kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kentli erkek iktidarı kırsal kesime kaptırdı
Kısır erkek iktidarsız değil
İlk cinsel deneyim önemli

Kentli erkek iktidarı kırsal kesime kaptırdı

İstanbul Tıp Fakültesi Androloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, Türkiye'de beş milyon erkeğin iktidarsızlık sorunu yaşadığını söylüyor. Erkeklerin en büyük korkularından biri olan iktidarsızlık, kent erkeğinde kırsal kesimdekine oranla iki kat daha fazla görülüyor. Sorunun kaynağında yüzde 90 oranında psikolojik etkenler yatıyor

Türk Androloji Derneği tarafından, beş yıl önce yapılan ve Türkiye'deki en kapsamlı cinsellik çalışması olarak bilinen araştırmaya göre, her 100 erkekten yaklaşık 70'i sertleşme sorunu yaşıyor. Sertleşme sorunu, "seksüel ilişki için gerekli olan penis sertleşmesinin başlatılmasında, sağlanmasında ve devam ettirilmesinde yetersizlik" olarak tanımlanıyor. Türkiye'de sertleşme sorunları ile ilgili yapılan en önemli çalışma, Türk Androloji Derneği tarafından 1998'de yürütülen "Türkiye'de Sertleşme Sorununun Sıklığı ve Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırması". Çalışmaya 40 yaş üzeri 1982 erkek katıldı. Bu çalışma, ülkemizde yaklaşık 5 milyon erkeğin sertleşme sorunu yani impotans (iktidarsızlık) yaşadığını gösterdi. İstanbul Tıp Fakültesi, Androloji (Üreme Sağlığı) Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, çalışmanın sonuçlarını ve risk faktörlerini şöyle yorumladı: "Gelir artışı ile beraber hastaların sertleşme sorunu riskinin arttığını gördük. Bu durum, gelir artışı ile beraber yağ ve karbonhidrattan zengin beslenmenin artmasına ve penis damarlarında damar sertliğine zemin hazırlamasına bağlanabilir. Ayrıca; kentlerde yaşayanların, kırsal kesimde yaşayanlara göre iki kat daha fazla sertleşme sorunu riski taşıdığı bulundu. Bu durum stresli kentsel yaşama, kaloriden zengin beslenmeye bağlanabilir."

NEDENLER ARASINDA SİGARA DA VAR
İktidarsızlığa yol açan nedenler beş grupta inceleniyor:
1-Damarsal nedenler: Oldukça sık karşılaşılan sertleşme sorunu sebebidir. Penise giden kan akımının azalması veya kanın peniste tutulamaması sonucu oluşuyor. Damarsal nedenler için risk faktörleri; sigara kullanımı, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalığı ve yüksek kolesterol düzeyidir.
2- Sinir sistemi ile ilgili nedenler: Bu durumda beyinden penise giden mesaj engelleniyor. Örnek olarak, omurilik yaralanmaları, beyin damar hastalıkları, multiple skleroz, mesane, prostat, bağırsağa yönelik ameliyatlar verilebilir.
3-Hormonal nedenler: Bu durumda; testislerden üretilen testesteron azlığına bağlı olarak, cinsel istek azalıyor.
4- İlaçlar: Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve psikiyatrik hastalıklar için kullanılan ilaçlar sertleşmeyi engelleyebiliyor.
5- Psikolojik nedenler: Bu durumda sertleşme, başarısızlık korkusu gibi kişisel sorunlar, depresyon ve psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle engelleniyor. Stres de risk faktörü...

