kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 

İstanbul'da dul bir kadın olmak

Meğer bütün evli kadınlar ne kadar çok korkuyormuş dullardan... Kocası aşık olduğu kadından ayrılsın diye bu akıllı kadınlar büyüye koşuyormuş meğer. Büyücüler para basıyormuş İstanbul'da

Sahne 1
Kadın 20 yıllık kocasıyla artık beraber olmayacağını fark eder. Aralarında hiçbir sevgili ilişkisi kalmamıştır. "Çok iyi dostuz" diye anlatır arkadaşlarına. "45 yaşındayım ve kendimi tutsak gibi hissediyorum" diye devam eder. "Hayatımda aşk meşk falan istemiyorum. Dünyayı gezmek istiyorum. İstediğim zaman kimin ne düşündüğüne aldırmadan isteğimi gerçekleştirmek istiyorum. Kocamın o ağır davetlerine 'eşi' olarak katılıp gülümsemek istemiyorum. Kızım da büyüdü. Ben artık biraz kendime zaman ayırmak istiyorum. Sizlerle gezip dolaşmak, sadece sevdiğim dostlarımla beraber olmak istiyorum." Arkadaşları kadını ikna etmek için çabalar. Kadın sorar "Peki ayrılmamam için tek bir neden söyleyin." Nedenler birbiri ardına gelir:
- 20 yıldır evlisiniz.
- 15 yaşında bir kızınız var.
- Şu anda maddi durumun iyi. Boşanırsan bu yarıya düşecek.
- Sen bu istediklerini evliyken de yapabilirsin.
- Zaten ne bekliyorsun hayatım, hangi evlilikte 20 yıldan sonra tutku kalır? Ve vurucu darbe gelir.
- Hem dikkat et, dul olmak zordur, hem de İstanbul'da. Kadın hiçbirini ciddiye almaz. Boşanır ve hayatını yaşamaya başlar. Peki ne mi olur? Maddi durumu bozulmaz, kocası nafaka vermeyi kendi teklif eder. Kızı durumu düşündüğünden çok daha olgunlukla karşılar. Kadın işyerinde daha fazla seyahat edebileceği bir pozisyona da gelir. Her şey yolunda gitmektedir. Ya dul olmak, o nasıl bir duygu? "Dul olmak zordur dediklerinde ben erkekler peşimi bırakmayacak diye düşünmüştüm açıkçası. Oysa her şeyin başı kadınlar. Boşandıktan sonra hiçbir evli arkadaşım kalmadı. Evli kadın arkadaşlarım kocalarının dul kadın tarafından ayartılabileceğini düşündüler. İşin garibi bunu bana ima bile ettiler. Etrafta en çok dedikodumu çıkaran yine onlar oldu. Yani evliyken ayartamazdım da dulken mi kocalarını ellerinden alacağım?"

Sahne 2
Kadın 50'sinde. Sanırsınız 40. Hem çok güzel hem de işinde son derece başarılı. Üç çocuğu var bu arada. Ne yapmış ne etmiş kariyerin yanında bir yerde onları da büyütmeyi becermiş. Bir gün kocası karşısına dikilir ve der ki: "Hayatım kusura bakma ben başkasına aşık oldum, ayrılmak istiyorum." Kadın hayatının şokunu geçirir. Tatlılıkla, sertlikle, gözyaşlarıyla, kısacası elindeki bütün kozlarla kocasını kararından geri döndürmeye çalışır. Neden mi? E seviyordur kocasını. Aldatılmasına rağmen... Adam kabul etmez, boşanırlar. Hatta ikisi de ünlü isimler olduğu için boşanma ister istemez gazetelere de yansır. Bakın boşandıktan sonra kadının başına neler gelir, İstanbul'da...
* Kapısını çalmadık adam kalmaz, evlenme teklif etmek için. (Kadın zengin ya)
* En yakın kadın arkadaşları kocalarını kadından uzak tutma yarışına girer.
* 20 yıllık komşusu yüzme havuzlarının arasına büyük bir duvar yaptırır. Kocası dul kadını güneşlenirken görmesin diye. (İyi de bu kadın kaç yıldır orada güneşleniyordu ama... O zaman evliydi!)
* İş yaptığı bürokratların ve işadamlarının eşleri açıkça tehdit eder onu, "Kocamıza sakın yan gözle bakma" diye. Kadın dayanamaz ve çok güvendiği, kendisinden yaşça büyük bir kadına derdini anlatır. "Nedir bu kadınlardan çektiğim?" diye söze başlar. "Ben niye birinin kocasını ayartayım ki? Evliyken ahlak anlayışım nasılsa, dulken de öyle" Yaşça büyük ve başından iki evlilik geçmiş kadın "Çaresini biliyorum" der. "Sana öyle bir büyücü adresi vereceğim ki kocan sana geri dönecek, sen de dulluktan kurtulacaksın."

