kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İmam-hatip protestosu
İmam-hatip protestosu
İHL'li Keleş: Ben bir simge değilim

Törende tavır

Sezer ve Özkök dışındaki ordu yüksek kademesi, 19 Mayıs töreninde kürsüye çıkan imam hatip lisesi öğrencisini alkışlamadı.



***

İmam-hatip protestosu

Tüm yurtta coşkuyla kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerine başkentte imam hatiplerle ilgili gerginlik damgayı vurdu Gençliğin Ata'ya cevabını imam hatipli bir öğrenci okuyunca, Genelkurmay Başkanı Özkök dışında kalan bazı komutanlar alkışa katılmadı.

YÖK yasa tasarısı ile birlikte son günlerin birinci gündem maddesine yerleşen imam hatip gerginliği, Başkent'te 19 Mayıs Atatürk'ü anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin keyfini kaçırdı. Tüm yurtta coşkuyla kutlanan bayram, Ankara'da komutanların ve devlet erkanının katıldığı törende yeni bir gerginliğin yolunu açtı. 19 Mayıs Stadyumu'nda yapılan törende Atatürk'ün Gençliğe Hitabı'nın okunmasının ardından gençliğin Atatürk'e cevabını Ankara Yenimahalle İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mustafa Keleş okudu. Okuma bittikten sonra Keleş'in protokoldeki komutanlar tarafından alkışlanmadığı söylentileri tartışma konusu oldu. Töreni izleyen gazeteciler bunun üzerine kamera kayıtlarını izlemek için canlı yayın arabalarına gittiler. Görüntülerde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ın alkışladığı görülürken, bazı komutanların alkışlamadığı belirlendi. Törenden sonra habercilerin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, gençliğin cevabını imam hatipli öğrencinin okumasından tören sırasında haberdar olduğunu söyledi. Çelik, "Ortada anormal bir durum yok. Yarışma yapılmış bu çocuk kazanmış. Medya işin güzelliklerini öne çıkartsın. Benim de burada haberim oldu. Bu son derece normal bir durum" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri de, törenlerde daha önce de imam hatip öğrencilerinin Ata'nın Gençliğe Hitabını ve gençlerin ona cevabını okuduğunu söylediler .

ZİRVEDE SOĞUKLUK
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında esen soğuk rüzgar da, törenler sırasında dikkatlerden kaçmadı. Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi stadyumdaki törenler için protokole geldiklerinde, Sezer, Genelkurmay Başkanı'nın oturduğu tarafa yönelerek ilk önce Orgeneral Özkök'le tokalaştı. Sezer, Başbakan'la tokalaşırken yüz yüze gelmemeye özen gösterdi. Törenin sonunda tüm öğrenciler ve tribünlerdekiler 10. yıl marşını söylemeye davet edildi. Cumhurbaşkanı Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök başta olmak üzere kuvvet komutanları ve bazı davetliler marşı coşkuyla söylediler. Erdoğan marşı söylemeye katılmadı. Anıtkabir'de düzenlenen tören öncesinde de Anıtkabir çevresinde cüppe, sarık ve şalvarlı iki kişi gözaltına alınarak Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltına alınan Şinasi Nurzad Cengiz ve Cemil Aslan, ifadelerinde, "bayram olması nedeniyle Atatürk için dua etmeye geldiklerini, buradan da Hacıbayram Camii'ne gitmeyi planladıklarını" söylediler. Gözaltına alınan seyyar olarak tespih satan Şinasi Nurzad Cengiz ile dekorasyonculuk yaptığı belirtilen Cemil Aslan hakkında, Kılık Kıyafet Kanunu'na aykırı davranmak suçundan adli işlem yapıldığı bildirildi. Bayram diğer bazı illerde de şöyle kutlandı:

* İSTANBUL 1.Ordu Kumutanı Yaşar Büyükanıt, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı kutlamalara yediden yetmişe her yaştan vatandaş katıldı. Kutlamalarda bu yıl Kuleli Askeri Lisesi yerine Deniz Lisesi öğrencileri yer aldı. Gösteriler sırasında kız öğrenciler "Eğitim Çağdaşlıktır, Haydi Kızlar Okula" pankartı açtılar. Stada izinsiz giren 10 çocuk ise, güvenlik güçlerine zor anlar yaşattı.

