kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Huzurlu mekan yaratmak için önemli tüyolar
Huzurlu mekan yaratmak için önemli tüyolar
Halı sert havayı yumuşatır

Huzurlu mekan yaratmak için önemli tüyolar

Bir mekanda huzur, hoş bir koku, uyumlu bir renk, yumuşak bir ses ve gözü okşayan formlarla sağlanır. Renkleri özenle seçip formların karışımına özen gösterin
Her ne kadar bir mekanın büyüklüğü ve formu kolaylıkla değişmezse de, atmosferini değiştirmek bizim elimizdedir. Alan küçük de olsa, renkler ve motiflerle bunu gerçekleştirebiliriz. Bir mekanın karakteri söz konusu olduğunda formu son derece önemlidir. Tüm köşeler, kapı ve pencere boşlukları bir bütün olarak görülmeli ve tasarlanmalıdır. Renkler ve motifler farklı boyutların algılanmasında da önemlidir. İnsanda eski bir tarihte yaşıyormuş hissini veren eski, klasik yapıların yüksek tavanları aslında benim çok hoşuma gider.
Yüksek tavanlı bir alanda tavanı genelde kullanılan beyaz yerine koyu bir renge boyayarak istediğiniz yüksekliğe getirmeniz mümkündür. Lambriler de sıcak bir ortam yaratarak bu yüksekliğin giderilmesinde rol oynarlar. Küçük mekanlarda ise tam tersi açık renkler kullanarak alanı büyütebilirsiniz. Burada beyaz tavan yüksekliği artırır, tavanla duvar arasında, özellikle Fransız iç mimarların tercih ettiği beyaz bant çekme ile de farklı bir illüzyon izlenimi verilir. Upuzun ve dar bir alanı duvarı koyu bir renkle boyayarak kendimize doğru yakınlaştırabiliriz. Dar bir giriş için parkenin enlemesine döşenmesi bu açıdan daha doğru olur. Ayrı bölmelere farklı karakterler vererek bir mekanda birçok mekan oluşturabilirsiniz. Bu alanların sınırları aslında belli belirsiz gibi gözükecekse de siz bunu orada bulunan eşyaların yerleriyle tespit edeceksiniz. Bu çok ilginç bir oyundur çünkü canınız sıkıldıkça ya da yeni gereksinmeler çıktıkça eşya ve büyük objelerin yerlerini değiştirmek suretiyle yeni bölmeler yaratabilirsiniz. Hiç de monoton olmayan bir çözüm aslında! Mekanın yapısına uygun olarak bölümleyeceğiniz alanlarda örneğin, iki kolon arasına kütüphane yerleştirebilirsiniz. Bir geniş mekanın ortasına konulan dağınık yapraklı büyükçe bir bitki konularak görsel bir sınır oluşturabilirsiniz.
Cama yakın kalan tarafı şık bir masa ile çalışmaya ayrılırken, içteki alan oturma grubu ile sohbet köşesine dönüşebilir. Burada bir tek mekandan bahsettiğimiz için formların çok aykırı seçilmemesi ya da aykırı seçilecekse, gözün kolayca algılayabileceği noktasal bütünlükler bulunmalıdır. Örneğin, çalışma masası lambasının şapkası ile oturma bölümündeki ayaklı lambanın şapkası birbirlerini tamamlamalı. Aksi halde kopuk kopuk alanlar ortaya çıkacağından bu mekanda rahatsız olabilirsiniz. Biraz hayal gücünüzü kullanarak kocaman bir çatı katında hem kendi çalışma alanınızı, hem de bir oyun alanını aynı anda tasarlayıp çok amaçlı bir yer haline dönüştürebilirsiniz. Bence bilardo masası orijinal bir bölme olabilir. Yatma bölümü de büyük bir boy aynası ile bölünüp, diğer taraf okuma köşesi haline getirilebilir. Bu arada paravanlar da iyi bir bölücü elemandır. Kolay taşınırlığı ve boyutsal hafifliğinden dolayı tercih edilir.

IŞIK OYUNLARI İÇİN "VİTRAY"
Yeni yapılmış, modern binalarda bile bir mekanın dört köşesinin tam dik ve düz olması neredeyse mümkün değildir. Bazı özelliği olan girintilerin içine güzel bir resmin asılması için uygun olabilir. Girintiler daha derinse, küçük bir etajer, gösterişli bir vazo veya koltuk ile zenginleştirilebilir. Bu girintinin içine sürülecek rengin çevre renkle farklı olması o bölümün daha iyi vurgulanmasını sağlar. Örneğin duvarlar yumuşak, açık pembe rengindeyse, girintinin daha koyu bir pembe ya da bordoyla boyanmasıyla derinlik hissi verebilirsiniz. Duvarlar yapı boşlukları dediğimiz kapı ve pencerelerle de kesilirler. Şayet kapınız güzel bir odaya ya da bahçeye açılıyorsa, pervazları tablo çerçevesiymişcesine özellikli boyayabilirsiniz. İçeriden baktığınızda pencerede vitray çerçeve uygulamasıyla duvarınıza güzellik katabilirsiniz.
Vitray ışık oyunları için de idealdir. Mekandaki camların tamamen renkli camla kapatılması eski Türk evlerinde görülen bir özelliktir. Bugün ise bu şekil boğucu sayılsa da, bir pencerenin sizin için özelliği olan bir vitray deseni ile kaplanması oldukça hoş olabilir.

Meltem Etcheberry

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Köpeğiniz de tatil yapsın
 Hepsi Tatil Köyü Gibi
 Aynalarla gelen gizem
 Spor ve keyif için pedallara asılın
 Uzmanların uyarısına kulak verin
 Tiyatro yerine yurtdışına gidiyorlar
 Kapalıçarşı sanatla açılıyor
 Meridyeni temizle kilolardan kurtul
 Yemenilerden takı yapıyor
 Sıradışı kadınının iç dünyasından objeler
 Haftanın Kitapları
 Plajda çılgın renkler
 Rock arabeskten farklı değil
 Andropoz erkekliği bitirir mi?
 Bu diyette yasak yok
 Yüzünüze uygun renkleri seçin
 Saçlara modern dokunuşlar
 Makyaj Çantası
 En Yeni Kozmetik Ürünleri
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Uzakdoğu ya da Latin Amerika
Uzakdoğu ya da Latin Amerika
Eğer bir belgeselin Altın Palmiye alması gibi şimdiye kadar hiç...
İntihar saplantısıyla nasıl mutlu olunur?
İntihar saplantısıyla nasıl mutlu olunur?
Festivalden sonra sıcağı sıcağına izlediğimiz bu...
Yavru vatanın gizli kalmış mutfağı
İstanbul'da bir Kıbrıs restoranı açıldı. Gayet hoş yemekleri olan...
Akhilleus' için hayatını değiştiren adam
Gişe rekorları kıran "Truva"da Akhilleus'u canlandıran Brad Pitt, film için çok...
Sarışınlar sevilmiyor
Uzun zamandır Paris'te yaşayan Soner Arıca, "Hatıram Olsun" ile geri döndü
*...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.