kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

AK Parti kendini ayağından vurur mu?

Türkiye Cumhuriyet tarihinin en kritik yıllarından birini yaşıyor. AB'nin aralık ayı zirvesi kaderimizi belirleyecek. Bu zirvede müzakerelerin başlaması için en büyük engellerden biri olan KKTC'de muhtemelen "Evet" çıkacak. Bu hem Türkiye'yi, hem KKTC'yi rahatlatacak. "Hayır" oyu vermeleri halinde de Rumlar'ın yaşamı zorlaşacak.
Gene, zirvede olumlu sonuç elde edilmesi için, Kopenhag Kriterleri'nin gereği olan anayasanın on maddesi mayıs sonuna kadar değişecek. Ayrıca yeni yasa, yönetmelik ve tüzük değişiklikleri için de hummalı bir çalışmaya ihtiyaç var. Bunların hepsini haziran sonuna yetiştirmek gerekiyor, çünkü haziran AB Zirvesi'nin alacağı kararı derinden etkileyecek olan "İlerleme Raporu"nun yazılmaya başlanacağı ay. AB ilişkilerinin siyasal bacağında görünürde şimdilik bir terslik yok... AK Parti Hükümeti AB istikametinde ciddi bir performansla ilerlerken bu çabalara en büyük desteği sürekli bir şekilde iyileşmeye devam eden ekonomik göstergeler vermekte... Bu gelişme, 2001 yılında yaşanan büyük kriz sonunda yürürlüğe konan istikrar programından ve IMF ile imzalanan "Niyet Mektubu"ndan kaynaklanıyor. AK Parti Hükümeti zaman zaman sağa sola savrulsa da, ekonomik aklın gereklerini yerine getirmeye devam etti.
IMF İcra Direktörler Toplantısı 7. gözden geçirmeyi onaylayıp, 500 milyon dolarlık kredi dilimini serbest bırakmak için dün toplandı. Hemen ardından da, hükümetin hala yapmadığı "yapısal reformların" daha ağırlıklı olduğu, 8. gözden geçirme çalışmaları başlayacak. 2004 yılında da, IMF ile yapılan Stand-by Antlaşması son bulacak.


IMF ile yapılan anlaşmanın son bulacağı tarih yaklaştıkça da, AK Parti'nin icraatlarının temel güvencesini sağlayan ekonomik istikrar konusunda tereddütler artıyor.
Türkiye, siyasal rant peşinde koşarak geçinmeye alıştığı için, ekonomik aklın gereğini öneren hiçbir odağa sempati ile bakmıyor. Üreten, rekabet eden ve kozunu piyasada paylaşan bir toplum oluncaya kadar da bu böyle süreceğe benziyor. AK Parti Hükümeti de zaman zaman ikilem içinde kalıyor.
Bir yandan aklın gereği, öte yandan dibe vurmuş olmasına rağmen, devlet olanaklarının artıklarını ele geçirmeye çalışan bir siyasal avantacılık.
Türkiye'deki mevcut düzeni eleştirmek yerine, yönetimin ekonomiyi batırması nedeniyle muhtaç kalınan IMF'yi günah keçisi ilan etme kolaycılığı AK Parti'de de yankı bulabiliyor.


Çarşamba günkü Sabah gazetesinde, "IMF, devlet içinde devlet oldu" başlığıyla, Maliye Teftiş Kurulu'nun, hükümetin isteği ile IMF ertesinde izlenecek politikaları saptamaya yönelik olarak hazırlanan bir rapor yer aldı. Rapor, IMF sonrası "alternatif model"i belirlemek için kaleme alınmıştı...
Gazete, rapordaki, önerileri "IMF olmadan yola çıkmanın yedi koşulu" olarak özetlemişti...
Bu yedi öneri, Merkez Bankası'nın özerkliğini ortadan kaldırmaktan, döviz işlemlerinin sınırlandırılmasına, Gümrük Birliği'nde revizyondan Döviz Tevdiat Hesapları'nın yüksek oranda vergilendirilmesine kadar, piyasa ekonomisinin işleyişini bozacak, daha da vahimi, ekonomik güveni alt üst edecek bir zihniyeti içeriyor... Türkiye, gerçek bir piyasa ekonomisi olabilmek için çok daha radikal atılımlar yapmak zorunda iken, bürokrasi içe kapanmacı bir alternatifi gündeme getiriyor...


AK Parti, IMF alerjisini abartır, bunun "ekonomik aklın" gereği olduğunu reddeder, hele hele Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu raporunda önerilen içe kapanmacı, piyasa ekonomisinden sapan bir yola yönelirse, kendini ayağından vurur.
Şu anda, AK Parti'nin AB istikametindeki çok olumlu icraatı, ekonomik alandaki iyileşmelerle birlikte yürüyor. Ama bu çok temel sağlık problemleri olan bir hastanın günlük yaşamını daha rahat idame ettirmesinden öte bir durum değil. Güven ortamının bozulması halinde ağır bir ekonomik kırılganlık tehlikesi her an var.


AK Parti, liberalleşmenin siyasal bacağını AB istikametinde götürürken, ekonominin liberalleşmesinden taviz veremez. Verirse ağır bir topallamaya uğrar... Tökezlemesini bekleyen statükocular cephesinin ekmeğine yağ sürmek istemiyor ise, istikrarı IMF ertesindeki ekonomik politikaların derin endi- şeler uyandıracak tehlikeli geri dönüşlerinde değil, yapısal reformlarda aramasında fayda var.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kadınları ürkütmek...   / 17-05-2004
 Korsan Ada...   / 15-05-2004
 Kendi kendine çelme takmak...   / 10-05-2004
 Kanuni ve Marslılar...   / 08-05-2004
 Neden Beethoven çaldılar?   / 03-05-2004
 Devlete soru sormak isterseniz...   / 01-05-2004
 Denktaş istifa etmelidir...   / 26-04-2004
 Neden evet?   / 24-04-2004
 AK Parti ve sol   / 19-04-2004
 AK Parti kendini ayağından vurur mu?   / 17-04-2004
MEHMET TEZKAN
Ecevitler DSP'yi bırakmaz..
CHP'de de DSP'de de şiddeti...
EMRE AKÖZ
Tayyare günleri
Bir süre önce Attila İlhan, yanlış...
MEHMET ALTAN
Azerbaycan'da İkinci Cumhuriyet rüzgârı...
Geçtiğimiz...
ALİ KIRCA
Kırk yılın "kırk"ı...
Türkiye'de "televizyon" bugün...
Köpek gibi yürütüp havlayın' dediler
Washington Post gazetesi, Ebu Garib'te yaşananları 13 esirin ağzından...
Kuzey Iraklı Kürtler toprak genişletiyor
Irak'taki karışıklıktan yararlanan Kuzey Iraklı Kürtler, Kerkük'ün...
Aferin - Hakan, Hocam, Çocuklar: 3-1
Aferin - Hakan, Hocam, Çocuklar: 3-1
Ay-yıldız 42'de Ümit Özat'ın frikik golüyle öne geçti. 49'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.