kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'yi Amerika'da savundu
Türkiye'yi Amerika'da savundu

Kuşadası Limanı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Gregory M. Kiez, Miami'de yaptığı konuşmayla Amerika'nın, Türkiye aleyhine aldığı kararı kaldırmasında etkili oldu
Kruvaziyer turizminde yolcuların yüzde 85'ini zengin Amerikalılar oluşturuyor. Yani bu turizm türü Türkiye için önemli bir kaynak

Amerika Miami'de 15-18 Mart tarihleri arasında düzenlenen "Miami Deniz Ticareti Kongresi" kapsamındaki "Güvenlik Kirliliği" konulu panelde konuşma yapan Kanadalı Gregory M. Kiez, Türkiye'yi savunan sözleriyle dikkat çekti. İşletmesini Ege Ports'un yaptığı Kuşadası Yolcu Limanı'nın yönetim kurulu başkanı olan Kiez konuşmasında, 20 Kasım'da patlayan bombalardan sonra vatandaşlarının Türkiye'ye gitmemesini isteyen Amerika'yı çifte standart uygulamakla suçladı. 10 yıldır Türkiye'de yaşayan Kiez, kruvaziyer turizminin (yolcu gemisi turizmi) önemini ve panelde yaptığı olaylı konuşmayı anlattı...

* Kruvaziyer turizmi neden bir ülke için çok önemli?
Çünkü kruvaziyer turizmde yolcuların yüzde 85'- ini Amerikalılar oluşturuyor. Amerikalı turistler dünyanın en zengin turistleri. Yani gelir açısından çok önemli bir kaynak.

*Türkiye kruvaziyer turizmi açısından ne durumda?
Maalesef 11 Eylül'den sonra büyük bir düşüş oldu. Şimdi biz kruvaziyer turizmle gezen turistleri yeniden Türkiye'ye çekmeye çalışıyoruz. Dünyada şu anda en önemli noktalar Karayipler ve Bahama Adaları gibi yerler. Türkiye ise bu alanda gelişmeye devam ediyor. Aslında hala tam olarak gelişememiz bizim hatamız. Yeterli promosyon yapmıyoruz. Mesela Roma, Atina, Yunan adaları bizden çok daha iyi gidiyor.

*11 Eylül olaylarından sonra etkilenmeyen bir yer oldu mu?
Amerika dışında her yer etkilendi. Çünkü Amerikalılar artık ülke içinde seyahat etmeye başladı. Amerika dışına hala pek fazla çıkmıyorlar. Aslında olay Amerika'da yaşandığı için bu durum biraz komik geliyor. Ama orada olaydan sonra çok büyük önemler alındı. Dolayısıyla kendi önlemlerine güveniyorlar.

*Kuşadası Limanı'nın kruvaziyer turizmi açısından önemi ne?
Türkiye'nin en önemli kruvaziyer limanı diyebiliriz. Çünkü Efes, Meryem Ana gibi turistler için önemli tarihi yerlere çok yakın. Doğal güzelliği, tarihi, alışveriş imkanlarıyla da önemli bir nokta.

* Terör olayları gündemden düşmüyor. Miami'deki panelde de bu konu üzerinde fazlasıyla duruldu. Siz Kuşadası Limanı'nın güvenliği için neler yapıyorsunuz?
Güvenlik için çok büyük yatırımlar yaptık. Bariyerler inşa ettik. Ayrıca son teknolojiyle çalışan bir kamera sistemi kurduk. Bu sistemle limana giren her şey, gece gündüz kaydediliyor. Güvenlik konusunda uluslararası standartlarda yatırım yaptık. 30 kişilik bir güvenlik ekibi kurduk. ISPS Code sistemine geçiyoruz.

*ISPS Code nasıl bir güvenlik sistemi?
Teknik açıdan hem liman hem de gemi güvenliği için geçerli. Mesela güvenli bir gemi, bir limana giriş yapmak istediği zaman daha önce uğradığı son on limanı belirtmek zorunda. Eğer gemi ISPS Code uygulamasının geçerli olmadığı bir limana girdiyse, o limandan tehdit unsurları taşıyor olabileceği için yeni geldiği limana kabul edilmiyor.

*Sizin Miami'de düzenlenen panelde yaptığınız konuşma çok dikkat çekti. Amerika'yı Türkiye'ye haksızlık yapmakla suçladınız.
O panelde bir konuşmacı Türkiye'- nin çok tehlikeli bir yer olduğunu söyledi. Ben de cevap olarak "Amerikalılar için hangi ülkenin tehlikeli olduğuna nasıl karar veriyorsunuz?" diye sordum. İstanbul'da bir bomba patlıyor ve 20-30 kişi ölüyor. Ardından Amerika vatandaşlarına "Türkiye'ye gitmeyin" diye yasak koyuyor. Sonra İspanya'da bir bomba patlıyor, 200 kişi ölüyor ve Amerika vatandaşlarına sadece "Gidin ama dikkatli olun" diyor. Ben de bu çifte standarta dikkat çektim.

