kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeni kuşak ideal eşinde saygı arıyor
Yeni kuşak ideal eşinde saygı arıyor
Sosyal fobikler zor evleniyor
Demokratik Ortam Şart

Kadınlar aşk erkekler sıcak bir yuva istiyor

Yirmili yaşlarda evliliğe hazırlanan 300 çiftle yapılan anket, yeni kuşakların eşlerinden önce saygı beklediklerini gösteriyor. Psikolog Dr. Davut İbrahimoğlu'nun araştırmasına göre evlilik yaşı da yükseliyor. 30 yaşından sonra evlenenler karar vermekte zorlanırken, çiftlerin yüzde 93.5 gibi büyük bir çoğunluğu hayat arkadaşını kendi seçiyor. Yüzde 76'sı ailesinin rızasını alıyor.

MASAJ YAPARAK YAKINLAŞIN
Aynı zamanda biyoenerji uzmanı da olan İbrahimoğlu, her dokunuşun hormonları harekete geçirdiğini söylüyor. Eşlerin birbirlerine masaj yapmaları ve bitkisel çaylar içerek rahatlamaları da bir diğer öneri.


***

Yeni kuşak ideal eşinde saygı arıyor

Evliliğe hazırlanan 300 gelin ve damat adayıyla yapılan araştırma yeni neslin değerlerini ortaya koyuyor. Evlilik yaşı artarken kadınlar aşk, erkekler yuva istiyor
Evlilik iki insanın aşkını sonsuza dek yaşatmak için birbirlerine verdikleri bir söz müdür yoksa bir şirket anlaşması mı? Neden flört ederken hiçbir zorluk yaşamazken evlilik kurumuna girildiği anda herşey bir anda tersine döner? Hem psikologlar hem de sosyologlar bu soruların cevabını uzun yıllardan beri arıyor. Yapılan binlerce araştırmaya rağmen şu anda mahkemelerde biriken boşanma davalarına ait dosyaların sayısında bir azalma yok. Oysa evlilik tüm dinlerce kutsal sayılmış ve her zaman toplum tarafından destek verilmiş bir kurum. Yine de araştırmalar sürüyor. Beşiktaş Belediyesi'ne başvuran 300 gelin ve damat adayıyla yaptığı yüz yüze anketin sonuçlarını doktora tezi ile birleştiren Psikolog Dr. Davut İbrahimoğlu bu çalışmasını "Evlilikte Doğru Seçim Ailede Mutluluk" ismindeki kitabında topladı.

EĞİTİM ŞART
Aslen Tebriz'li olan İbrahimoğlu, önce Tebriz Üniversitesi'nde Psikoloji eğitimi aldıktan sonra önce Hindistan'da daha sonra Azerbaycan'da biyoenerji ve hipnoz eğitimi almış. İstanbul Üniversitesi'nde Evlilik Kurumu ve Aileye yönelik Psiko Sosyal Hizmetler konulu teziyle doktorasını tamamlayan İbrahimoğlu şu anda da özellikle Amerika ve Avrupa'da çok yaygın olan aile terapistliğinin Türkiye'de de yayılmasını amaçlıyor. Evlilik kurumunun ilk çağdan itibaren en yaygın sosyal ve kişisel davranış olduğunu söyleyen İbrahimoğlu evlilik öncesi eğitimin çok önemli olduğunu söylüyor. "Amerika'da veya Avrupa'da evlilikle ilgili bir eğitim programına katılmadan kolay kolay evlenemezsiniz. Nasıl ki araba kullanmak için ehliyete ihtiyacımız varsa ve bunun için işin uzmanından eğitim alıyorsak evlilik için de böyle bir ihtiyaç var. Siz eğer evlilik konusunda bilgi sahibi olursanız evliliğiniz iyi bir temel üzerine kurulur. Daha önce yaptığım bir araştırmada 250 kişiye 'Neden evleniyorsunuz?' diye sorduğumda yaklaşık yüzde 30'luk bir kesim 'Neden evlendiğimi bilmiyorum' dedi. Evlilik hayatın en önemli virajıdır. Doğru alamazsan şarampole yuvarlanırsın."

AŞKIN ÖMRÜ
30 AY İbrahimoğlu'na göre çiftler evlenmeden önce bir uzmana gidip evlenmek istediği insanla birlikte kişiliklerini ve karakteristik özelliklerini tahlil ettirirlerse ileride ne hayal kırıklığına uğrarlar ne de mutsuz olurlar. Peki evlilik uzmana başvurulacak kadar karmaşık bir şey mi? Bu soruya İbrahimoğlu "Hem çok karmaşık hem de çok basit bir olay" diye cevap veriyor. Çünkü yapılan tanımlamaya göre evlilik iki farklı kültürden bir araya gelen iki insanın ortak düşünce ve menfaatlerini gerçekleştirmek için yapılan bir anlaşma. İşte tam da burada akıllara aşk ve sevgi kavramları geliyor: "Evlilikte aşk ve sevgi kesinlikle vardır. Ama belli bir müddet sonra sevgi ve aşk yön değiştiriyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre aşkın ömrü 30 ay. Peki ondan sonra evlilikler neden yürüyor? Ortak paydalar yüzünden. Mesela çocuk sahibi olmak, maddi gelirler, alışkanlıklar, tutkular sayesinde evlilik sürüyor. Ancak evlilik öncesinde farkına vardığınız ama 'nasıl olsa karşımdaki insanı evlenince düzeltirim' mantığındaysanız işte o zaman yanlış yaparsınız. Çünkü böyle bir durumda siz hem evliliğin sorunlarını alt edeceksiniz hem de evlendiğiniz kişiyi kendi kriterlerinize göre düzelteceksiniz. O zaman evlilik bir karmaşa haline gelir. O yüzden de üzerinde durduğum gibi çiftlerin Avrupa ve Amerika'da olduğu gibi aile psikologları olmalı.

Dilek Sancılı

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Doğadan en güzel kareler
 Ortadoğu'dan festival turizmi
 Gizli tehlike UYKUSUZLUK
 Nevresimde yaz modası
 Sokakta beni görene "kal" geliyor
 Ayyıldızlı olimpiyat saati
 Harry de, filmlerin yaşı da büyüyor
 Kadınlar birbirini çekemez
 Türk sihirbazlar iddialı geliyor
 Hollywood'a çarık giydiriyoruz
 Şaolinler geri döndü
 Lösemili çocuklar çaresiz değil
 Şöhretin bedelini ödüyor
 Tokyo'da 55 ülke yarışacak
 Fransızca ilköğretim seçenekleri
 Olimpiyatlarda teknoloji savaşı
 Atina'nın sıcağı bile onlara vız gelecek
 Solak sırıkçıya özel tasarım
 En büyük zaafım kadınlar ve müzik
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kadın elbiseme bayıldı hem de o kadın
Yine...
Ajanda
Ajanda
Bu hafta sonu tiyatrodan konsere kadar pek çok etkinlik birbiriyle...
Düğüne hazırlanırken yakalanan özel anlar
Düğüne hazırlanırken yakalanan özel anlar
Ayşe Kaya ve Ahu Bürülkara'nın "Öteki Kare" projesi evlenen çiftlere...
Ustaları buluşturan film
Hollywood'un usta oyuncuları "Stepford Kadınları" filminde bir araya...
Hiç yaşanmamış bir aşkın öyküsü
Bu filmin en güçlü yanı, bence perdede çok az yapılmış bir şeye,...
Komşu adalardan gelen lezzet
Eski "S" restoran, bugün bir Yunan zincirinin İstanbul şubesi "Kalua" olarak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.