kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu hayat bana hediye, herkesle paylaşmalıyım
Sema yeni kalbiyle evlendi

Bu hayat bana hediye, herkesle paylaşmalıyım

Doğum yapmasının ardından ani kalp yetmezliği geçiren Hamide Akman vasiyetini hazırlarken, hayatı yeniden değişti. Trafik kazasında ölen genç bir kadının kalbi ile yaşama dönen Akman, anne olmanın mutluluğunu yeni kalbi ile yaşıyor

Hamide Akman, hayattaki en güzel günü kabusa dönüşen bir anne. Yaptığı doğumun hemen ardından oluşan kalp yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırılan Hamide Akman, kendine bağışlanan yeni kalbin ardından iki yıl sonra kızına sarılmanın mutluluğunu yakalayabildi. Trafik kazasında aniden ölen genç bir kadının kalbiyle tekrar yaşama bağlanan Akman'ın hikayesi, onun ardından kalp nakli olan insanlar için başarı hikayesi olarak kabul edildi. Hamide Akman, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp nakli olan ilk hasta... Doğumun ardından çok nadir olarak görülen kalp yetmezliği gelişen Akman, o yıllarda henüz bir yıllık evliydi. Minik kızı Sabiha 40 günlük olduğunda, annesi kalp yetmezliği nedeniyle son anda hastaneye yetiştirildi. Sabiha'ya aile büyükleri tarafından bakılırken, Hamide Akman'ın ondan sonraki iki yılının çoğu hastane odasında geçti. Çoğu zaman kontrol altına alınıyor, ölümü zaman zaman kendine çok yakın buluyordu. "Doktorlar kalp nakli olmam gerektiğini söylediklerinde, ne olduğunu anlayamadım. Bir insanın kalbinin nasıl olup da değişebileceğini aklım kabul etmiyordu" diye anlatıyor, kalp nakli konusundaki ilk tepkilerini... Eşi Osman Akman da "Sürekli bana vasiyetini veriyordu. Hayatımızın çoğu hastanede geçiyordu" diye anlatıyor yaşadıklarını.

SON GÜNLERİM SANIYORDUM
Çocuğunun ilk adımlarını, ilk sözcüklerini kaçırdığını, onu hep hastane odasındaki camın arkasından görebildiğini söylüyor Hamide Akman, o gün hayatı değişene kadar... 1 Ağustos onun yeni hayatının başlangıç noktası sayıldığı için her yıl ailece kutluyorlar. 24 yaşında trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Feride Can'ın organları ailesi tarafından bağışlanınca, kalp nakli için Hamide Akman hastaneye çağrıldı. "Tüm aile birlikteydik. Ben nefes alamadığım için hiç uyuyamıyordum. Son günlerimin yaklaştığını biliyordum. Kalp nakli konusunda ise pek bir şey düşünemediğimden umudum yoktu. Hastaneden çağırdıklarında annem babam 'kızım gitme, olmaz böyle şey' diye beni çekiştirdiler" diyor Hamide Akman. Sonrası karaciğer, böbrek, kornea derken Feride Can'ın organları tam yedi kişiye hayat vermiş, kalbi ise Hamide Akman'a... Ameliyattan bir ay sonra yoğun bakımdan çıktığında, kendini tamamen yenilenmiş gibi hissettiğini anlatıyor Akman. Sonra ilk işinin, kızına doya doya sarılmak olduğunu söylüyor. Şimdi kızı Sabiha 10 yaşında, dördüncü sınıfa gidiyor. Anne kız birbirlerinden bir an olsun ayrılmıyorlar. Birbirlerinden ayrı geçen günleri, Sabiha pek hatırlamıyor, onun hafızasında hastane odaları çok puslu bir görüntü olarak kalmış, o annesini hep sağlıklı bir kadın olarak görüyor. Hamide ve Osman Akman'ın o günleri unutmaları çok zor. Kendilerine kalbi bağışlayan ailenin yeni bir hayat verdiğini biliyorlar. Her hafta hastaneye giderek, kalp nakli için bekleyen hastalarla konuşuyorlar. Hamide'nin dimdik görüntüsü, ölümü bekleyen insanlara yaşama sevinci veriyor, ameliyat olan hastalar içinse ilaç etkisi yapıyor. "Hastaları ve yakınlarını bahçemize davet ederim, hasta yakınlarına gözleme yaparım. Bu hayat bana hediye, herkesle paylaşmak hoşuma gidiyor" diyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Konuşma Bozukluğu Erken Dönemde Tedavi Edilmeli
 Genetik Hastalıklar Ana Rahminde Saptanıyor
 Kalp Naklinin Yapıldığı 27 Ocak Artık Doğum Günü
 'kalbini Kaça Aldın?'
 Yumrukla Hayata Döndü, Şimdi Kendi 48 Kalbi 14 Yaşında
 İki Kere Ölüp Geri Geldi
 Biri İçin Dram, Diğeri İçin Hayat Oluyor
 Hayalet Sağlık Ocakları
 Faydalı Bilgiler
 Bu Hayat Bana Hediye, Herkesle Paylaşmalıyım
 Zerda'nın Yaşam Savaşı
 İdrar Kaçırma Türkiye Genelinde Araştırılıyor
 300 Sayfalık Kitabı Anlayarak İki Saatte Okuyun
 Besin Zehirlenmesi Mevsimi Geldi
Samuray'ın GÜÇ'ü kazandı
Samuray'ın GÜÇ'ü kazandı
İTKİB'in bu yıl 13'üncüsünü düzenlediği ve sürekliliği bakımından...
Havaalanı gibi dekoltem var
Havaalanı gibi dekoltem var
4 ayda 20 kilo birden verince tüm dikkatleri üzerine çekti Işın...
Helin'in bunaldığı gece...
Helin'in bunaldığı gece...
Hülya Avşar'ın sevgili rekortmeni kız kardeşi Helin Avşar,...
Reina'da tanıştılar Şamdan'da eğlendiler
Reina'da tanıştılar Şamdan'da eğlendiler
Pınar Altuğ'dan ayrıldıktan sonra gece hayatına hızlı bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.