kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Düğüne hazırlanırken yakalanan özel anlar
Düğüne hazırlanırken yakalanan özel anlar
Aile fotoğrafçısı

Müstakbel karı kocanın en özel fotoğrafları

Genç çiftlerin düğün albümlerini sıradışı kareler süslüyor

Ayşe Kaya ve Ahu Bürülkare'nin "Öteki Kare" projesi evlenen çiftlere sıradışı bir fotoğraf albümü sunuyor. Gelinle damadın sabahın ilk saatlerinde başlayıp gecenin ilerleyen saatlerine kadar süren telaşlı hazırlanışı, gergin bekleyişi fotoğraflanıyor.


***

Düğüne hazırlanırken yakalanan özel anlar

Ayşe Kaya ve Ahu Bürülkara'nın "Öteki Kare" projesi evlenen çiftlere sıradışı bir albüm sunuyor. Gelinle damadın telaşlı hazırlanışı, gergin bekleyişi tek tek fotoğraflanıyor. Tartışmalar ve mide ağrıları bile bu albümde yer alıyor
Pek çok çiftin evindeki düğün albümü gelin ve damadın deftere imza atarken, dans ederken ve ailelerle çekilmiş fotoğraflarıyla doludur. Bu fotoğraflara bakanlar düğün gecesi hakkında az da olsa fikir sahibi olabilir. Oysa o gün düğüne hazırlanırken yaşananları, gelinin telaşını, damadın gergin bekleyişini birkaç kişinin dışında kimse bilmez. Bilenler de zaten o karmaşanın içinde tüm olan biteni unutur gider. Ahu Bürülkara ve Ayşe Kaya'nın projesi olan "Öteki Kare"yi seçen gelin ve damat adayları ise hiç farketmedikleri küçük detayları bile fotoğraf olarak karşılarında görüyorlar. Öteki Kare, fotoğraf ve görsel iletişim tasarımı firması olan ab76'nın verdiği hizmetlerden biri. Fotoğraf makinesini eline alıp gün boyu gelini ve damadı görüntüleyen kişi olan Ayşe Kaya, bu çalışmanın yurtdışında çok yaygın olduğunu söylüyor. New York'ta International School of Photography ve School of Visiual'da fotoğrafçılık eğitimi alan Kaya, son bir yıldır kendilerinin yaptığı işi genellikle gelin ve damat adayının yakın arkadaşlarının üstlendiğini söylüyor. Öteki Kare ise bunu profesyonelce yapan ilk ekip.

