kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Esnek bantlarla form tutun
Esnek bantlarla form tutun
Nasıl Yapılıyor?

Esnek bantlarla yeni aerobik

Therarobic, Almanya ve İsviçre'deki akademilerde geliştirilen yeni bir spor. Farklı esnekliklerde ve zorluk derecesinde sekiz ayrı bantla aerobik hareketlerinin birleşmesinden oluşuyor. Aşama aşama geçilen farklı renklerdeki bantlar sayesinde birkaç ay gibi kısa sürede form tutulabiliyor. Therarobic'in bir çantaya bile sığan esnek bantları, bu sporu gittiğiniz her yerde yapabilmenize olanak sağlıyor.

***

Esnek bantlarla form tutun

Türkiye'de ilk kez uygulanan "Therarobic" esnek bantlarla yapılan bir tür aerobik. Almanya ve İsviçre'deki akademilerde uygulanan bu yeni spor kısa sürede form tutmaya olanak sağlıyor
Yurtdışında ve ülkemizdeki sağlık kuruluşlarında fizyoterapistler tarafından kas gelişimini düzenlemek için kullanılan ve özel bir lastikten üretilen therabandlar şimdi de spor için kullanılıyor. İsviçreli ve Alman bilim adamları tarafından geliştirilen esnek therabandlar, aerobik hareketleriye birleştirilerek, therarobic denilen yeni bir spor yaratıldı. Almanya'da da "Theraacademic" adlı bir akademisi de bulunan spor, vücudu kısa zamanda şekillendirerek, güçlü ve güzel görünümlü kaslar yaratıyor.

"ALTI AYDIR KULLANIYORUM"
Türkiye'de therarobic'i yapan ve öğreten tek kişi olan Haydar Budak, kendisinin de bu sporu yaklaşık altı aydır yaptığını söylüyor. Therarobic'in "vücuda bağlanan lastik şeritlerle aerobik yapmak" olarak tanımlanabileceğini söyleyen Budak, bu sporu şöyle anlatıyor: "Theraband kullanılmadan yapılan aerobik ve benzer egzersizlerde kişi sadece kendi ağırlığını kullanır, üzerinde basınç etkisi yaratan herhangi bir aparat yoktur. Oysa theraband çeşitli esneme katsayıları olan özel bir çeşit lastiktir, bu sayede aerobik hareketleri yaparken belli bir güce karşı hareket edersiniz. Bu da kasların gelişimini arttırır, daha fazla efor harcamanızı sağlar."

Haydar Budak, zorluk derecesine göre, bejden başlayarak, sarı, kırmızı, yeşil, mavi, siyah, gümüş ve altın rengi olmak üzere sekiz ayrı renk theraband olduğunu anlatıyor. Therarobic yapan kişinin gösterdiği gelişime göre kullanılan bantların renklerinin de değiştiğini vurgulayan Budak: "Örneğin ilk olarak bej renkli bantla başlıyorsunuz, yaklaşık bir ay sonra gereken hareketleri öğrendikten sonra ve bant size artık kolay gelmeye başladığında bir sonraki renk olan sarıya geçiyorsunuz. Her bant arasında yaklaşık bir-bir buçuk aylık bir gelişim süresi var. Yani bir renkten diğer renge yaklaşık bu süre içinde geçebiliyorsunuz. Kişilerin tercihlerine göre, belli bir bantta sabit kalmak da mümkün."

SALONLARA YAYILACAK
Haydar Budak, Türkiye'ye therarobic'i kendisinin getirdiğini ifade ederek, therarobic öğrenmek isteyen spor hocalarına ve salonlarında bu sporu tanıtmak ve yaygınlaştırmak isteyen spor salonlarına ücretsiz ders verebileceğini söyledi. Therarobic'in muhakkak bilen bir kişi eşliğinde öğrenilmesi gerektiğini ifade eden Budak, şunları kaydetti: "Therabandlar spor yapan kişi üzerine belli bir baskı uyguladığı için kişinin yanlış bir hareketle kendisini sakatlaması mümkün olabilir. Gerçi bu her spor için böyledir. Bu nedenle ilk defa therarobic yapmak isteyenler muhakkak bir hoca eşliğinde çalışmalıdırlar. Daha önce temel aerobik dersi alan herkes bir hoca eşliğinde rahatlıkla therarobic yapabilir."

Therarobics'in dayanıklılık, güç, esneklik ve kondisyon gibi temel sağlık kombinasyonlarını bir arada tutan etkili bir spor olduğunu anlatan Budak, uygulanan hareketler spor bilimcileri ve fizyoterapistler tarafında hazırlandığı için eklemlerde aşınmaya ve spor sakatlıklarına yol açmayacağını söylüyor. Budak, therabandların tek başına spor salonu gibi çalıştıklarını söyleyerek, "Spor salonlarında gerilme, esneme, ağırlık kaldırmak için bir çok alet vardır ve bu aletleri evlerinizde kullanmanız mümkün değildir. Oysa theraband çantanızda bile kolayca taşıyabileceğiniz, hiç yer tutmayan, komple bir spor aletidir" diyor. Therarobic 28-30 Mayıs günlerinde Ankara'da yapılacak 2. Famous Aero Convention festivalinde de aero magic, oryantal aerobik, step, hip hop gibi yeni sporlar ve dansların buluşmasında dünyaca ünlü aerobikçilerin gösterileriyle tanıtılacak.
Ayrıntılı bilgi için: (0312) 446 17 27

Elif Karadenizli MERKEZ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Psikiyatri literatürüne geçen ilk Türk doktor
 Boğa'ya fındıklı Akrep'e viskili
 Bipolar Bozukluk Nedir?
 Bodrum'da belgesel film festivali
 Doğulu kızların okuma çabası
 Çocuklar ölmesin artık
 Ortadoğu'da kanlı oyun
 Puroyla dünyayı fetheden aile
 Fiat son veliahtını da kaybetti
 Üçüncü yıldızın 20 yıllık öyküsü
 Gaziantep Hayvanat Bahçesi, AB'ye aday
 İstanbul festivale doymuyor
 Kadın sesi haram değildir
 Oyuncaklarla kendilerini keşfediyorlar
 Caddeleri boşaltın, Harleyciler geliyor
 Polisler kalpten ölüyor
 AÇEV'den çok özel koleksiyon
 Eczacılara nostaljik sürpriz
 Vedat Türkali
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Paris'ten
Yaşlı bir kadın, soldan bakılınca elinde...
BALÇİÇEK PAMİR
Balon safarisi yapmak ya da yerçekimsiz odada...
ALİ POYRAZOĞLU
Ebrunun güzelliği
Bütün gariplikler beni buluyor. Ya da...
Ege mutfağında dört mevsim
Ege'nin leziz otları ve özenle pişirilmiş yemekler. Biz hepsini tatma fırsatı...
Zenginler havyarla yaşamaz
Zenginlerin her gün havyar ve ıstakoz yiyerek karınlarını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.