kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 

Alo hayatım, bir çocuk evlat edindik

Kadın hastaneden kocasına telefon etmiş. "Alo, hayatım ben biraz önce bir çocuk evlat edindim. Biliyorum, tabii ki üç çocuğumuza ancak bakıyoruz"

Genç kadın ilk çocuğu doğduğunda paniğe kapıldı. Miniğin üst dudağı yırtık gözüküyordu. Karı koca gezmedik doktor bırakmadılar. Duydukları onları üzdü. "Maalesef bu genetik bir durum. Tedavi etmek mümkün ama bundan sonraki çocuklarınızın da dudaklarının yırtık olma olasılığı çok yüksek." İkinci çocuk, ardından üçüncüsü... Doktorlar yanılmadı. Dudaklar yırtıktı. Kadın yemedi, içmedi bütün gücüyle her bir çocuğunu tedaviye götürdü. Çocuklarını belirli bir yaşa gelmeden ameliyat ettiremeyeceğini bildiği için sabırla bekledi. Büyük kızının ameliyat olacağı sabah çok heyecanlıydı. Hastanede sıralarını beklerken içi içine sığmıyordu. Birden yandaki iki kadının tartıştığını duydu.
- Ben seninle böyle anlaşmadım. Çocuğu alacağım dedim ama sağlıklı olmasını gerekiyordu.
- İyi ama benim bebeğim sağlıklı.
- Hiç de değil, baksana dudağı yırtık. Olayın iç yüzü aslında basit. Çocuğu olmayan orta yaşlı bir kadın kazara gebe kalan bir genç kızın bebeğini almak için anlaşmış. Dokuz ay boyunca iki kadın ellerini sımsıkı kenetleyerek bebeğin sağlıklı olması için dua etmişler. Doğum sonrası bebeğin dudağının yırtık olduğunu fark etmişler. Kavga da onun kavgası. Kucağında 10 yaşındaki yırtık dudaklı kızıyla oturan anne duyduklarına inanamadı. Bütün dikkatini tartışmaya verdi. "Sahi bu kadın sırf dudağı bozuk diye 9 ay boyunca beklediği bu bebeği evlat edinmeyecek mi?" Sahi mi? Peki yeni doğum yapan kendisi daha çocuk olan bu genç kız ne yapacak? Acaba o da mı beğenmeyecek çocuğunu?

***


Böyle bir durumda ne yaparsınız? Ne diyebilirsiniz ki? Ne bebeğin görünüşünü bozuk bulan anne adayını ikna edebilirsiniz ne de bebeğine bakma gücü olmayan çiçeği burnunda anneyi. Hiçbir şey yapamazsınız. Peki hikayenin kahramanı ne yapmış? Kocasına telefon etmiş.
- Alo, hayatım ben biraz önce bir çocuk evlat edindim. Üç tane çocuğumuz olduğunu biliyorum ama... Onlara zar zor baktığımızı da biliyorum... Evet ama yine de... Bu çocuğu annesi dudağı yırtık diye istemiyor ben almak zorundayım. Kocası ne demiş?
- Hemen al, eve getir... Zaman zaman gazeteler, dergiler yılın annelerini seçerler. Herkesin başka bir "Yılın annesi adayı" vardır kuşkusuz. Anlatılan her hikaye "Ne hayatlar var!" dedirtir insana. Yıllar önce Aktüel Dergisi'ndeyken bekar anne Lale Gerger'in hayatını yazmıştık. Lale Gerger Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan bir çocuk evlat edinebilmek için büyük savaşlar vermişti. Bekar ya, nazlanmıştı kurum yetkilileri "Baba yoksa olmaz!" diye. Çocuğuna kavuştuğu gün tekrar haberini yapmıştık. Hayatımda unutamadığım annelerden biridir. O gün bugündür hep düşünürüm. Diyelim bir çocuğu evlat edindim. Lale gibi ya da yazının başında hikayesini anlattığımı Amerikalı anne gibi. Çocuğu "Ben nasıl doğdum?" gibi sorular sormaya başladığında ona ne cevap verir? Kızım ben seni doğurmadım, bir yerden aldım ya da bir gün hastaneyi gitmiştim, sen doğmuştun... Yani ne denir ki böyle bir durumda? Öz çocuğunuz olsa ancak bu kadar sevebileceğiniz bir çift göz meraklı bakışlarla size "Anne ben nereden geldim?" derse...

***


Cevabı bulamadım. Doğru cevap yok zaten. Tam pes etmek üzereydim ki cumartesi-pazar eklerinin her şeyi, Gülay ile Tuğba girdi odama. (Elinizde tuttuğunuz eklerin mimarı onlar. Ama bu başka bir yazı konusu) Bugün için müthiş bir manşet bulmuşlar. Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan bir değil tam üç kardeşi bir an bile tereddüt etmeden evine götüren bir annenin hikayesini yazmışlar. Anne meraklı çocuklarına ne cevap vermiş biliyor musunuz? "Sizi yıldızlardan gönderdiler. Ben de sizi karnımda değil ama kalbimde büyüttüm." Küçük Ayşegül ne zaman hamile bir kadın görse yanına gidip böbürleniyormuş. "Annem bizi kalbinde büyüttü." Ben izninizi istiyorum, rahat rahat gözyaşı dökeceğim. Tüm annelerin Anneler Günü kutlu olsun.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tanımadığım adamlarla niye selamlaşayım ki anne?   / 16-05-2004
 Alo hayatım, bir çocuk evlat edindik   / 09-05-2004
 Dünyanın en şanslı çocukları   / 02-05-2004
 Aslında herkesin hayali öylesine farklı ki...   / 25-04-2004
 Bağdat Caddesi'nde küçük kadınlar yürüyor, yaşları 14   / 18-04-2004
 Ünlüler mezar taşlarını yazdı   / 11-04-2004
 Az daha eve bir lama alıyordum   / 04-04-2004
 Çocuğunuz korktuysa ne yapacaksınız?   / 28-03-2004
 Taksim'den Üsküdar'a el sallayabilir misiniz?   / 21-03-2004
 Herkes gizlice güzelleşiyormuş meğer   / 14-03-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Tanımadığım adamlarla niye selamlaşayım ki...
MEHMET ALTAN
Perşembe öğleden sonra...
İki hafta önce...
ÖNCEL ÖZİÇER
Koşu bandından inecek var
Başkalarına da böyle oluyor mu...
YASEMİN TAŞKIN
Boşanma Hakkı
Katolik bir ülke olan İtalya'da 30 yıl...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Olmazsa Olmaz
Şans değil huzur arayanlar New York'u bir...
FİKRET AYDEMİR
Eurovision'u Türkiye Kazandı
Mutlu sona ulaşan ülkenin...
STELYO BERBERAKİS
Yakalandı Yakalanacak
Olimpiyat stadına gizlice girmeye...
Yiyeceklerin genlerini ellemeyin!
Çoğumuz genleri değiştirilmiş organizmaların ucube yaratıkların dünyaya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.