kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tüpraş'ta şok karar
Tüpraş'ta şok karar
1.5 milyar dolarlık bir dev
Zorlu Holding: Tüpraş'taki kararlılığımız devam ediyor
İlk tepki sert olur, sağduyu yön verir

Tüpraş fiyaskosu

Tüpraş’tan gelecek 1.3 milyar dolara umut bağlayan hükümetin "eli boş" kaldı. Paranın yatmasına dört gün kala mahkeme Tüpraş’ın satışında yürütmeyi durdurdu

Hükümetin hem gelir hem de özelleştirmenin geleceği açısından büyük önem verdiği Tüpraş ihalesinde sürpriz karar. Petrol-İş Sendikası'nın itirazını görüşen Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Şartlı Teklif Şartnameye Aykırı
İdare Mahkemesi, özelleştirmeye Zorlu grubuyla ortak giren Efremov'un ihalede şartlı teklif vermesini şartnameye aykırı buldu. Kararda "Rekabet Kanunu'na aykırı olan satışta kamu yararı yoktur" dendi.

Hukuki Süreç Bitene Kadar Para Yok
Zorlu-Efremov ortaklığı, Tüpraş'ın yüzde 65.6 hissesi için Cuma günü Hazine'ye 1.3 milyar dolar yatıracaktı. Mahkeme kararı üzerine Zorlu Grubu, hukuki belirsizlik bitene kadar bu parayı yatırmayacak.


***

Tüpraş'ta şok karar

Tüpraş'ta imzaların atılmasına dört gün kala Ankara 10. İdare Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Mahkeme, Efremov'un şartlı teklif vermesini şartnamelere aykırı buldu.

Satış sözleşmesinin imzalanmasına dört gün kala Ankara 10. İdare Mahkemesi'nden Tüpraş'ın özelleştirilmesi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Mahkeme, Tüpraş'ın yüzde 65.67 hissesine 1.3 milyar dolar teklif veren Zorlu-Efremov ortaklığının ihalede "şartlı teklif verdiğini ve şartnameye göre böyle bir teklif vermesinin mümkün olmadığını" belirterek söz konusu satışın Rekabet Kanunu'na aykırı olduğunu buldu ve "satışta kamu yararı yoktur" dedi. Mahkemenin verdiği bu karar ile birlikte Tüpraş'ta şimdilik özelleştirme süreci durdu. Petrol-İş Sendikası Hukuk Müşaviri Gökhan Candoğan mahkemenin bu kararına Özelleştirme İdaresi'nin uymak zorunda olduğunu belirterek, "Kuşkusuz itiraz hakkı var ve mutlaka karara itiraz edeceklerdir. Ancak bölge idare mahkemesinin kararının uygulanması gerekiyor. Bu da ihale süreci bitti anlamına gelir" diye konuştu. Tüpraş'ın yüzde 65 hissesinin blok satışı ile ilgili 7 Haziran 2003'te ihaleye çıkılmış ve 24 Ekim 2003 tarihi itibariyle teklifler alınmıştı. 13 Ocak 2004 tarihinde yapılan nihai pazarlık görüşmeleri sonucunde en yüksek teklif 1 milyar 302 milyon dolar ile Efremov Kautschuk Gmhb tarafından verilmiş ve Zorlu Grubu da bu konsorsiyuma yüzde 50 oranında ortak olmuştu. Aslında Zorlu-Efremov ortaklığına sözleşmenin imzalanması için verilen süre 15 Nisan itibariyle sona eriyordu. Ancak bu tarih 28 Mayıs 2004 tarihine uzatılmıştı.

ŞARTLI TEKLİF OLMAZ!
İmzaların atılmasına az bir süre kala geçtiğimiz cuma günü Petrol-İş Sendikası'nın talebini görüşen Ankara 10. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Kararın gerekçeleri ise ana başlıklarla şöyle özetlendi:

* Pazarlık usulü ile yapılacak Tüpraş ihalesine kapalı zarf içerisinde teklif almak suretiyle başlamış, ihaleye katılan Anadolu Ortak Girişim Grubu'na ait 23 Ekim 2003 tarihli teklif mektubunda yüzde 50 hisse satış sözleşmesinin imza tarihinde peşin, kalan kısmı da vadeli olmak üzere 906.2 milyon dolarlık teklif verilmiştir.

* Efremov'a ait 24 Ekim 2003 tarihli teklif mektubunda ise, söz konusu ihaleyi kazanmaları halinde hisse satış sözleşmesinin imzalancağı tarihe kadar 600 milyon doların peşin olarak yatırılacağı kabul edilmiş, ancak bir takım şartlar öne sürülmüştür.