* İZMİR Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen törende Maltepe Askeri Lisesi Öğrencisi Erçin Yanık, "Ata'nın Gençliğe Hitabesi''ni, imam hatip lisesi öğrencisi Mustafa Koçak da "Gençliğin Ata'ya Cevabı''nı okudu. Törene, NATO Güney Doğu Avrupa Müşterek Kuvvetler Komutanı Orgeneral Orhan Yöney, Emniyet Müdürü Halil Tataş'ın yanı sıra çok sayıda askeri ve sivil erkan ile vatandaşlar katıldı.

* DİYARBAKIR Atatürk Stadyumu'ndaki törenlerde lise öğrencilerinden oluşan akrobasi grubundakilerin ayakkabılarının farklı renklerde olduğu görülünce, öğretmenler, öğrencilerden ayakkabıları çıkartmalarını istedi. Öğrenciler de bunun üzerine ayakkabılarını topluca bir yere bırakıp, başına da bir arkadaşlarını nöbetçi koyduktan sonra yalınayak gösteriye başladı. Öğrenciler, gösteriden sonra, gazetecilerin sorusu üzerine, çirkin görüntü oluşturduğu gerekçesiyle öğretmenleri tarafından ayakkabılarının çıkartılmasının istendiğini belirtirken, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise üzerlerindeki elbiseleri kirletmemeleri için öğrencilerin ayakkabılarını çıkarttıklarını söylediler.

* ŞANLIURFA Törenin açılışında vali yardımcılarının bulunduğu protokol sıralarında oturan bazı türbanlı kadınlar, uyarılar üzerine bulundukları yerden çıkarıldı. Daha sonra çeşitli okullardan öğrencilerin hazırladığı gösteriler sunuldu. Havanın sıcak oluşu nedeniyle bazı öğrenci ve tribündeki seyirciler arasında fenalaşanlar oldu.

* SAMSUN Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışını sembolize eden Bayrak, müze gemi Bandırma Vapuru'ndan törenle karaya çıkarıldı. Törende, iki deniz eri ile dördü izci kıyafetli altı öğrenci tarafından taşınan Bayrak, meşale eşliğinde müze gemi Bandırma Vapuru'ndan indirilerek göndere çekilmek üzere stadyuma gönderilrdi. Bu arada, Şişli Belediyesi tarafından Cumhuriyet'in 80. yılı kutlamaları kapsamında yaptırılan dev Türk Bayrağı da, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül tarafından Samsun Valisi Mustafa Demir'e teslim edildi.

* ERZURUM Törenlerde türban krizi yaşandı. Bayan folklor ekibinin giydiği yöresel kıyafetin türbanlı olduğu gerekçesiyle ekibin gösteri yapmasına izin verilmedi. Gösteriye 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Şaban Recai Öztürk'ün isteği üzerine izin verilmediği iddia edilirken, Erzurum Valisi Mustafa Malay olaydan Milli Eğitim Müdürü Ahmet Er'i sorumlu tuttu. Malay, Milli Eğitim Müdürü Er hakkında soruşturma açıldığını söyledi. Samsun'da yapılan gösterilerde şapkalı kıyafetler dikkat çekti.

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Bir ihale için 50 ifade
 '19 Mayıs CHP'nin direniş bayramıdır'
 NATO zirvesi önlemi
 Yargıda neşter rötarı
 Kadınlara müftülük yolu açılıyor
 Hollanda'dan Türkçe ders yasağı
 'Sorunu çözün'
 Engelli gençler Sezer ve Erdoğan'la görüştü
YAVUZ DONAT
Fransız'dan al haberi
Mehmet Elkatmış... AKP Nevşehir...
Yanlış alarm can alıyordu
Telefona yönlendirdikleri işyeri alarmından gece yarısı sinyal alan...
Otomobili ile duvara çarptı
Bursa'da işyerine gitmek üzere yola çıkan Zeliha Tosun,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.