılıyor
'Haberi yok ama Hülya'yı tiyatroya zorlayacağım'  'Robert De Niro'nun gençlik hali var Ragıp'ta'
'Haberi yok ama Hülya'yı tiyatroya zorlayacağım' 'Robert De Niro'nun gençlik hali var Ragıp'ta'
Zümrüt dizisinde bir araya gelen Hülya Avşar ve Ragıp Savaş...
Bizi kollaması gereken adam annemi döverdi
Bizi kollaması gereken adam annemi döverdi
Beş yıldır 30 ülkede sürdürdüğü 'Aile İçi Şiddete Sessiz Kalma'...
Sosyetikler iç çekti...
Sosyetikler iç çekti...
De Beers'in düzenlediği "2004 Tria Pırlanta Tasarım Yarışması"nda...
Mavi Göze Firuze
Mavi Göze Firuze
Sosyetenin en güzel kadınlarından biridir Siren Ertan. Her gittiği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.