HER ÇİFTE AYRI HİKAYE
Kendilerine başvuran müstakbel gelin damatla tanıştıktan sonra onlarla vakit geçirmeye başlayan Ayşe Kaya, bu sırada çiftin tanışma hikayesini, nasıl bir düğün istediklerini, kişilik özelliklerini de öğreniyor. Düğünü organize eden bir şirket varsa, nasıl bir organizasyon yapacaklarını konuşuyor. Böylelikle çift için oluşturduğu hikaye de yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Kaya yaptığının, New York'ta eğitimini aldığı hikaye fotoğrafçılığı olduğunu söylüyor. Kaya, gelin adayının kapısını düğün günü sabahı çalıyor. Ailesinin evinden çıkmadan önce fotoğraflarını çekiyor. Ardından saçı, makyajı yapılırken, giyinirken, ayakkabısının altına arkadaşlarının adını yazarken basıyor deklanşöre. O fotoğrafları çekerken çok garip anlara şahit olabildiğini de söylüyor; "Anne - kız, kayınvalide - gelin gibi iki kişi arasındaki ilişkinin en küçük detaylarını yakalayabiliyorsunuz. Takı merasimi bile bambaşka bir hikaye. Sosyoloji okuduğum için tüm bunlar çok ilginç geliyor bana." Başlarda kendisine mesafeli kalmaya çalışanların düğün günü en yakın arkadaşlarından biri haline geldiğini söyleyen Ayşe Kaya, "Saçı, makyajı yapılırken 'Nasıl oldu?' diye bana soruyor. Bazen makineyi bırakıp saçıyla uğraşmaya başlıyorum" diyor. Tabii gelin ayakkabısının altına ismi ilk yazılanlardan biri de o oluyor. Ahu Bürülkara ise gelinlerin, bütün günü birlikte geçirdikleri için gece düğünde de Ayşe'nin objektifine çok samimi ve içten baktıklarını söylüyor. Hazırlık aşaması sırasında Kaya'nın şahit olduğu bir başka şey ise yaşanan duygu atlamaları; "Bir anda mide krampları geçiriyor, iki dakika sonra kahkahalarla gülmeye başlıyorlar. Ellerinde kalan son şey de bu fotoğraflar oluyor. Çünkü sonradan hazırlanma süreciyle ilgili hiçbir şey hatırlamıyorlar. Fotoğraflara bakıp 'Aaa annem ne kadar üzgünmüş' diyorlar." Kaya'nın gözlemleri bununla sınırlı değil tabii; "Saçı yapılmaya başlandığı anda gelinin yüzü allak bullak oluyor. Hiçbiri yemek yiyemiyor ve sonunda mutlaka ama mutlaka saçını ve makyajını beğenmiyor. Bazen anne-kız arasında küçük tartışmalar oluyor. Kızla erkek arasında ise sürekli olarak telefon trafiği yaşanıyor." Ayşe Kaya çalışmanın sonunda çiftlere kendi hazırladığı bir albümü sunuyor. Albümün her bir sayfasında yer alan fotoğrafların yanına da ya küçük kurutulmuş çiçekler, kırmızı kalpler iliştiriyor ya da o kareyi çekerken şahit olduğu konuşmaları, olayları küçük notlar halinde yazıyor. Yıllar sonra bu albümü ellerine alıp bakan çiftler de hayatlarının belki de en önemli gününü küçük detaylarıyla hatırlama şansına sahip oluyor. Öteki Kare'ye www.otekikare. com adresinden ve (0212) 232 66 44'den ulaşabilirsiniz (Fiyat, istenen çekim ve sunum şekline göre değişmek üzere 500 milyon TL.'den başlıyor).

Eylem Bilgiç

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Ajanda
 Aralıksız konserlerle İstanbul müziğe doyacak
 İstanbul'un zengin mirası
 Kiloları vermek kolay, ya sonrası?
 Haftanın Kitapları
 Şehirde havuz keyfi
 45'lik delikanlı nefes kesiyor
 Sirtaki üniversitede oynanır
 Bu bürolarda zevkle çalışılır
 Kocaman gözlükler sallantılı küpeler
 Türkler siyah seviyor
 Yıpranan ayaklarınızı yaza hazırlamak için bakıma alın
 Doğal ürünlerden şaşmayın
 En Yeni Kozmetik Ürünleri
 Doğallıktan yanalar
 Hollywood anne oluyor
 Muhafazakarlığa yönelen hiçbir projede olmam
 Kanat seslerinin izinde
 Kendileri küçük marifetleri büyük
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
KENAN ONUK
İstanbul Müzik Festivali başladı
Festival, dün akşam Aya...
ŞAFAK KARAMAN
İmajıma dokunma
Mahsun Kırmızıgül yeni albümünde kendine...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Yüzü-yorum
Başlık nasıl ama? Velud yazarınız yine yaptı...
Ustaları buluşturan film
Ustaları buluşturan film
Hollywood'un usta oyuncuları "Stepford Kadınları" filminde bir araya...
Hiç yaşanmamış bir aşkın öyküsü
Hiç yaşanmamış bir aşkın öyküsü
Bu filmin en güçlü yanı, bence perdede çok az yapılmış bir şeye,...
Komşu adalardan gelen lezzet
Eski "S" restoran, bugün bir Yunan zincirinin İstanbul şubesi "Kalua"...
Doğadan en güzel kareler
Türkiye'nin dört bir yanından gelen 160'a yakın fotoğrafçı Frig Vadisi'nde...
Ortadoğu'dan festival turizmi
İstanbul'daki uluslararası müzik festivallerine yurtdışından da ilgi büyük.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.