***

Ben hikayenin burasında koptum. Pes" dedirten bir tavsiye bu. Size hikayeleri yazdığım kadınlar aslında çok iyi bildiğiniz isimler, hepsi başarılı, güzel, okumuş etmiş, belli bir kültüre sahip kadınlar. Eh insan "çevreleri de öyle tabii" diye düşünüyor. Meğer bütün evli kadınlar ne kadar çok korkuyormuş dullardan? Kocası aşık olduğu kadından ayrılsın diye bu akıllı kadınlar büyüye koşuyormuş meğer. Şaka gibi değil mi? Büyücüler para basıyormuş İstanbul'da. Biraz ilgilendiğimi söyleyince iki önemli büyücü adresi sahibi oldum bir anda. "İstersen araya gireyim hemen randevu alalım, öyle kolay kolay herkese yardım etmiyor şekerim..."

Büyücü kapısında kuyruk olan ve evliliğini kurtarmaya çalışan kadınlar... Hadi diyelim büyü sayesinde koca eve döndü, dönmez ya, mum gibi oturttunuz köşede, size değil de yaptırdığınız büyüye döndü diye mutsuz olmayacak mısınız? Kocalarını dullardan kıskanan kadınlar. Ben sık sık burada yazmıyor muyum "Kadının en büyük düşmanı kadındır" diye. İşte bir örnek daha, acaba hiç düşünmediniz mi dulla ya da bekarla kocanız sizi aldatırsa suç kimde diye? Suç diğer kadında değil kusura bakmayın, o işin kolayına kaçmak. Eğer ortada bir suç varsa emin olun asıl suç sizin evdekinde.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ben rujumu tazelerken sen yola koyul   / 15-05-2004
 Emekliyoruz yavaş yavaş   / 08-05-2004
 Türk kadınını temsil etmiyorum   / 01-05-2004
 Eline sağlık, müthiş olmuş gel seni bir öpeyim   / 24-04-2004
 Hem yılın girişimcisi ol hem de iki çocuk doğur   / 17-04-2004
 İstanbul'da dul bir kadın olmak   / 10-04-2004
 Habere giderken iç çamaşırını değiştirmek gerekli midir?   / 03-04-2004
 Hepsini yan yana koyup kucaklamak istiyorsunuz   / 20-03-2004
 Kuzeyde evlenmek istemiyorlar   / 13-03-2004
 Bugün iki ufaklığı güneşle tanıştırdım   / 28-02-2004
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Adam kadını tokatlıyor ve ben çok...
KENAN ONUK
Aşk İksiri'yle parlak bir veda
Opera mevsiminin sonuna...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Ben Paris'teyken
Yüce Rabbimin izniyle üçüncü...
ŞAFAK KARAMAN
Yine kazandık
Yarı finalden gelen bir şarkı Erovizyon...
Köpeğiniz de tatil yapsın
Köpeğiniz de tatil yapsın
Uzun bir seyahate giderken evdeki sadık dostunuzu güvenle...
Hepsi Tatil Köyü Gibi
Hepsi Tatil Köyü Gibi
Village Park K-9 Academy
AMERICAN Kennels K-9 Academy, at...
Uzakdoğu ya da Latin Amerika
Eğer bir belgeselin Altın Palmiye alması gibi şimdiye kadar hiç...
İntihar saplantısıyla nasıl mutlu olunur?
Festivalden sonra sıcağı sıcağına izlediğimiz bu...
Yavru vatanın gizli kalmış mutfağı
İstanbul'da bir Kıbrıs restoranı açıldı. Gayet hoş yemekleri olan Gancelli'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.