kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Andropoz erkekliği bitirir mi?
Andropoz erkekliği bitirir mi?
Sorun yaşıyor musunuz?

Andropoz erkekliği bitirir mi?

50'li yaşlarda erkeklerin yaşadıkları bazı fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açan andropozun en çok konuşulan etkisi cinsel güçteki azalma
Andropoz genelde erkeklerin pek adını ağızlarına almadıkları bir konu. Bunun başlıca sebebi, andropozun erkeklerin korkulu rüyası olan cinsel güçte azalmaya yol açması. Erkekler genel olarak fiziksel ve psikolojik sorunları ile ilgili özel şeyler konuşmaktan hoşlanmazlar, çünkü çoğu zaman bir sorun yaşamalarının zayıflık işareti olduğunu düşünürler. Andropozun özellikle konuşulmamasının nedeni, erkeklerin cinsel gücünde gerçekleşen azalma olmasına rağmen, andropoz sanıldığı gibi korkulacak bir durum değil, aslında hayatı yeniden keşfetmek için büyük bir fırsat.

Andropozu, basit olarak 50 yaşından itibaren erkeklik hormonundaki azalmaya bağlı olarak erkeklerin yaşadıkları fiziksel ve psikolojik bazı sorunlar olarak tanımlayabiliriz. Genel olarak andropozun bilinen ve en çok konuşulan etkisi cinsel güçteki azalmadır. Andropozun olumsuz etkisi sadece cinsel güçteki azalma değildir, andropoz ayrıca fiziksel güçte kayıp, olumsuz duygu durumu ve yaşam enerjisininde azalma gibi sorunlarada yol açar. Yaşlılığın ortaya çıkarttığı bir takım sorunların yanı sıra andropoz daha çok ruhsal açıdan kişinin kendisini güçsüz hissetmesi, depresif bir ruh hali içine girmesinde de etkili olur ki; bu durum kişinin yaşlandıkça hayattan kopmasıyla yakından ilgilidir. Hayatının merkezinde cinsel yaşamı olan, kendisini penisinin varlığı ile bütünleştirmiş bir erkeğin yaşlanınca cinsel güç kaybına uğradığını düşünmesi elbette çok normaldir. Andropoz hayata cinsellik penceresinden bakan bir insan için tam bir felakettir aslında.
Cinsellik yaşamın başından sonuna kadar insanın hayatını etkileyen, insanın yaşamını renklendiren bir olgudur. İnsan, yaşamı boyunca farklı yaş dönemlerinde cinselliği farklı farklı yaşar, bu son derece normal bir durumdur. Tüm yaşamı boyunca cinselliği mekanik bir davranış olarak algılayan bir erkeğin gençlik yıllarında yaşadığı cinselliği yaşlanınca aynı şekilde yaşamak istemesi andropozun yarattığı fiziksel sorunların büyümesine ve problemlerin artmasına yol açar. Eski günlere özlem duyarak, insanın yaşlandığında yeni vücut yapısına uygun bir şekilde cinsellik yaşamak yerine, cinselliği hayatından çıkarıp atması yanlış bir davranıştır. Seksiz bir yaşam düşünmek, hele hele insanın hayatın insani yönlerine en çok ihtiyaç duyduğu yaşlılık dönemlerinde cinselliği hayatından atmak istemesi yaşama küsmekten başka bir şey değildir. Massachusetts Andropoz Araştırmaları olarak bilinen çalışmalar, 60 yaş ve üzerindeki pek çok erkeğin cinsel arzuları olduğunu ve cinsel açıdan aktif olduklarını ortaya çıkartmıştır.
Sonuçlar insanların yaşlandıkça, cinsel arzuların ve düşüncelerin sıklığı ile cinsel içerikli rüyaların miktarının azaldığını gösterirken cinsel tatmin de herhangi bir değişiklik olmadığını ortaya çıkartmıştır. Genelde erkekler yaşlandıkça tam ereksiyona ulaşmak için daha çok zamana ve penislerinin doğrudan uyarılmasına ihtiyaç duyarlar, ayrıca orgazm genç erkeklere göre yaşlı erkeklerde daha zayıftır ve kısadır. Bu gibi fiziksel bazı düşüşler nedeniyle, cinsel tatminin yaşlılıkla birlikte azaldığı düşünülsede, yaşlı insanlar daha az cinsel ilişkiye girdikleri için bu bir algı yanılgısıdır, tam tersine cinsel tatminin kalitesi yaşla birlikte bir miktar artar; çünkü yaş cinsellik konusunda tecrübe kazanılmasını sağlar. Önemli olan yaşın getirdiği değişiklikleri kabullenmek ve hayatı gerektiği gibi yaşamaktır. Andropoz elbette erkeklerin cinsel gücünü olumsuz yönde etkiler, ancak bu olumsuzluğun artmasına yol açan en önemli sebep insanların cinselliğe olan bakış açılarıdır. Andropoz, erkekleri cinselliği olmayan bir varlık haline getirmez, hele hele andropoz nedeniyle sekssiz yaşamaktan bahsetmek son derece yanlıştır.
Erkeklik cinsellikle başlamadığı gibi cinsellikle de bitmez. Cinsellik yaşamın her döneminde olması gerektiği kadar insanın hayatında olmalıdır. Gençlik yıllarını erkek olmak için, erkekliğini ispatlamak için heba eden insanlar yaşlandıklarında hayatlarını doyasıya yaşamak adına partnerleriyle gönüllerince sevişmeyeceklerse, ne zaman hayatın tadına varabilirler ki? Herkes kendince cinselliğini sonuna kadar yaşamalıdır, ister 60 yaşında olsun, isterse 90.

Ozanser Uğurlu

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Köpeğiniz de tatil yapsın
 Hepsi Tatil Köyü Gibi
 Aynalarla gelen gizem
 Spor ve keyif için pedallara asılın
 Uzmanların uyarısına kulak verin
 Tiyatro yerine yurtdışına gidiyorlar
 Kapalıçarşı sanatla açılıyor
 Meridyeni temizle kilolardan kurtul
 Yemenilerden takı yapıyor
 Sıradışı kadınının iç dünyasından objeler
 Haftanın Kitapları
 Plajda çılgın renkler
 Rock arabeskten farklı değil
 Bu diyette yasak yok
 Huzurlu mekan yaratmak için önemli tüyolar
 Yüzünüze uygun renkleri seçin
 Saçlara modern dokunuşlar
 Makyaj Çantası
 En Yeni Kozmetik Ürünleri
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Uzakdoğu ya da Latin Amerika
Uzakdoğu ya da Latin Amerika
Eğer bir belgeselin Altın Palmiye alması gibi şimdiye kadar hiç...
İntihar saplantısıyla nasıl mutlu olunur?
İntihar saplantısıyla nasıl mutlu olunur?
Festivalden sonra sıcağı sıcağına izlediğimiz bu...
Yavru vatanın gizli kalmış mutfağı
İstanbul'da bir Kıbrıs restoranı açıldı. Gayet hoş yemekleri olan...
Akhilleus' için hayatını değiştiren adam
Gişe rekorları kıran "Truva"da Akhilleus'u canlandıran Brad Pitt, film için çok...
Sarışınlar sevilmiyor
Uzun zamandır Paris'te yaşayan Soner Arıca, "Hatıram Olsun" ile geri döndü
*...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.