kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 

Balon safarisi yapmak ya da yerçekimsiz odada zıplamak

Hangisi daha cazip? Bilmiyorum. Bu kitap hayatımı kararttı. Aldığım günden beri yapamayacağım tatillerin hayalini kuruyorum. Üstelik hayali biraz ileriye götürdüm, detaylı bir program hazırladım bile. Önümdeki tek engel benimle gelmesi gereken kişi

Geçen yıl bu aylarda "Ölmeden önce yunuslarla yüzmeliyim" diye yazmıştım, belki hatırlarsınız. Sonra da soluğu Antalya Dolphinland'de almıştım. Sormayın, felaket bağımlılık yarattı. Uzak kalamıyorum o yunuslardan. Etrafımdaki herkesi gönderdim. Nasıl ısrarcıyım anlatamam. "Yani nasıl istemez insan yunuslarla yüzmeyi. Öyle güzel şeyler ki, göbeklerini biraz okşayınca sırt üstü dönüyorlar, aynı köpek gibi... Hayatınız değişecek, bakın iddia ediyorum." (Bu arada belirtmekte fayda var, giden kimse mutsuz dönmedi.) Havalar biraz biraz ısındı ya benim de kanım kaynamaya başladı. Acaba nereye gitsek, ne yapsak?

Hayatımın büyük bölümünü asla yapmadığım, hatta yapamayacağım tatillerin hayalini kurmakla geçiren ben, bu aralar da öyle bir şeyler planlıyorum. Elimdeki kitap, New York Times'da çok satanlar listesinin üst sıralarını epey süredir meşgul ediyor. İsmi "Ölmeden önce görmeniz gereken 1000 yer." Bu arada belirtmekte fayda var, hepsini görmeye ne hayatınız yeter ne de cüzdanınız. Ama olsun, hayal kurmak bedava. Örneğin Masai Mara'da Balon Safarisi yapmaktan tutun da Meksika'da Cervantes Festivali'ne katılmak kadar uzun bir liste önünüzde. Allahtan resimleri renkli basmamışlar. İlgilendiğiniz aktivite için bir de internet başına oturmanız gerekiyor yani... Oturdum mu peki? Aşk olsun, tabii ki oturdum. Peki bu seferki listem nedir? Ve gezilere benimle gelmesi muhtemel kocamın bu konuda düşündükleri nedir?

***

- Hayatım Nepal'e gitmemiz lazım. Müthiş bir yermiş. Bir tane gezi şirketi buldum. İsmi "Bulutların üzerinde" ne kadar heyecan verici değil mi? ( www.aboveclouds.com)
- Nepal'e gelirim, tamam. Ama yürüyüş yapmam, dağa tırmanmam, zaten bir hafta tatilim var onda da yorulamam.
- Peki, o zaman Florida'ya gidelim. Kennedy Space Center diye bir yer var, müthişmiş. Astronotların aldığı eğitimi görüyorsun, onlarla tanışıyorsun, yerçekimi olmayan odalarda atlayıp zıplıyorsun. (www.kennedyspacecenter.com)
- Sen şimdi oraya gidersin, atlar zıplar bir sonraki ölmeden önceki listen için uzaya gidelim diye tutturursun falan, orası olmaz.
- Hiç komik değil. Neyse bir önerim daha var, Amanwana'ya gidelim. Bali'nin hemen yanında Moyo diye bir yer. Denizin üzerine doğru minik evler yapmışlar sadece bize özel. Yani düşünsene havuzun değil koca sahilin var. Oda servisi kayıkla geliyor. Akşam yemekleri için sahili sana özel kapatıyorlar. Ne dersin? (www.amanresorts.com)
- Kaç para? Kesin korkunç pahalı bir yer bulmuşsundur.

