kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uyuyan güzeller
Uyuyan güzeller
Şifre: Babu Han

Uyuyan güzeller

Bir İngiliz, 2000'de FBI'ya gidip "El Kaide bana uçuş eğitimi verdi" dedi; FBI inanmadı. 1 yıl sonra 11 Eylül saldırıları oldu.

Amerika'da istihbarat birimlerinin "çuvallaması" skandalı sürüyor. CIA başkanının istifa etmesinden sonra kara bulutlar dün de federal soruşturma bürosu (FBI) üzerinde dolaşmaya başladı. Nedeni ise 2001'deki korkunç terör saldırılarından bir yıl önce "pişman olan" bir El Kaide militanının, saldırılarla ilgili olarak FBI'ı uyardığı iddiası. Wall Street Journal'a konuşan Pakistan doğumlu İngiliz Niaz Han (30), olanları şöyle anlattı: Mart 2000'de kumar borcu içinde yüzüyordum. Manchester'da bir kumarhaneden çıkarken iki adam geldi ve "Sana yardım edebiliriz" dedi. Bir otomobile bindirip "Ladin'i hiç duydun mu?" dediler.

'LADİN KUMAR BORCUNU ÖDER'
Kumar borçlarımı bildiklerini, bunları ödememe yardım edeceklerini ve bana cihadı öğreteceklerini söylediler. Yüz binlerce dolar verip Pakistan'a yolladılar. Burada bir otelden beni El Kaide militanları aldı. Gözlerimi bağlayıp yakındaki bir eve götürdü. Sonraki haftalar El Kaide beni ve 30 kişiyi daha uçak kaçırma konusunda eğitti. Ardından ABD'ye yolladılar... Han burada El Kaide bağlantısıyla buluşmayıp elindeki parayı New York'ta kumarda harcadı. Örgütün kendisini bulup öldüreceğinden korkunca da FBI yetkililerine gidip olanları anlattı.

'LONDRA'YA GÖNDERİP UNUTUN'
FBI merkezinde 3 hafta süren sorgusunda "Pakistan'da uçak kaçırmayı öğrettiler. Bir şeyler olacak" dediğini söyleyen Han'a, yalan testinden geçmesine rağmen kimse inanmadı. FBI, iki yalan testinden de geçmesine rağmen sorgu ajanlarına "Onu Londra'ya gönderin ve unutun" dedi. FBI yetkilileri, konuyla ilgili "ellerinde delil olmadığı, Han'ı da yasalar gereği bırakmak zorunda oldukları" açıklaması yaptı. Haberde İngiliz istihbaratının da Han'ı iki saat sorguladıktan sonra bıraktığı belirtildi. Televizyondan 11 Eylül saldırılarını izlediğinde "Belki de bu eylem için eğitildim" dediğini söyleyen Han, Pakistan'da eğitildiği yerin adresini bugün bile bulabileceğini anlattı. Senato, CIA Başkan'nı eleştiren rapor hazırlıyordu: 11 Eylül'ü engelleyemedin, Irak savaşöncesi istihbaratta çuvalladBaşkan hçistifa etti Amerikan Senatosu'na bağlı İstihbarat Komitesi'nin gündemini aylardır meşgul eden tek konu CIA'di (merkezi haberalma teşkilatı). Komite, 3 ayrı konuda soruşturma ve sorgularını tamamlayıp raporlarını sunmaya hazırlanıyordu ki CIA Başkanı George Tenet istifa etti. Teşkilatın 7 yıldır başında olan Tenet, ailesi ve özel nedenlerden ayrıldığını söylese de ABD basını farklı görüşte. İstihbarat Komitesi'nin açıklamaya hazırlandığı üç rapor; 11 Eylül saldırılarının önceden saptanamamış olması, Irak'ın kitle imha silahı olduğu iddiası ve Irak savaşı öncesi yargı hataları...

YERİNE YARDIMCISI BAKACAK
Bu raporların her biri de hatalar ve başarısızlığın sorumlusu olarak CIA'yı gösteriyordu. Raporlarda sıralanan hatalar ise El Kaide örgütü ya da Saddam yönetimine CIA ajanı sızdıramamak, istihbarat için başka hükümetlerin verdiği bilgilere dayanmak, analizleri yanlış yapmak... Tenet'in bu ay açıklanacak raporların yol açabileceği tepkileri önceden göğüslemek için istifasını verdiği yorumu yapılıyor. Bush'un yakın dostu haline gelen Tenet'in yerine geçici başkan sıfatıyla yardımcısı John McLaughlin bakacak. Eski CIA yetkilileri, "Titanic'in yönetimi batmadan 10 dakika önce ona verilmiş gibi. Tenet bütçesi kesilen ve morali en alt düzeye inen CIA'i yeni yüzyıla hazır hale getirdi" dedi.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Davetli listesinde Berlusconi yok!
 Almanya'daki F16'lar İncirlik'e mi geliyor?
 Türkmenbaşı, sözlerini cami duvarına kazıttı
 Fransa'ya türban baskısı
 Victoria ayakkabı tasarlayacak
 Ördekler şiveli 'vak'lıyormuş
 Çocuk modacısı oldu
 Donmuş embriyoda ilk başarı Selin oldu
Ödül avcısı
Ödül avcısı
Babası, dayısı, hatta annesi bile futbolcu olan Alex Souza, Profesör...
Nobre ile bir yıl daha
Nobre ile bir yıl daha
Transferde fırtına gibi esmeye başlayan Fenerbahçe, geçen sezon...
Şeyh Yasin'in intikamını aldı
Şeyh Yasin'in intikamını aldı
İsrail gazetesi Haaretz, Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e çatmasına...
Küçük Mustafa'dan Bush'a özel şemsiye
Küçük Mustafa'dan Bush'a özel şemsiye
Tübitak'ın Ankara'da düzenlediği Buluş Şenliği, küçük...
Verheugen de moral verdi
Verheugen de moral verdi
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen,...
Ara vizeyi geçtik
AB'nin Haziran Zirvesi sonuç bildirgesinde Türkiye'ye övgüler...
Burçin'in ahı yerde kalmadı
Eroinden ölen Burçin'e saldırıp, hapis cezası alan firari Aşkın Solak...
Uçağın battaniyesini bir yıl sonra iade etti
Türkiye'ye geçtiğimiz yıl tatil için gelen Güney Kore...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.