kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 

Dünyanın en şanslı çocukları

Kim onlar biliyor musunuz? Aileleri tarafından hayvan sevgisiyle büyütülenler. O çocukların sıkı dostları var

Sıkı dostlar. Kitabın adı bu. Kapağına bakar bakmaz vuruldum. Üç hafta önce Washington'da bir kitapçıda gördüm bu ikiliyi. Sayfaları merakla çevirmeye başladım. Fotoğraflar birbirinden güzel. Rafların arasında yere oturdum teker teker inceledim. İddia ediyorum "Sıkı Dostlar"a ses çıkarmadan bakmak mümkün değil. Türkçe bile olsa çıkardığım canımlı tatlımlı, ay ne şirin şeyli sesler etrafın ilgisini çekmiş olacak ki bir anda yerde dört kişi oluverdik. Her şey paylaşılınca güzel inanın, paylaştığınız kişileri hiç tanımasanız bile... Sonradan isminin Michael olduğunu öğrendiğim genç adamın 3 yaşında bir oğlu varmış. "İşte" diye gösterdi "Hani şu tavşana benzeyen var ya, onun aynısı. Sizinki hangisi gösterin bakalım." Kısa bir sessizlik oldu. Üç kadın iç geçirerek baktık tavşan dişliye. Nihayet içimizden biri "Benimki şu işte" dedi, sayfaları çevirerek. "Hani şu uyuyan kedi var ya o işte." Gülüştük. "Sıkı Dostlar" kitabının yazarı aslında eski bir manken. Vicky Ceelen podyumlarda yürürken bir gün kendi deyimiyle öteki tarafı fark ediyor, yani üzerine çevrilmiş onlarca kamerayı. "Öteki göz olmalıyım" diyen Ceelen 1980 yılında mankenliği bırakıp Pin-up Studio'larında fotoğrafçı asistanı olarak işe başlamış. Yeni işinde öylesine başarılı olmuş ki Amerika'nın önde gelen, Vogue, Elle, GQ, Charles of the Ritz gibi dergilerin aranılan ismi olmuş. "Sıkı Dostlar"ın orjinali "Close Friends". Yakın arkadaş olarak da çevrilebilir ama ne bileyim, hayvanlarla, çocuklar deyince sıkı dostlar daha iyi gibi geldi, (Belki de Friends dizisinden etkilendim.) Kitap Ceelen'in ilk kitabı. Nereden mi aklına gelmiş bebek hayvanlarla, bebekleri karşılaştırmak? "Hayvanlar, insanlar diye ayırmanın çok yanlış olduğunu gördüm kitabı bitirdiğimde. Hepsi canlıların yavruları. Öylesine birbirlerine benziyor, öylesine aynılar ki bazen ayırt etmekte zorlanıyorsunuz. Bir köpek yavrusunun meme emişi, bir yavru filin bacaklarındaki boğumlar, küçük bir kedinin anne karnındaki gibi uyuyuşu hep insan bebekleriyle aynı. Bunu görüntülemeye çalıştım."

***

Bu sefer evimdeyim. Bir taraftan resimlere bakıp gülümsüyorum, bir taraftan bu yazıyı yazıyorum. Sabah saatin altı buçuğu. Uyku tutmadı bir türlü. Dışarıda müthiş güzel bir hava var. "Hadi çıkalım bahçeye" diye benim sıkı dostlara sesleniyorum. Tık yok! İki köpek de horul horul uyuyorlar. Bir tanesi ayıp olmasın diye gözünün birini açıp bana bakıyor. "İyi de annecim erken be ya!" Vicky Ceelen ile bir gün bir araya gelirsem canlı yavrularını birbirlerinden ayıran en önemli farkı söyleyeceğim. Horultu. Yani daha bir yaşına bile basmamış iki küçücük köpekten çıkan ses yetişkin bir ayının çıkardığı sese eşit olabilir mi? Olabilir. Örnek a ve örnek b evimde yaşıyorlar. Sorarım Vicky Ceelen, hangi insan bebeği böyle horlar? Uyku huzur demektir hem bebekler hem de ebeveynler için... Yukardan gürültüler duyuyorum. Üst kat komşularımızın minik ikizleri, tabii ki uyumamışlar, anneleriyle birlikte bahçeye iniyorlar. Peki o horul horul uyuyan bizim dostlara ne oluyor? Adeta çıldırıyorlar ikizleri görünce. Uyku muyku kalmamış, evin yaramaz çocukları misali hoplayıp zıplayıp söyleniyorlar hadi bizi de bırak diye, biri çorabımı çekiştiriyor, biri yalandan hırlıyor. "Ee hadi ama anne, üst kattaki arkadaşlar çıktı bile bahçeye..."

BÜTÜN YAKIN DOSTLARA
Herkesin yakın bir dostu olmalı diyor yazar, herhangi bir canlıdan. Ördek, yılan, maymun... Hem de bu dostluk küçük yaşta başlamalı, aileler başlatmalı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tanımadığım adamlarla niye selamlaşayım ki anne?   / 16-05-2004
 Alo hayatım, bir çocuk evlat edindik   / 09-05-2004
 Dünyanın en şanslı çocukları   / 02-05-2004
 Aslında herkesin hayali öylesine farklı ki...   / 25-04-2004
 Bağdat Caddesi'nde küçük kadınlar yürüyor, yaşları 14   / 18-04-2004
 Ünlüler mezar taşlarını yazdı   / 11-04-2004
 Az daha eve bir lama alıyordum   / 04-04-2004
 Çocuğunuz korktuysa ne yapacaksınız?   / 28-03-2004
 Taksim'den Üsküdar'a el sallayabilir misiniz?   / 21-03-2004
 Herkes gizlice güzelleşiyormuş meğer   / 14-03-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Tanımadığım adamlarla niye selamlaşayım ki...
MEHMET ALTAN
Perşembe öğleden sonra...
İki hafta önce...
ÖNCEL ÖZİÇER
Koşu bandından inecek var
Başkalarına da böyle oluyor mu...
YASEMİN TAŞKIN
Boşanma Hakkı
Katolik bir ülke olan İtalya'da 30 yıl...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Olmazsa Olmaz
Şans değil huzur arayanlar New York'u bir...
FİKRET AYDEMİR
Eurovision'u Türkiye Kazandı
Mutlu sona ulaşan ülkenin...
STELYO BERBERAKİS
Yakalandı Yakalanacak
Olimpiyat stadına gizlice girmeye...
Yiyeceklerin genlerini ellemeyin!
Çoğumuz genleri değiştirilmiş organizmaların ucube yaratıkların dünyaya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.