*Sizce neden böyle bir çifte standart söz konusu?
Bunun tamamen politik bir olay olduğunu düşünüyorum. Amerika bir ülkeye baskı yaparak kendi politikasını benimsemesini sağlamaya çalışıyor. Mesela bazı insanlar tezkere çıkarılmadığı için Amerika'nın böyle bir şey yaptığını söylüyor, bu da bir neden olabilir. Aslında bu gibi durumlarla karşılaşıldığında hemen harekete geçip, lobicilik faaliyetlerine başlamak gerekiyor. Bizim Miami'de yaptığımız da buydu zaten.

*Panelde Türk olmayan birinin Türkiye'yi savunmasını dinleyiciler nasıl karşıladılar?
Güldüler. Çünkü onlar da biliyor bir çifte standart olduğunu. Konuşmamdan sonra herkes beni tebrik etti.

*Sizin yaptığınız bu konuşmadan birkaç gün sonra Amerika "Türkiye'ye gitmeyin" kararını kaldırdı. Bunda yaptığınız konuşmanın ne kadar etkisi oldu sizce?
Bunu kimse bilemez ama konuşmamın etkili olduğunu düşünmek isterim tabii.

*Peki bu karar neden alındı?
Bu kararın kaldırılmasında Türk hükümetinin ve lobicilik faaliyetlerinin etkisi büyük oldu bence. Bir de Amerika için Türkiye çok stratejik bir ülke. Amerika'nın artık Avrupa ve Orta Doğu'da dostu kalmadı, arkadaşa ihtiyacı var ve Türkiye'yle arkadaş olmak istiyor.

* Bu son gelişmenin etkileri görülmeye başlandı mı?
Daha bugün aldığımız bir habere göre Princess adlı bir kruvaziyer şirketi, daha önce iptal etmesine rağmen, bu ayın 28'indeki seferine Kuşadası'nı da koymuş. Yani etkileri bu kadar çabuk görüldü.

*Normal şartlar altında Kuşadası Limanı'na bir yılda kaç yolcunun girmesi beklenir?
2003 yılında yaklaşık 200 bin yolcu girmiş, 11 Eylül'den önce ise yaklaşık 450 bin yolcu giriyordu. Bizim amacımız ise iki, üç yıl içinde yılda 1 milyon rakamına ulaşmak. Bu rakam da hem Kuşadası esnafı hem de Türkiye için büyük bir döviz kaynağı demek.

Eylem Bilgiç

DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Otuzumda kanseri bekliyordum 4 yıl sonra iki göğsümü...
 Gelecek kokulu telefonlarda
 Bu Bayhanca bir albüm, ne pop ne arabesk
 Çocuklarını kalbinde büyütüyor
 Pozitif ayrımcılık herkese gerekli
 Haliç'e cam köprü
 8 yıl önce bu kadar şuurlu değildim ve bu beni utanmaz...
 Ahmet Uluçay
 Şımarıklıktan hoşlanmam
 Arabesk deyimi beni tanımlamaya yetmez
 Çok iyi kol böreği açarım
 Sezer'in Erdoğan'la uyuşmadığı biliniyor
 İki yılda yedi yakınımı kaybettim nasıl aşk albümü...
 Kan Kokulu Topraklar
 Kültürümüz Fransa'da
 Bu evde kocaman bir tarih ve 64 yıllık aşk var
 Göbekten müziğe bağlı
 Dizilerimle reytingi garantilerim
 Gerçek bir Türk burjuvasıydı
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Esnek bantlarla form tutun
Esnek bantlarla form tutun
Türkiye'de ilk kez uygulanan "Therarobic" esnek bantlarla yapılan bir...
Üçüncü yıldızın 20 yıllık öyküsü
Üçüncü yıldızın 20 yıllık öyküsü
Hikaye 1984 yılında başladı. Bu uzun maratonda pek çok teknik adamın,...
Önümüzde şarap arkamızda boğalar
Bodegas Altanza 300 milyon Euro'luk bir yatırım ile iddialı bir...
Küçük vitamin deposu
Sarı, oval, bir ucu kabarık limonun görünüşü çekici olduğu kadar da...
Isparta pilot üssü oluyor
Türkiye'ye sivil kaynaktan pilot yetiştirecek Isparta Uçuş Okulu Projesi için...
Boeing 737'den üretim rekoru
Boeing, en popüler modellerinden oluşan 737 uçak ailesinin bin 500'üncüsünü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.