kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Servet Yildirim @ SABAH
 

Futbola akan kaynağa yazık

Bizde futbolun yeri ayrıdır. Ata sporumuz olmasa da en azından baba sporumuzdur. Politikacılar da halkın kalbine giden yolun şehir stadyumundan geçtiğinin farkındadır. Onun için futbola hep ilgi duymuşlardır. Manzarayı şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Anadolu'ya giden politikacı 25 bin nüfuslu şehrin en büyük meydanında toplanan kalabalığa seslenir, "Takımınızı birinci lige çıkaracağız. Şehrinize 50 bin kişilik stadyum yapacağız" diye. Emin olun bu vaat her zaman iş yapar. Ne kadar doğru bilmiyorum ama belki de tenis topundan başka top tanımamış bir başbakanımızın Anadolu gezisinde halka, "Takımınızı birinci lige çıkarayım mı?" diye sorduğu anlatılır. Oysa takım zaten birinci ligdedir.
Yıllar önce Trabzon'a giden Turgut Özal, Trabzonspor'un antrenman sahasının açılışını yaparken üst üste başarısız sezonlar geçiren takımın tekrar eski günlerine dönebilmesi için iyi bir antrenör vaat etmişti.
Abdurrahman Yıldırım'dan dinlemiştim, "Trabzonspor'un futbolda yarattığı Anadolu yıldızı efsanesi aslında şehrin sosyal ve kültürel hayatı için ciddi bir darbe oldu" diye. Trabzon'un futbol çılgınlığına kapılmadan önce sosyal ve kültürel yönden canlı bir
şehir olduğunu anlatan
Abdurrahman, daha sonra kaynakların ve çabanın futbol kulübüne aktığını ve diğer alanların hızla zayıfladığını söyler.
Sivasspor'a yardım
Aslında bu durum Anadolu'daki çoğu şehrin kaderidir. İşadamları, belediyeler ve esnaf futbol kulübüne yardım için yarışırken, tiyatrolar, dernekler ve sinemalar birer birer kapandı, şehrin kültür hayatı sona erdi, kimse farkına bile varmadı. Düşünün, İMKB bile, ne alakaysa, Sivasspor'a para yardımı yapıyor. Alakayı da söyleyelim, SPK'nın dolayısıyla İMKB'nin ilgili olduğu bakan Abdüllatif Şener Sivas milletvekili.
Sonuçta gelinen nokta belli. Futbol diğer branşların ölmesi pahasına desteklendi, Türk futbolu belli bir seviyeye geldi, dünya üçüncüsü oldu. Oldu da ne oldu? Futbol bugün şiddetin, şikenin, yeraltının gölgesinde. Şaibe içinde. Hovardaca transferlerle parayı tüketen kulüpler ağlıyor "devlet yardım elini uzatsın" diye. Büyük hata olur. Devlet futbola kaynak aktarmak yerine ihmal edilmiş diğer spor alanlarına, sanata ve kültüre para aktarsın.
Deniyor ki, "Futbola aktarılan kaynaklar ülkeye tanıtım ve futbolcu ihracı olarak geri dönecek." Yalan, döndüğü falan yok...
Eğer futbolcuların başarısı ülkelerin imajını değiştirebilseydi, yıllarca futbolda başarıdan başarıya koşan, Avrupa'nın en iyi takımlarına onlarca futbolcu satan Nijerya'nın itibarı bu kadar düşük olmazdı. Siz hiç Avrupa kulüplerinde top oynayan Ganalılardan, Kamerunlulardan etkilenip de "Bu yılki tatilimi Gana'da ya da Kamerun'da geçireyim" diyen bir Avrupalı duydunuz mu? Ya da dışarıya futbolcu satarak ödemeler dengesini düzelten bir ülkeyi. Milan'ın yıldızı Shevchenko nedeniyle Ukrayna'ya turist mi yağdı? Türk turizmine milli takımının dünya üçüncülüğü ile Sertab Erener'in Eurovision birinciliğinin katkısını şöyle bir karşılaştırın. Hangisi daha etkiliydi...
Futbola yeterince kaynak aktarıldı, destek verildi. Sağcısı da, solcusu da, askeri de sivili de hep futbolu kolladı. Anlaşılmaz ilişkiler içine giren, küfre ve şiddete zemin hazırlayan, şikeyi ortadan kaldırmamakta ısrar eden futbol dünyası ise bu ilgiye layık olmadığını gösterdi.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Türk Telekom için zor dönem   / 25-05-2004
 Futbola akan kaynağa yazık   / 22-05-2004
 Güçlü ekonomi bakanlığı   / 20-05-2004
 Yeni bir stand-by mı?   / 18-05-2004
 Takas rahatlattı, YÖK hâlâ geriyor   / 15-05-2004
 Petrol şoku   / 13-05-2004
 Dolar nereye gider?   / 11-05-2004
 Belirsizlikler   / 08-05-2004
 Çin frene basınca   / 04-05-2004
 Dövizde neler oluyor?   / 30-04-2004
İLKER SARIER
Çocuklarınızı takip edin
Türkiye sınır kapılarında geçen...
ŞELALE KADAK
Ruslar Antalya'ya, başkent sanacak kadar tutkunmuş
Tam 1...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Beş yılda beş kanun eskittik çelişkileri bir türlü...
SERVET YILDIRIM
Tüpraş'ta yapılan hata
Daha önce de yazmıştık, bu...
6 yeğen fidye cetesi kurdu
Maltepe'de otomobil sattıkları genci kaçıran altı yeğen, borcu...
Cage ile Presley sonunda boşandı
Oscar ödüllü oyuncu Nicolas Cage ile Elvis Presley'in kızı...
IMKB
E: 17,235 D:% 2.65
DOLAR
S: 1,501,000 D:% -1.45
EURO
S: 1,817,000 D:% -1.25
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.