kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Stelyo Berberakis @ SABAH
 

İktidar da yorulur

Fiyat listesi, mönü, hatta garson da yok, ama yemekler nefis. Stefano ve Daniella çiftinin lokantası görülmeye değer

Yunanistan'da geçen hafta yapılan seçimleri, 11 yıldan bu yana muhalefette bekleyen muhafazakarlar kazandı. Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) lideri; 48 yaşındaki Kostas Karamanlis, Yunanistan'ın yakın siyasi tarihinin ilk genç başbakanı oldu. Bu seçimlerde yenik düşen PASOK lideri Yorgos Papandreu ise hala en çok sevilen bir siyasetçi olmasına rağmen, seçimlerden bir ay önce başına geçtiği PASOK'u iktidardan düşürmekten kurtaramadı. PASOK'u bir uçağa benzetecek olursak; yılların hantallaştırdığı ve son bir yıldan bu yana düşmekte olan PASOK'un uçağının dümenine geçen Papandreu, en azından uçağın yere çakılmasını önledi ve son andaki manevraları sayesinde mecburi iniş yaparak PASOK'un yüzde 40.5 gibi yüksek bir oranda "frenleyerek durmasına" yardımcı oldu. Papandreu şimdi, Yunanistan'ın çağdaşlaşmasına damgasını vuran ancak son yıllarda halkın sorunlarından uzaklaşan bu uçağı tamir için hangara çekti. PASOK uçağını yenilemek için kolları sıvadı ve 4 yıl sonra yapılacak yeni uçuşlara hazırlamaya koyuldu.

KIBRIS VE OLİMPİYAT
Cephenin öteki yakasındaki YDP ise iktidar günlerinin ilk heyecanını yaşıyor. Karamanlis, and içtiği günden beri, hem kendisini hem de bakanlarını sabah saat 07.00'den akşam saat 22.00'lere kadar çalıştırıyor. Gerçekten de YDP hükümetinin karşılaştığı "çok acil" iki konu var: Kıbrıs ve Olimpiyatlar...

Kıbrıs'ta süregelen müzakerelerin "ruhunu" yakaladıktan sonra Türkiye'nin de yer alacağı dörtlü görüşmelerde nasıl bir tutum izleyeceğini "birkaç gün içinde" belirlemek zorunda olan yeni Yunan hükümeti, aynı anda ağustos ayında düzenlenecek Olimpiyat oyunlarının güvenliğini sağlamak için ve Demokles'in kılıcı gibi başının üzerinde duran ABD'nin "olmazsa olmaz" türündeki güvenlik konularındaki uzun listesini tamamlamaya çalışıyor. Bu nedenlerle olsa gerekir ki seçimleri kaybeden PASOK hükümeti bakanlık görevlerini, iki ayakları bir pabuça giren YDP'li bakanlara devir teslim törenleriyle devrederken adeta büyük bir mutluluk içindelerdi. Yılanı deliğinden çıkaracak olan kendileri değil; YDP'li bakanlar olacaktı.

Karamanlis adı, yıllardan sonra Yunanistan'ın gündemine yeniden otururken, Karamanlis'in dedelerinin Anadolu'nun Karaman köyünden geldiği yolundaki iddiaları da yeniden gündeme getirdi. Bu iddia hatırladığım kadarıyla 1980'li yıllarda Türk basının sansasyonel gazeteleri tarafından ortaya atılmış; ancak bir türlü kanıtlanamayınca bu "bomba gibi haber" bir yana bırakılmıştı. Karamanlis'in amcası Karamanlis'in 1907 yılında Osmanlı topraklarında doğmuş olduğu doğru. Çünkü Karamanlis'in ve babasının doğduğu Serez ilinin Küpköy köyünün bağlı bulunduğu bugünkü Kuzey Yunanistan gerçekten de Osmanlılar'ın yönetimi altındaydı. Karamanlisler'in Anadolu'dan kuzey Yunanistan'a göç etmediği kesin. Aynı yine Türk basınının sansasyonel gazetelerinin 'Trabzon doğumlu' olarak ortaya attığı Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantin Stefanopulos'un Trabzonlu değil; Osmanlı yönetimi görmemiş Mora yarımadasının en güneyinde doğmuş olması gibi. Devir teslim töreni.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tarihi Ziyaret   / 09-05-2004
 Çözüm Arayışı   / 11-04-2004
 Sevgili Öğretmenim   / 04-04-2004
 Eşekçi Başı   / 28-03-2004
 Terör Ve Kültür   / 21-03-2004
 İktidar da yorulur   / 14-03-2004
 Samuray'lar Çarpışıyor   / 07-03-2004
 Atina-İstanbul 22 saat   / 08-02-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Tanımadığım adamlarla niye selamlaşayım ki...
MEHMET ALTAN
Perşembe öğleden sonra...
İki hafta önce...
ÖNCEL ÖZİÇER
Koşu bandından inecek var
Başkalarına da böyle oluyor mu...
YASEMİN TAŞKIN
Boşanma Hakkı
Katolik bir ülke olan İtalya'da 30 yıl...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Olmazsa Olmaz
Şans değil huzur arayanlar New York'u bir...
FİKRET AYDEMİR
Eurovision'u Türkiye Kazandı
Mutlu sona ulaşan ülkenin...
STELYO BERBERAKİS
Yakalandı Yakalanacak
Olimpiyat stadına gizlice girmeye...
Yiyeceklerin genlerini ellemeyin!
Çoğumuz genleri değiştirilmiş organizmaların ucube yaratıkların dünyaya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.