kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Lösemili çocuklar çaresiz değil
Lösemili çocuklar çaresiz değil
Bugün herkes Kuğulu Park'a

Lösemili çocuklar gelecekten umutlu

Ankara Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) tarafından organize edilen "Lösemili Çocuklar Haftası" bugün başlıyor. "Lösemisiz bir dünya düşlüyoruz" sloganıyla yola çıktıklarını söyleyen LÖSEV Başkanı Dr. Üstün Ezer'e göre löseminin tedavisi mümkün...

***

Lösemili çocuklar çaresiz değil

LÖSEV tarafından organize edilen "Lösemili Çocuklar Haftası", 30 mayıs-5 haziran günleri arasında Ankara'da düzenleniyor. Vakıf Başkanı Dr. Üstün Ezer, "Lösemisiz bir dünya düşlüyoruz" diyor
Lösemili çocukların tedavi gördüğü bir devlet hastanesine televizyon alarak yaşamlarına renk katmak arzusuyla işe başlayan LÖSEV (Ankara Lösemili Çocuklar Vakfı), bugün Türkiye'nin dört bir yanından bin 200'ü aşkın lösemili çocuğa yardım eli uzatan dev bir vakıf haline geldi. Tedavilerinin yanı sıra lösemili çocukların sağlıklı, çağdaş, eğitimli bireyler olarak topluma kazandırılması yönünde çalışmalarını sürdüren LÖSEV, bundan üç sene önce "Lösemili Çocuklar Haftası" etkinliklerini başlattı. İlk senesinde Türkiye'nin dört bir yanından lösemili çocukların katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, ikinci yılında uluslararası bir boyut kazandı. Bu yıl 30 mayıs-5 haziran arasında düzenlenecek organizasyon, dünyanın dört bir tarafından gelen lösemi hastalarını buluşturacak. 21 ülkeden aynı hastalığın pençesinden kurtulmak için mücadele veren, aynı sorunları paylaşan çocuklar bir araya gelecek. LÖSEV'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Pediatrik Hematolog Dr. Üstün Ezer, lösemi konusundaki sorularımızı yanıtladı.

* Kimler lösemi hastalığının tehdidindedir? Lösemi bir kan hastalığı. Kanın yapım yeri kemik iliğidir, iliğinin içerisindeki kök hücreler, kendilerine benzer hücre oluşturur ve çoğalarak kana geçerler. Bu hücrelerdeki bozulmalar hastalığa neden olur. Enfeksiyon, ilaç, vücuda giren bir kimyasal madde, beslenme ve genetik yatkınlıklar gibi çevresel etkenler hastalığın ortaya çıkışında büyük rol oynuyor. En çok 2-5 yaşlarındaki çocuklarda görülüyor. Tüm toplumda kanser hastalığının çok fazla arttığını görüyoruz. Her 5 kişiden bir kişi kanser adayı. Dünya Sağlık Örgütü bu sayının giderek artacağını ve 20 yıl içinde 2-3 katına çıkacağını söylüyor. Kanser vakalarının bir yılda 10 milyondan 20 milyona çıkması da bunu doğruluyor. Türkiye'de her yıl bin 200 çocuk lösemi hastası olmaya aday. Her yaştaki insanda görülme olasılığı var. Ancak, çocuklarda daha çok görülüyor. 0-16 yaş grubundaki her çocuk bu hastalığa yakalanabilir.

TEDAVİ EDİLEBİLİYOR
* Lösemiye yol açan etkenler nelerdir? Hastalığın tedavisi nasıl yapılıyor? Kimyasal ürünler, ilaçlar, yediğimiz gıdalardaki katkı maddeleri, hormonlar gibi çevresel etkenler, genetik kromozomda değişim yaratıyor ve hatalı hücreler oluşuyor. Lösemi tedavi edilebilen bir hastalık. Lösemi tedavisinde yüzde 90'a varan oranda başarı şansı var. Hastaya kemoterapi ve hücre tedavisinin ardından destekleme tedavisi veriliyor. Arkasından da uzun bir süre hasta, bağımlılık tedavisi görüyor. Tüm bu tedaviler yaklaşık 3 sene sürüyor.

* LÖSEV'i kurmaya nasıl karar verdiniz? Eğitimimi tamamladıktan sonra çocuk kan hastalıkları üzerine ihtisas yaptım ve bir devlet hastanesinin hematoloji servisinde çalışmaya başladım. Buradaki deneyimlerimde şunu gördüm ki lösemi tedavisinde ilaçlar ve kemoterapi belli bir yere kadar işe yarıyor. O noktadan sonrası; sosyal faktörler, temizlik, hijyen, moral... Bir gün kontrolleri sırasında ziyaret ettiğim çocuk hastalarımızdan biri, "Üstün amca bize bir televizyon alamaz mısın?" dedi. O ana kadar çocukların psikolojisini fark etmemiştim. Hastane yönetimi televizyon almayınca kendi aramızda para topladık ve televizyon, sonra da oyuncaklar aldık. Sonra bunun bir sonu olmadığını gördük ve 1996 yılında derneğimiz kuruldu. 1998 yılında vakıf haline geldik. 2000 yılında Lösemili Çocuklar Hastanesi "Lösante"yi kurduk. Hayırseverlerin bağışları ve lösemili çocukların ailelerinin desteği ile hastane binamızı inşa ettik.

