kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sezer YÖK Yasasını Meclis'e iade etti
YÖK Yasasına Veto

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, YÖK Yasası'nın 1, 5, 6 ve 7'inci maddelerini TBMM'ye iade etti.

Yasa 13 Mayıs 2004 tarihinde Meclis Genel Kurulu'ndan geçmiş ve aynı tarihte Cumhurbaşkanlığına gönderilmişti. Sezer'in, yasayı 15 günlük inceleme süresi bulunuyordu.

***

Sezer YÖK Yasasını Meclis'e iade etti

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden gelen açıklamada, ''Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından yayımlanması kısmen uygun bulunmayan, 5171 sayılı "Yükseköğretim Kanunu ve Yüksek Öğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun", 1., 5., 6. ve 7. maddelerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce bir kez daha görüşülmesi için, Anayasa'nın değişik 89. ve 104. maddeleri uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na geri gönderilmiştir'' denildi..

Cumhurbaşkanı Sezer, YÖK Yasası'nı kısmen veto etmesinin gerekçelerini sıraladı. Sezer, Yükseköğretim Kurulu'nun 5 üyesinin Bakanlar Kurulu'nca seçileceğinin belirtildiği; ancak, bu 5 üyenin hangi nitelikleri taşıyacağına ilişkin herhangi bir kurala yer verilmediğini kaydederek, "Böylece, Bakanlar Kurulu, Yükseköğretim Kurulu'na üye seçme konusunda mutlak bir takdir yetkisiyle donatılmıştır" ifadelerini kullandı.

Anayasa'nın, "Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler ve Bakanlar Kurulunca seçilen ve sayıları, nitelikleri, seçilme usulleri kanunla belirlenen adaylar arasından rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörlere öncelik vermek sureti ile Cumhurbaşkanı'nca atanan üyeler ve Cumhurbaşkanı'nca doğrudan doğruya seçilen üyelerden kurulur" şeklindeki 131. madde hükmünü anımsatan Cumhurbaşkanı Sezer, Bakanlar Kurulu'nca, Yükseköğretim Kurulu'na seçilecek adayların rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörler arasından olması öncelikli nitelik olarak belirtildiğini, diğer niteliklerin yasayla düzenlenmesi öngörüldüğünü belirtti.

Sezer, şunları kaydetti: "Nitekim, yürürlükteki düzenlemede, kendisine, üst düzeydeki devlet görevlileri ya da emeklileri arasından Yükseköğretim Kurulu'na üye seçme yetkisi tanınan Bakanlar Kurulu'nun bu yetkisi, seçeceği kişilerin mesleklerinde 'temayüz etmiş' olmaları koşuluna bağlanmış; ayrıca, yargıç ve savcı sınıfından olanların seçiminde ise Bakanlığın ve kendilerinin 'muvafakatlarının' alınması zorunlu kılınmıştır.

İncelenen Yasa'da, Bakanlar Kurulu'nca Yükseköğretim Kurulu'na seçilecek üye adayları için hiçbir nitelik öngörülmemiş olması Anayasa'nın 131. maddesiyle bağdaşmamaktadır.

Öte yandan, akademik yaşamı planlamak, düzenlemek, yönetmek, denetlemek, yükseköğretim kurumlarındaki eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma etkinliklerini yönlendirmek gibi önemli görevleri bulunan Yükseköğretim Kurulu'na seçilecek kişilerde kimi niteliklerin bulunması ve bunların yasa ile belirlenmesi zorunludur.

Yükseköğretim Kurulu üyesi olmak için hiçbir nitelik aranmayan ve dolayısıyla görevin gerektirdiği asgari nitelikleri taşımayan, hatta kamu görevlisi bile olmayan kişilerin politik yaklaşımlarla bu göreve atanmalarının olanaklı kılınmasının sakıncaları açıktır.

Bu nedenle, Yükseköğretim Kurulu üyeliğine, Bakanlar Kurulu'nca yapılacak üye seçiminde herhangi bir ölçütün getirilmemiş olmasında 'kamu yararı' da bulunmamaktadır."

Sezer "Anayasa'nın 131. maddesinin yürürlükteki kuralına göre, Yükseköğretim Kurulu'na, ancak Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve üniversitelerce üye seçilmesi olanaklıdır. Bu durumda, incelenen Yasa'nın, 2547 sayılı Yasa'nın 6. maddesini değiştiren 1. maddesiyle, Yükseköğretim Kurulu'nun oluşumunda Genelkurmay Başkanlığı'nca da bir üye seçileceğinin öngörülmüş olması, Anayasa'nın, yasaların Anayasa'ya aykırı olamayacağına ilişkin 11. maddesine açık aykırılık oluşturmaktadır." ifadelerine yer verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in YÖK yasasına ilişkin vetosuyla ilgili olarak veto gerekçesini görmeden yorum yapmasının doğru olmayacağını söyledi.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Muhalifler de rest çekti
 Dokunulmazlık gerginliği tırmandı
 Metin Kaplan 2 ay sınırdışı edilmeyecek
 Cem Uzan, AK Parti'yi Deniz Baykal'a şikâyet etti
 YÖK Yasası'nda 'veto' için son gün
 RP'lilerle Savcı Yüksel buluştu!
 Sezer, Erdoğan ve Özkök'ü kabul etti
 Nas'tan hükümete İsrail eleştirisi
 Simavi'den Aksoy'a lanetli yalı uyarısı
 Hollanda Prensi köçeklere şaştı
 Genel liselilere meslek yüksekokulu şansı
 Baykal: Sorunlar parti içindeki platformlarda konuşulmalı
 Bakan Çelik, Sarıgül'ü başkanlara örnek gösterdi
 Erdoğan, TV'den icraatlarını anlattı
MUHARREM SARIKAYA
ABD'nin Türkiye'den talepleri
Genelkurmay 2. Başkanı...
YAVUZ DONAT
Yalının ve Nazlı hanımın "ah"ının hikâyesi
Aksoy da...
Nazi tarzı önlem Emre'yi öldürdü
İzmir'in Eskiizmir semtinde elma koparmak için bir hurdalığın...
İlk durak ilk gasp
Türkiye gezisinin ilk durağı olan İzmir'de gezen Amerikalı Christi...
Verheugen: Müzakere için tam uyum şart değil
Verheugen: Müzakere için tam uyum şart değil
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Verheugen, müzakerelere başlamak...
'Filistin sorunu çözülmeden Ortadoğu'ya barış gelmez'
'Filistin sorunu çözülmeden Ortadoğu'ya barış gelmez'
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, dün yaptığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.