kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
40 yaş erkeğinin yüzde 10'u erkenci
Nedenleri saymakla bitmeyecek kadar çok
Bu sorunun üç derecesi var
Erken Boşalmanın Belirtileri
31 saniye için bunalıma giriyorlar

40 yaş erkeğinin yüzde 10'u erkenci

Erkeklerin en büyük korkularından birini; cinsel ilişki sırasında erken boşalma oluşturuyor. 25 yaş altındaki genç erkeklerin üçte birinde ve 40 yaş üzerindekilerin yüzde 10'unda görülen erken boşalma, pek çok sebepten kaynaklanabiliyor. Doktora başvurulduğunda, partneri de tatmin eden ilişki süresine kavuşmak mümkün

Erkekler cinsel isteksizlikleri için nadiren yardım arama eğiliminde. Ancak cinsel isteksizlik ile bağlantılı ortaya çıkan performans sıkıntısı ve sonucunda ortaya çıkan sertleşme sorunu için doktora daha sık başvuruyorlar. Erkekler arasında yaygın olarak inanılan ve 'Gerçek bir erkeğin sekse her zaman hazır olması ve her koşulda seks yapabilmesi'ne dair yanlış düşünceler, cinsel sorunları körüklüyor. Erkekler imajları zedeleneceği endişesi ile erken boşalma sorunu için de doktora başvurmaktan kaçınıyor. Fiziksel nedenlerin dışında, bu tip sorunlar çoğunlukla eşle yaşanan evlilik sorunlarından ya da depresyondan kaynaklanıyor. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, sertleşme sorunu olanların doktora başvurduklarında, sorunun gerçekten psikolojik çıkma olasılığının yüksek olduğundan söz ediyor. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Sedat Özkan, altta herhangi bir fiziksel hastalık yoksa, psikolojik temel arandığına dikkat çekerek, şöyle konuşuyor: "Altta yatan uzun süreli bir hastalık ya da ilaç kullanım öyküsü yoksa, sorun aniden yani akut bir şekilde başladıysa, kaynağının büyük olasılıkla psikolojik olduğunu düşünmek gerekiyor.

DAVRANIŞ TERAPİSİ UYGULANIYOR
Erken boşalma veya genel olarak boşalma sorunlarının tedavisi mümkün. Cinsel organı hassas olan erkeklerde penis hassasiyetini giderici, penisi heyecanlı olan erkeklerde ise, heyecanı giderici ilaçlar kullanılıyor. Tedavide amaç; boşalma süresini geçici olarak uzatmak değil. Kişiye, kalıcı olarak boşalma refleksi üzerinde istemli denetim sağlamanın öğretilmesi esas alınıyor. Burada önemli olan, erkeğin ne kadar sürede boşaldığından çok, boşalmanın istendiği zamanda olup olmadığı. Prof. Dr. Sedat Özkan, erken boşalmanın eşlerin biri veya her ikisi için cinsel soruna dönüştüğü taktirde, tedavi edilmesinin önemine değinerek, şu yöntemleri öneriyor: "Erken boşalma tedavisinde kullanılan yöntemlerin başında davranış terapisi geliyor. En sık olarak sıkıştırma / sıkma tedavisi yani Masters ve Johnson tekniği kullanılıyor. Bu teknikte, boşalma anı yaklaştığında, erkeğin penisini ereksiyonun bir kısmı kayboluncaya dek sıkmak gerekiyor. Bu tekniğin aşamaları var... Kadının üstte olduğu pozisyon da, erken boşalma tedavisinde tercih ediliyor. Master ve Johnson tekniği ile yüzde 98 başarı elde ediliyor. Bunun dışında; açık havada dolaşmak, heyecanlardan ve önyargılardan uzaklaşmak, gün aşırı banyo yapmak, sinir sistemini dinlendirici ortamlarda bulunmak, hafif alkol almak, düşünceleri kullanma teknikleri önerilebilir. Zamansız bir boşalmayı engellemek için o an başka şeyler düşünmeye çalışılmalıdır. Örneğin ona kadar sayın, o gün kahvaltıda ne yediğinizi düşünün ya da günlerden hangisi olduğunu hatırlamaya çalışın.... Psikoterapi ve depresyon tedavisinin de bazı vakalar için yararlı olduğuna değinen Prof. Dr. Sedat Özkan, "Bazı vakalarda erken boşalma derinlerdeki bir ruhsal çatışmadan veya depresyondan kaynaklanıyor olabilir. Bunların açığa çıkarılması, psikoterapi uygulanması veya depresyonun tedavisi, erken boşalmayı da engelleyebilmektedir. Hastalarımıza, Pranayama Tekniği'ni de öneriyoruz. Bu teknikte amaç soluk almanın kontrol edilmesidir. Zamanla geliştirilebilecek bir tekniktir. Erkek, yavaş ve hafif soluk almaya çalışmalıdır. Bu, bütün vücudun rahatlamasını ve gevşemesini sağlayacak ve doğruca cinsel organlara ve orgazma yönelik bir sevişmenin 'aciliyetini' kısmen giderecektir. İlaç tedavisi için psikiyatristler veya ürologlar devreye giriyor" diyor.

