kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Celik @ SABAH
 

İktidarın doğası

İktidar, genel olarak "hükümet" kavramı ile eşdeğer anlaşılan bir şey olsa da, çok daha geniş bir kavramı ifade eder. İktidar, siyasi iktidarı içerir, ama bunun ötesinde pek çok toplumsal ve başka alt iktidarları da barındırır.
Bu derece güçlü bir kavram, insanın doğasından güç aldığı gibi, tarihin ve geleneğin birikimlerini de kendi lehine kullanarak bu zamanlara gelmiştir. Modern zamanlar, biraz da, iktidarın "sınırlandırılması"nın tarihidir.
İnsanın doğasından başlayarak, pek çok şeyi kendi alanına çekmeyi başarmış bu eğilimi "sınırlandırmak", insanın bilincinin ve tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olmuştur.
Sınırsız güç talebi iktidarın doğasını oluşturur. Bu nedenle, iktidar, bozmaya ve çürütmeye eğilimlidir. Gücün gıdası olarak sadece gücü algılamak, iktidarın karakterinin önemli bir sonucudur. İnsanın ürettiği bir şeyin insan üzerinde tahakküm kurmasının en çarpıcı örneğidir bu.
Bu nedenle iktidarı sınırlandırmak, insanoğlunun en büyük başarısı olmuştur. Sınırlandırmanın yolu ise "kural"lara bağlamakla başlamıştır. Demokrasi, hukuk devleti, katılım ve insan hakları gibi kavramların kimisi doğrudan, kimisi de dolaylı olarak iktidarın sınırlandırılması ile ilgili olarak ortaya çıkmıştır. "İktidarın meşruiyeti" ile sınırlı olması arasında kesin bir ilgi vardır.

***

Bugün dünyanın "iktidarın doğası" hakkında kafasının yeniden karıştığı bir döneme girdik.
11 Eylül olaylarından sonra dünyanın çeşitli yerlerinde alelacele üretilen terörle mücadele stratejisi, iktidarı sınırlandıran kavramların geri plana çekilmesini, buna karşılık "iktidarın doğasının radikal tarafları"nın öne çıkmasını sağladı.
Bu da terörün yok etmeye çalıştığı özgürlüğün, terörle mücadele adına askıya alınması gibi bir çelişki ortaya çıkardı. Uluslararası hukuk ve benzeri mekanizmalar ise yeterince etkili olamıyor kimi zamanlarda. Terör tehlikesinin büyüklüğü ve iktidarın doğasını en hırçın haliyle diriltmeye çalışanların argümanları, değerlerin sesinin kısılmasına yol açıyor.
Irak'ta ortaya çıkan işkence görüntüleri karşısındaki yetersiz tepki, gelinen son noktanın vahametini gösterdi. "İşkenceye sıfır tolerans" ilkesi, insani değerlerin en yüksek noktasını oluşturmuşken, iktidarın doğası, bu yüksek ilkeyi kağıt üzerinde kalmaya zorluyor.

***

Tarihin en büyük iktidar öznelerinden olan Kilise'nin bu olup biten karşısındaki sessizliği ise çok anlamlı.
Kilise'nin, geçmişte siyasi iktidarı etkilemeye soyunması ve bazı dönemlerde bizzat siyasi iktidarın kendisi olması insanlığa büyük acılar yaşattı. Sekülerleşme süreci ve laiklik ilkesiyle, Kilise kendi alanına ötelendi.
İnsanın özgürleşmesinde bir dönüm noktası oldu bu. Bugün belli değerler etrafında uyarı görevi yapması bekleniyor sadece.
Fakat Kilise'den insanlığın canını yakan olaylar karşısında istikrarlı ve vurgulu tepkiler yükselmiyor.
Gazetelere yansıyan haberler ise çok ilginç... Papa'nın bir gezisinin Coca-Cola ve Nestle tarafından finanse edileceği söyleniyor.
Vatikan'ın bunu yalanlamadığı da ekleniyor.
Dolayısıyla Kilise iktidarın doğasının bir başka parçasında kendi iktidarının stratejileriyle görünürleşiyor, ama değerler adına uyarı görevini yapması gerektiği durumlarda sıradan açıklamaların önüne geçen bir yaklaşım üretmiyor.

***

İktidarın doğasının radikalleştiği bu zaman diliminde, Batı, hem modern değerler, hem de kadim değerler ekseninde bir duyarsızlaşma sürecine girmiş görünüyor. Bunun bir medeniyet için en tahripkar şey olduğunu tarih bize gösteriyor.
Her iktidarın ancak ona temel olan ve denetleyen, geleneksel ve modern değerler ile anlamlı olduğunu hatırlamak gerekiyor...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Değer siyaseti ve Irak...   / 23-05-2004
 Özgür bir gelecek ve laik değerler   / 19-05-2004
 Memlekette günlük hayat...   / 17-05-2004
 Suç ve ceza..   / 16-05-2004
 Düşüş ve kopuş   / 14-05-2004
 Uluslararası jest   / 12-05-2004
 İktidarın doğası   / 10-05-2004
 Dünyanın vicdanı...   / 07-05-2004
 Siyasetin gücü...   / 05-05-2004
 25 üyeli siyasi güç?   / 03-05-2004
MEHMET TEZKAN
İstanbul nasıl bir kent?
Meğer ne çok mağdur varmış..
EMRE AKÖZ
Ünlü başka, marka başka
Marka kelimesini son zamanlarda...
UMUR TALU
"Dipsiz medya"nın kara sularında...
Dipsiz Kuyu, içinden...
ABD bir yıl daha Irak'ta
ABD Başkanı George W. Bush, ardı ardına patlayan "Irak skandalları"...
Git-gel Selanik 9 saat
Komşu Yunanistan’la yakınlaşma, ticari ilişkilere yansımaya başladı:...
Reklam değil iş yapacağız
Reklam değil iş yapacağız
Sabah'ı ziyaret eden Keçeci, "Sessiz çoğunluğun sesiyiz. Seçimi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.