* LÖSEV ne tür yardımlarda bulunuyor? Sosyal güvencesi olmayan hastalarımızı Lösante'de ücretsiz tedavi ediyoruz. Parasal imkanları yetersiz hastalarımıza, onların talepleri doğrultusunda, kömürden gıdaya, oyuncaktan giysiye kadar her türlü yardımları yapıyoruz. Ailelere burs sağlıyoruz. Vakıf binasında resim, müzik, bilgisayar, drama, İngilizce gibi eğitim faaliyetleri de başlattık ve burayı bir okul haline getirdik. Hem onlara hem annelerine meslek edindirme kursları açtık. Kurslarda yetişen üç gencimiz vakfımızda çalışıyor.

ORGANİK GIDAYLA BESLENİN

* Lösemiden korunma yolları nelerdir? Çocuklar kanser yapıcı maddelerden uzak tutulmalı ve organik gıdalarla beslenmeli. Beslenmemizde yer alan kanser yapan maddeler ile kanserojen çevre etkilerinden yeni doğan bebeklerimizi korumak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Organik beslenme üzerine çalışmalarımız ve geliri vakıf yararına kullanılmak üzere kurduğumuz "Ispanak" isimli bir organik ürünler marketimiz var. Bizim hedefimiz 0-2 yaş grubu çocuklar. Büyüme çağındaki, beyin ve vücut gelişimlerinin en hızlı ilerlediği bu çocukların beslenmeleri büyük önem taşıyor.

* Lösemili çocuklar haftasında ne tür etkinlikler düzenleniyor? Etkinliklerimizin başlangıç noktası yine Ankara olacak. Bir açılış paneli düzenleyeceğiz. Geçtiğimiz sene yurtdışından organizasyona katılan lösemili çocuklar, Türkiye'yi çok sevdi. Ülkelerinde birer turizm elçisi oldular. Dünyanın dört bir tarafından mailler, mektuplar almayı sürdürüyoruz. Haftanın amacı Türkiye'de bu çocuklar için başardıklarımızı, sağladığımız yardımları göstermek. Geçen sene Türkiye'de bulunan Yugoslav bir annenin bağlantıları sayesinde 45 ülkenin lösemili ve kanserli çocukların ailelerinin oluşturduğu merkezi Hollanda'da bulunan Enternasyonel Çocukluk Çağı Kanserli Çocuklar Organizasyonu (ICCCPO)'na üye olacağız. Türkiye'nin önderliğinde Lösemili Çocuklar Haftası etkinlikleri tüm dünyada yaygınlaşacak ve belki Dünya Lösemili Çocuklar Haftası olacak.

* Yardımseverler LÖSEV'e nasıl destek olabilir? Evlerinde kullanmadıkları eşyaları yollayabilir, bankaya gidip bağışta bulunabilir, gönüllümüz olarak çocuklarımızı ziyaret edebilir veya kan bağışı yapabilirler. Ailelere gönderilen yardım paketleri için ev eşyası, giysi, gıda ve temizlik malzemesi bağışı alınıyor. Adak ve çelenk yardımlarını da kabul ediyoruz. LÖSEV'in bugün 10 binin üzerinde gönüllüsü var. İleride "Lösemili çocuklar kenti" kurmak istiyoruz. Eğitim merkezleri, ailelerin kalacağı yerler, sinemalar, havuzlar, hastane, okul, sosyal tesisler ve konaklama yerleri olan çok büyük bir kompleksten bahsediyoruz. Biz çocuk hastanemizi tamamen bağışlarla yaptık. Bu proje için de yardımların devamını bekliyoruz. Sadece devletimizden arsa istiyoruz.

Özlem Eroğlu

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Hollywood'a çarık giydiriyoruz
 Şaolinler geri döndü
 Şöhretin bedelini ödüyor
 Tokyo'da 55 ülke yarışacak
 Fransızca ilköğretim seçenekleri
 Olimpiyatlarda teknoloji savaşı
 Atina'nın sıcağı bile onlara vız gelecek
 Solak sırıkçıya özel tasarım
 En büyük zaafım kadınlar ve müzik
 Nereden nerelere geldi?
 Fakir olsam ünlü olurdum
 Yeni kuşak ideal eşinde saygı arıyor
 Evlilikte aşka hala kadın inanıyor
 Kır restoranları aileleri ağırlıyor
 Bu yaz çalışarak tatil yapmaya ne dersiniz?
 Akhilleus' için hayatını değiştiren adam
 Sarışınlar sevilmiyor
 Tişörtte Osmanlı modası başladı
 Kadınları etkilemenin ilk kuralı güldürmek
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Bir radyo programında iki saat ne...
ŞAFAK KARAMAN
Hülya Mülya
Nihayet Türk popüler müziğini basmakalıp...
Sanal alemde burç yorumları
Sanal alemde burç yorumları
Ünlü astrolog Susan Miller'ın burç yorumlarını Türkçe yayınlayan Eren...
Olağandışı öyküleriyle ihracatın kahramanları
Olağandışı öyküleriyle ihracatın kahramanları
Hasan Bülent Kahraman'ın yeni kitabı, ihracat seferberliğinin gerçek...
Cannes her zamanki gibi tartışma yarattı
14 yaşındaki bir Japon gencini en iyi oyuncu seçen jüri, bu cesur...
Haziran sendromuna dikkat
Eskiden bu dönemde 'sinema mevsimi' biter ve tüm sinemalarda 'ikinci...
Farklı lezzetler aynı mönüde
Kazan Brasserie, Türk ve dünya muftaklarını birleştiren zengin mönüsüyle dikkat...
Artık kokteyl yapmak daha kolay
East'n Bull, Türk eğlence dünyasını coctail mix adında yeni bir ürün ile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.