kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kardeş kıskançlığıyla baş edebilirsiniz
Kardeş kıskançlığıyla baş edebilirsiniz
Kendilerine özgü özelliklerine önem verin:

Kardeş kıskançlığıyla baş edebilirsiniz

Büyük çocuğunuz ufak kardeşini çok mu kıskanıyor, hatta evde sürekli bir kavga ortamı mı var? Endişelenmeyin, Bebeğim dergisinin bu ayki sayısında yer alan tavsiyelerle çocuklarınız arasındaki kıskançlığı en aza indirebilir ve aralarında sevgi dolu bir bağ oluşturabilirsiniz.

Sevgi, öfke gibi doğal bir duygu olan kıskançlık, çocukluk döneminde özellikle kardeşler arasında yoğun olarak yaşanır. Anne-babaların hatalı tutum ve davranışları yüzünden, kardeşler arasındaki kıskançlık, birtakım başka problemler ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Dolayısıyla kardeş kıskançlığının, olumsuz sonuçlara neden olmaması için anne-babalara büyük görevler düşüyor. İşte Uzman Psikolojik Danışman Arzu Yeşilleten'in annebabalara konuyla ilgili önerileri...

KISKANÇLIK NORMALDİR
Kardeşler arasında rekabet olması, bir ödül için birbirleriyle yarışmaları demektir. Buradaki ödül, anne-babanın ilgisi ve sevgisidir. Kardeş kıskançlığı, anne-babalar için dayanılmaz olsa bile, çocukların hırs ve kıskançlık gibi duygularla başa çıkabilmeleri açısından önemlidir. Anne-babaların yapması gereken, çocuğa kıskanç olmamayı öğretmek değil, kıskançlık hissettiğini fark ettirmek ve ona, bu duygusunu nasıl ifade edebileceğini öğretmektir. Bunun için ilk adım, anne-babaların bu duyguyu tanıyabilmesi ve doğru tepkiler verebilmeleridir. Çünkü çocuklar pek çok şeyi sözlerden değil, davranışlardan öğrenirler.

BUNLARI ASLA YAPMAYIN
Anne-babaların hatalı davranışları ve olaylara verdikleri bazı tepkiler de, çocukların kıskançlık hissetmelerine neden olabilir. İşte anne-babaların bu konudaki hatalı tutum ve davranışları:

* Çocuklarınızdan birini göz bebeği olarak seçmeyin: Anne-babalar, kimi zaman farkında olmadan, kendilerini bir çocuğuyla özdeşleştirirler. Onlar için o çocuğun yeri ayrıdır. Her ne kadar bunu etrafa hissettirmediklerini düşünseler de, onlar bunu hissederler ve kendilerinde suç aramaya başlarlar. Bununla beraber, çocuk için bir başkasını suçlamak daha kolaydır. Bu durumdaki ilk hedef da kardeşleridir.

* Çocuğu etkilemeyin: Ne yazık ki, anne-babalar çocuklarını herkesin duyacağı şekilde azarlayıp, eleştirip, şikayet ederken, farkında olmadan onları bu yanlışı yapmaları için teşvik etmiş olurlar. Utandırılan, küçük düştüğünü hisseden çocuklar, aynı davranışı yaparak, kendilerinin utanmasına ve suçluluk duymasına neden olan anne-babalarına ceza vermiş olurlar. Üstelik, yaramazsın, tembelsin gibi sözler, çocukların bu davranışlarını haklı çıkarmaları için yasal bir yol haline gelir.

* Karşılaştırmayın: Anne-babalar, çocukları birbirlerine örnek göstererek, onları cesaretlendirerek, doğru davranışa yönlendirmek isterler. Fakında olmadıkları ise, karşılaştırmanın (kardeş ya da arkadaş), çocuklardaki benlik hissini azaltacağıdır. Çocukları birbirleriyle karşılaştırmak, rekabeti doğurur ve artırır. Rekabet ise hırs ve kıskançlık getirir.

* Taraf tutmayın ve hakem olmayın: Haksızlığı, anne-babaları tarafından onaylanan çocuk, küçük düşme, beceriksizlik, suçluluk, utanma, yetersizlik, değer verilmeme, sevilmeme gibi duygular içinde olacak ve bunların sorumlusu olarak kardeşini görecektir. Bu gibi duygularla başa çıkmasını bilmeyen çocuk, aynı zamanda bu duyguları hissettiği için kendinin 'kötü bir çocuk' olduğunu düşünecektir. Bu gibi olumsuz duygular altında ezilen bir çocuk, yanlış yapmaya daha fazla meyilli olacaktır.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Azra'nın onuruna saf altından para
 Müzik Festivali'nde Barok müzik esintisi
 Buzukisi ile kültürleri birleştiriyor
 Hayallerindeki özgürlüğü resmettiler
 Büyüklere Yaz kampları
 MAŞUKİYE: Doğanın sessizliğine yolculuk
 Puan toplama yolları
 Objelerde mermer görüntüsü
 RTÜK'ün ceza listesi
 Brad Pitt tutuklandı
 Yazarımız Elif Alcı, 'Elifce' standında sizleri bekliyor
 Sezonun en iyi filmi Kill Bill
HAKAN & UTKU
Prestij ailesinin metamorfozu
Merhum Prestij...
AYŞE TÜTER
Domates soslu köfte
Kıyma, ekmek kırığı, peynir,...
Kalp naklinin yapıldığı 27 Ocak artık doğum günü
Kalp naklinin yapıldığı 27 Ocak artık doğum günü
Halil Er Öksüz, 52 yaşında yeniden doğdu. Kendisine kalbi bağışlayan...
'Kalbini kaça aldın?'
'Kalbini kaça aldın?'
İlk kalp bulunduğunda korktuğu için hastaneden kaçan Nadir Uyar,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.