***

Şaka bir yana, kitapta daha neler var neler. Oku oku, hayal et hayal et bitmiyor. Yazar Patricia Schultz hepsini gezmiş mi bilmiyorum, hatta bu konuyu öğrenmek bile istemiyorum. Hayatta böyle bir meslek var düşünsenize... Gez, gör yaz bir de üstüne para ödesinler. Bu arada kitabın önemli bir bölümü de Türkiye'ye ayrılmış. Ne diyor Schultz? Sakın Türkiye'deki şu yerleri görmeden ölmeyin.
1. Efes
2. Kapalıçarşı
3. Cağaloğlu Hamamı
4. Ayasofya
5. Kariye Müzesi
6. Süleymaniye
7. Pera Palas
8. Topkapı Sarayı
9. Konya-Mevleviler
10. Pamukkale 11. Kapadokya

***

Bu arada dayanamamış bir de ekleme yapmış, "Türkiye'de mavi yolculuk yapmadan da olmaz." Kadıncağız ne yapsın, bütün ülkeyi gezememiş. Oysa bir Mardin'i bir Adıyaman Nemrut'u görseydi, listeye mutlaka onları da eklerdi. Müthiş bir ülkede yaşıyoruz, müthiş. Biz tatile nereye mi gitmeye karar verdik? Veremedik, kocam böyle uyumsuz davranmaya devam ederse hiç veremeyeceğiz zaten. Tartışmanın en son cümlesini size aktarıyorum sonrasını siz hayal edin.
- İyi de Balçiçek, bütün bu listeyi nasıl gezeceğiz?
- Hayatım ölmeden önce diyor kadın, daha genciz.

***

Geçtiğimiz perşembe akşamı Nebil Özgentürk'ün "Bir Yudum İnsan Manzaraları Son Serisi" adlı yeni kitabını kutlamak için bir araya gelmiştik. Kimler yoktu ki Ali Özgentürk, Sunay Akın, Cezmi Ersöz, Savaş Ay... Özgentürk'ün yakın arkadaşları, gazeteci dostları ve sevenleri yalnız bırakmamıştı. Kuşkusuz ben ve kocam grubun en yeni ve genç yüzleriydik... Ama müthiş hissettik kendimizi. Şarkılar söylendi, şiirler okundu, yakın arkadaşlar Özgentürk için hissettiklerini anlattı. Şakalar, gülmeler, takılmalar, kısaca gece harikaydı. Bu arada yazının başındaki bütün listeyi siliyorum, kusura bakmayın. Ölmeden önce ne isterim biliyor musunuz? Nebil Özgentürk'ün gecesi gibi bir gece. Herkesin ayağa kalkıp hakkımda bir şeyler söylemesini, bana takılmasını, kızdırmasını, şarkılar söylenmesini....

En önemlisi de gözlerdeki o sevgiyi isterim. Nebil Özgentürk çok şanslı ama biz de çok şanslıyız böylesine bir kaleme, yapımcıya ve gönül adamına sahip olduğumuz için... İyi pazarlar...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Olimpiyad meşalesini taşıyacağım, acaba ağır mıdır?   / 23-05-2004
 Tanımadığım adamlarla niye selamlaşayım ki anne?   / 16-05-2004
 Alo hayatım, bir çocuk evlat edindik   / 09-05-2004
 Dünyanın en şanslı çocukları   / 02-05-2004
 Aslında herkesin hayali öylesine farklı ki...   / 25-04-2004
 Bağdat Caddesi'nde küçük kadınlar yürüyor, yaşları 14   / 18-04-2004
 Ünlüler mezar taşlarını yazdı   / 11-04-2004
 Az daha eve bir lama alıyordum   / 04-04-2004
 Çocuğunuz korktuysa ne yapacaksınız?   / 28-03-2004
 Taksim'den Üsküdar'a el sallayabilir misiniz?   / 21-03-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Paris'ten
Yaşlı bir kadın, soldan bakılınca elinde...
BALÇİÇEK PAMİR
Balon safarisi yapmak ya da yerçekimsiz odada...
ALİ POYRAZOĞLU
Ebrunun güzelliği
Bütün gariplikler beni buluyor. Ya da...
Ege mutfağında dört mevsim
Ege'nin leziz otları ve özenle pişirilmiş yemekler. Biz hepsini tatma fırsatı...
Zenginler havyarla yaşamaz
Zenginlerin her gün havyar ve ıstakoz yiyerek karınlarını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.