ÖNCELİKLE İLAÇ TEDAVİSİ DENENİYOR
Prof. Dr. Kadıoğlu, sertleşme sorununun tedavisinde izlenmesi gereken yolu şöyle anlattı: "Önce ağızdan alınan ilaçlarla başlanır, yanıt alınamazsa penis içine kan ile dolu tüplere, ilaç zerk edilir veya negatif basınç ile çalışan penisin ateli sayılabilecek vakum cihazı ile suni sertleşme sağlanır. Son çare olarak ise, penise protez (saadet balonu) takılır. Ağızdan alınan ilaçlar konusunda da değişik seçeneklerimiz var. Bu ilaçlardan birincisi ve tüm dünyada ağızdan alınan ilk ilaç olan sildenafil sitrat'tır. Bu ilaçlar, etkilerini penis içi düz kasları genişleterek gösteriyor. Günde bir defadan fazla olmamak üzere, cinsel ilişkiden bir saat önce alınmalı ve etkisinin ortaya çıkabilmesi için cinsel uyaran olmalıdır. Etkisi dört saat sürüyor ve tüm hastaların yüzde 75-80'inde etkili oluyor. Ağızdan alınan ve penise etkili olan ikinci ilaç ise, vardenafil hidroklorid'dir. Etki mekanizması sildenafildeki gibi ama daha kısa sürede etki gösteriyor (45 dakika), etkisi biraz daha uzun sürüyor (dört-beş saat), yan etkileri ise daha az."

KENDİ KENDİNE ENJEKSİYON YÖNTEMİ
Hasta, ağızdan alınabilen ilaçlardan fayda görmezse, devreye penis içine (intrakavernozal) zerk edilen ilaçlar giriyor. Bunun için Türkiye'de üç grup ilaç kullanılıyor. Penis içi kan dolu iki tüpten oluşuyor ve aralarında damarsal bağlantılar var. İlacın bu tüplerden birine verilmesi yeterli olduğu için; hasta haftada bir-üç defa olmak üzere, cinsel ilişkiden 10 dakika önce insülin enjektörü ile penisine enjeksiyon yapıyor. Böylelikle, istenilen sertleşme sağlanıyor. Bu amaç için, üç farklı ilaç (papaverin, fentolamin, prostoglandin E1) seçeneği var. Bu ilaçların değişik şekilde kombinasyonları ile, hasta için en uygun tedavi dozu uzman tarafından belirleniyor.

SON ÇARE; MUTLULUK BALONU
Sertleşme sorunu olan ve diğer tedavilere cevap vermeyen hastalara son çare olarak, "saadet balonu" (penil protez) takılıyor. Birinci grup protezler bükülebilen protezler. Kabaca; masa üstü lambalarına benzetilebilir. İkinci grup protezler ise, şişirilebilen protezler. Protez, su ile dolu bir baloncuk, kontrol mekanizması ve iki adet şişirilebilen cisimden oluşuyor. Hasta, cinsel ilişkiden hemen önce yumurtalık torbasındaki mekanizmayı sıkarak penisi şişiriyor ve tamamen doğal ilişkiye benzer bir tatmin elde ediyor. İlişkiden hemen sonra aynı mekanizma ile protezi indiriyor ve penis ilişkiden önceki formuna dönüyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Yağ Depolamayın, Yakın
 Önce Selülitinizi Ölçün
 Dünya Süt Günü Kutlanıyor
 Yeteri Kadar Tüketmiyoruz
 Sek'ten Süt Şenliği
 50 Yaşından Sonra Prostat Büyümesinden Kaçış Yok
 5 Soru 5 Cevap
 Şişmanlamak İstiyorum
 Kentli Erkek İktidarı Kırsal Kesime Kaptırdı
 Nedeni Bulunamayan Kısırlığa Lenfosit Aşısı
 Faydalı Bilgiler
 40 Yaş Erkeğinin Yüzde 10'u Erkenci
Püf noktalarıyla gemi seyahati
Püf noktalarıyla gemi seyahati
Atlantik Okyanusu'nu geçmek için tasarlanan büyük yolcu gemileri,...
Salonda kaslı görünüyoruz ama aslında hepimiz femineniz
Salonda kaslı görünüyoruz ama aslında hepimiz femineniz
On üç yaşında başladığı basketbolda, başarı merdivenlerini birer...
Babalık Tarkan'a uzak
Babalık Tarkan'a uzak
İsviçre'ye uçan Megastar, babalığa hazır olmadığını söyledi
Avrupa...
Nadide Sultan kendini yeniledi
Nadide Sultan kendini yeniledi
Nadide Sultan, bir hafta sonra piyasaya çıkacak 'Dene Bakalım' isimli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.