* Bu şartlar teklifte kârın ihale şartnamesinde öngörülen şekilde dağıtılmasından sonra Tüpraş hisse satış sözleşmesinin tamamlanma tarihinde nakitsiz ve borçsuz olarak satın alınacağı, taslak petrol yasasının TBMM'ye sunulduğu şekilde yasalaşacağı şeklinde sıralanmıştır.

* Oysa ki, 4046 sayılı yasanın ihale usullerini düzenleyen hükümlerinde ve ihale şartnamesinde görüleceği üzere ihaleye katılanlar tarafından verilecek tekliflerin şartsız olacağı ve şartnameye uymayan veya başka şartlar taşıyan teklif mektuplarının ise kabul edilmeyeceği açıkça düzenlenmiştir. Efremov'un teklifi şartnameye aykırı olduğu halde değerlendirmeye alınmıştır.

PAZARLIK YAPILMADI
* İncelenen davada pazarlık usulü ile yapılacak Tüpraş ihalesine kapalı zarf içerisinde teklif almak suretiyle başlanmış, pazarlık görüşmeleri sonucunda ihaleye katılan Anadolu Ortak Girişim Grubu ile Efremov şirketi tarafından verilen teklifler revize edilmiş ve ihale komisyonu tarafından açık artırmaya gidilmeksizin en yüksek teklifi veren Efremov'a ihale edilmiştir.

* Ancak idarelerin ihale yaparken kamu varlığının en yüksek bedel ile satışını sağlamak amacıyla kamu yararı ve ülke çıkarlarını gözetmek suretiyle gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu ihalede açık artırmaya gidilmesi mümkünken, nihai teklif almak suretiyle sonuçlandırıldığı ve ihalenin bu yönüyle de kamu yararına ve hukuka aykırı olduğu görülmektedir.

* Her ne kadar ihale kararı yürürlükteki mevzuat uyarınca Rekabet Kurulu'nun onayına sunularak 29 Ocak 2004 tarihli Rekabet kurulu kararı ile Türpaş'ın özelleştirilmesine izin verilmiştir. Ancak bu kararın oy çokluğu ile alındığı mevcut karşı oylarda da gerek satış işlemi yapılan şirkete ve gerekse yapılan ihalenin esasına ilişkin birçok eksikliğin ortaya konulduğu görülmektedir. Rekabet kurulu Kararını'nın 3. bendinde de ham petrol faaliyetleriyle dikey bütünleşik bir yapının ortaya çıkmasından kaynaklanana avantajların ithalat ve rafinaj sektörü bakımından pazara giriş engeli yaratabileceği gözününde bulunarak 4054 sayılı kanun kapsamında bir değerlendirme daha yapılması gerekmektedir.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Açıklama, doları 20 bin lira zıplattı
 Ev hanımları ve işsizlere emlak vergisi yok
 İç piyasada da CE işaretine uymak şart
 Arçelik bayileri Sony de satacak
 Telekom da yayın ihalesi işine giriyor
 Türban özgür seçim ise sorun olmaz
 İlaç kararnamesi rekabete aykırı
 İmar bonolarında SPK'nın 4 yöneticisine ihmal davası!
 Lassa'nın yeni patronu Uzer
 25 profesör, altı ay sempozyum için çalıştı
 Zorlu, İsrail'de 800 milyon dolarlık iş aldı
 Runex, Balkanlarda Kristal Kola'yı pazarlamak istiyor
 Oyak'ın Mercure Oteli Pera Marmara oldu
 Kapasite kullanımı nisanda hız kesti
 Kur makasından ihracatçı değil, turizmci etkileniyor
 İlk Apple Shop Şişli'de açıldı
 Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne iptal sinyali
 Tüketici güveni, nisan ayında yerinde saydı
 Petrolde 2 milyar $'lık kayıp denetimle önlenir
 Dünya Bunları Konuşuyor
 Vergi kaybı denetimle önlenir
 İngiliz Imperial de Tekel'i istiyor
YAVUZ SEMERCİ
Zorlu'nun sitemi
Tüpraş'ın 1.3 milyar dolara...
İLKER SARIER
Bir hafta daha kutlandı geçti
Kutlamaya geldi mi elimize...
SERVET YILDIRIM
Türk Telekom için zor dönem
Türk Telekom'un sabit...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Haziran atlatılırsa gerisi daha kolay
Başbakan Tayyip...
Kıyamet kapıda
Gökdelenlerin dev dalgaların altında kaldığı, kasırgaların şehirleri...
O bir cesur yürek
Ayşe Öğüt bebeğiyle birlikte müthiş bir yaşam savaşı verdi. Bebeğini...
IMKB
E: 17,167 D:% 3.24
DOLAR
S: 1,526,000 D:% -1.80
EURO
S: 1,825,000 D:% -1.51
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.