DOKTORA BAŞVURU SAYISI AZ
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cinsel Fonksiyon Bozuklukları Merkezi'nin verileri, Türkiye'nin ilk cinsellik veri tabanını oluşturuyor. Merkezde görev alan bilim adamlarının makalelerinde, erken boşalmanın fizyolojik ve psikolojik kökenli birçok nedeni bulunduğu vurgulanıyor. Erken boşalmanın komplike ama tedavisi mümkün bir durum olduğuna dikkat çekilen çalışmalar, öncelikle sorunun fizyolojik mi, yoksa psikolojik mi olup olmadığının araştırılmasına dayanıyor. Neden fizyolojik ise, hemen o nedeni ortadan kaldırmaya yönelik tedavi planlanıyor. Ancak neden genellikle psikolojik kökenli olduğu için, bu durumda genellikle psikoterapi uygulanıyor. Psikoterapide erkeğe davranış terapisi olarak adlandırılan bir yöntemle, parmaklarını kullanarak boşalmayı geciktirebileceği birtakım teknikler öğretilebiliyor. Cinsel sorunlar, bir buzdağı olarak nitelendiriliyor. 40 yaşını geçen her 10 erkekten yedisinde cinsel sorun gözleniyor. Cinsel sorunu olan her 10 hastadan ise, sadecebiri hekime başvuruyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cinsel Fonksiyon Bozuklukları Araştırma Merkezi'nin verilerine göre, Türk insanı, cinsel sağlık konusunda her geçen gün biraz daha bilinçleniyor.

YANLIŞ İNANIŞ SORUNU ARTIRIYOR
"Bir erkek her ortamda ilişkiye girebilmeli, tanımadığı bir kadınla her ortamda bu işi yapabilmeli, seksi erkek adam başlatır. Erkek seksi hiçbir ortamda reddetmemeli..." Bu gibi, erkeğin beynine işlenmiş yanlış inanışlar, aslında erkek cinselliğinin en büyük düşmanı. Örneğin aşırı alkollüyken bir kez başarısız olmuş bir erkek için yukarıdaki yanlış inanışlar geçerli ise, artık her ilişki bir sınav haline dönüşüyor. Kişi, artık cinselliğin çekiciliğinden çok, bu işi nasıl yaptığına odaklanıyor ve sorunu büyüyerek devam ediyor. Benzer şekilde; yaşlılığa ya da fiziksel sorunlara bağlı olarak sertliği biraz azalan erkek, eğer kadını ancak çok sert bir penisle tatmin edebileceğine inanıyorsa, bu inancın doğuracağı sıkıntı onun elindekini de kaybetmesine ve cinsellikten kaçmasına neden olabiliyor. Bu sorunun tam tatmin edici bir tanımı yoksa bile, bazı uzmanlar erkeğin eşini tatmin edemeden boşalmasını erken boşalma olarak kabul ederken, pek çoğu penisin henüz ilişkiye girmeden ya da girdikten hemen sonra boşalmasını sorun kabul ediyor.

BOŞANMA İLE SONUÇLANABİLİYOR
Erkeklerin üçte biri erken boşalma sorunu ile yüz yüze. Ancak yine de, bunu sorun edenlerin sayısı daha az. Bu sorunu yaşayan erkeklerin öykülerinde, çoğunlukla hızla ve suçlulukla yapılan mastürbasyon yer alıyor. Eşin haklı olarak erken boşalmadan şikâyetçi olması, erkeğin stresini daha da artırıyor. Bir kısır döngü halini alan trajedi, bir başka trajediye, yani evlilik sorunları ya da boşanmaya kadar varabiliyor. Sorununu ciddiye alıp, tedavi olanları ise, sağlıklı bir cinsel yaşam bekliyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Yağ Depolamayın, Yakın
 Önce Selülitinizi Ölçün
 Dünya Süt Günü Kutlanıyor
 Yeteri Kadar Tüketmiyoruz
 Sek'ten Süt Şenliği
 50 Yaşından Sonra Prostat Büyümesinden Kaçış Yok
 5 Soru 5 Cevap
 Şişmanlamak İstiyorum
 Kentli Erkek İktidarı Kırsal Kesime Kaptırdı
 Nedeni Bulunamayan Kısırlığa Lenfosit Aşısı
 Faydalı Bilgiler
 40 Yaş Erkeğinin Yüzde 10'u Erkenci
Püf noktalarıyla gemi seyahati
Püf noktalarıyla gemi seyahati
Atlantik Okyanusu'nu geçmek için tasarlanan büyük yolcu gemileri,...
Salonda kaslı görünüyoruz ama aslında hepimiz femineniz
Salonda kaslı görünüyoruz ama aslında hepimiz femineniz
On üç yaşında başladığı basketbolda, başarı merdivenlerini birer...
Babalık Tarkan'a uzak
Babalık Tarkan'a uzak
İsviçre'ye uçan Megastar, babalığa hazır olmadığını söyledi
Avrupa...
Nadide Sultan kendini yeniledi
Nadide Sultan kendini yeniledi
Nadide Sultan, bir hafta sonra piyasaya çıkacak 'Dene Bakalım' isimli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.