kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB'nin kapısını kırana kadar çalarız
Çıksa da kurtulsak

‘Müzakere tarihi için Leyla Zana dışında gölge kalmadı’ diyen Gül, hükümetin tavrının dışarıda olsa da kurtulsak biçiminde olduğunu söyleyip ekledi: AB’ye artık hazırız...

Dışişleri Bakanı Gül AB ile ilgili kararlılığını bugüne kadarki en net ifadelerle dile getirdi. AB'ye "Kapınızı kırıncaya kadar çalacağız," içeriye de "Reformları kimse engelleyemez, direnenlere hoşgörümüz yok" dedi.

ÖNCE AB'YE SESLENDİ
AVRUPA
Birliği-Türkiye arasında en yüksek istişare organı olan Ortaklık Konseyi toplantısında Gül şöyle dedi: "Siyasi eksiklikleri tamamlamadan kapınızı çalmayacağımı söylemiştim, şimdi o eşiği aştık ve artık kapınızdayız."

SONRA DA ANKARA'YA
AB
üyeliği sürecinin devlet politikası olduğunun altını çizen Dışişleri Bakanı "Reform uygulamalarının engellenmesini kesinlikle tolere etmeyeceğiz" deyip ekledi: "Yapılanlar Türkiye'nin çıkarına."

AB'nin Zana tepkisi haklı
BAKAN Gül "Avrupa Konseyi'nin denetleme sürecinden çıkmak üzereydik ve bu çok önemliydi, ancak mahkemenin Zana kararı nedeniyle denetimden çıkamadık. Mahkemenin kararını eleştirmiyorum ama, bize getirisi de budur" dedi.


***

AB'nin kapısını kırana kadar çalarız

Brüksel'deki AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantılarına katılan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, görüşmelerde hükümetin AB reformları konusundaki kararlılığına dikkat çekti "Reformlara direnenlere asla tolerans göstermeyiz" diyen Bakan Gül, şöyle devam etti: Kendi eksiğimizi bile bile kapıyı çalmayız ama bitirdiğimizde kıra kıra çalacağız.

1- AB reformlarını kimse engelleyemez
Avrupa Birliği- Türkiye arasında en yüksek istişare organı olan Ortaklık Konseyi'nin Brüksel'deki toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB reformları karşısında hiç kimsenin duramayacağını söyledi. Gül, "Bu işi riske atmayacağız. Direnen ve müdahale eden olursa kensinlikle tolere etmeyeceğiz" dedi. 43. Ortaklık Konseyi'nden sonra temaslarını değerlendiren Bakan Gül; AB konusunun devlet politikası olduğunu, hükümetin bütün enerjisini bu işe verdiğini vurguladı. Bu işi riske atmayacaklarını, direnç ve müdahaleye tole rans göstermeyeceklerini belirten Gül; AB ile müzakerelerin başlaması için ne gerekiyorsa onun yapılacağını belirterek şöyle dedi:

KRİTİK EŞİĞİ AŞTIK
"TÜRKİYE'NİN
AB yolunda yaptığını bügüne kadar hem Avrupa'da hem de Türkiye'de kimse rüyasında bile göremezdi. Herkes hayretle ve şaşkınlıkla yaptığımız çalışmaları takip ediyor. Türkiye'de her şey 'Meclis' denetimi kapsamına alındı. Demokratik ülkelerde olduğu gibi... Türkiye son yaptığı anayasa değişiklikleri ile AB kriterlerinin karşılanması alanında 'kritik eşiği' aştı. Artık AB sürecini riske atmak istemiyoruz. Direnen ve müdahale eden olursa da, bunu kesinlikle tolere etmeyeceğiz." AB sürecinde gerekli değişiklikler yapıldığı için rehavete kapılmayacaklarını da ifade eden Dışişleri Bakanı Gül, bundan sonra yapılacak uygulamalar hususuna önem vereceklerini söyleyerek, ekledi: "Uygulamadaki sorunların üzerine eğileceğiz. AB reformlarına direnenlere karşı duracağız. Reform İzleme Grubu, bundan sonra daha sık toplanacak. Her Bakanlar Kurulu toplantısında gündem maddesi olarak bunu konuşacağız. Uygulamadaki sorunları mercek altına alacağız. Bu reformlar Türk halkının çıkarınadır. Bu reformları gerçekleştirmek ise Türkiye'yi sevmektir" diye konuştu.

2- Kapıyı kıra kıra çalacağız
AB Dönem Başkanı İrlanda Dışişleri Bakanı Brian Cowen, AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen ve AB Ortak Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Ortaklık Konseyi toplantısına Türkiye'yi temsilen katılan Gül; muhataplarına Türkiye'de yapılan son reformları anlattığını ve Kopenhag siyasi kriterlerine büyük ölçüde uyum sağladıklarını belirtti. AB'ye hoş görünmek için değil, Türkiye'nin kendi iyiliği için bu reform paketlerini hazırladıklarını yenileyen Gül; daha önceki Ortaklık Konseyi toplantılarında AB'ye 'Siyasi kriterleri yerine getirmeden önce kapınızı çalmayacağız' dediğini hatırlattı. Gül, "Ben daha önce 'bugün Türkiye konusunda rapor yazıyor olsam, Türkiye'nin siyasi kriterleri yerine getirdiğini söylemem' demiştim. Şimdi şöyle diyorum: Kendi eksiğimizi bile bile kapınızı çalmayacağız ama bitirince kıra kıra çalacağız" diyerek devam etti: "Daha önce söylediğimiz gibi AB'nin kapısını çalmadık. AB'li muhataplarımıza reformları gerçekleştirmeden 'kapınızı çalmayacağız' sözünü yerine getirdik. AB'ye 'kritik eşiği' geçtiğimize inandığımızı söyledik. Herkes tarafından büyük bir hayranlık ve takdirle karşılanan reformları gerçekleştirik. Bunları yaptıktan sonra artık biz münakaşasız müzakerelerin başlaması gerektiği kanısındayız. Artık AB'nin kapısını çalıyoruz. Hem de kırıncaya kadar çalacağız."

3- Zana serbest kalsa kurtulsak

KAPATILAN eski DEP milletvekili Leyla Zana ve arkadaşlarının tutukluluk hallerinin AB sürecini gölgelediğini belirten Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, hükümetin genel görüşünün 'Zana dışarda olsa da kurtulsak' şeklinde olduğunu söyledi. Gül, şöyle devam etti: "Leyla Zana kararı Türkiye'de yapılan bir çok olumlu çalışmayı gölgeledi. Mahkeme kararına bir şey demiyorum. Mahkeme kararını eleştirmek istemiyorum. Ama Zana kararının getirisi de budur. Avrupa Konseyi'nin 'Denetleme Süreci'nden çıkmak üzereydik. Avrupa Konseyi Denetleme Komisyonu karar vermişti. Avrupa Konseyi Genel Kurulu'nun karar vermesinden birkaç gün önce Ankara 1. No'lu DGM'nin aldığı kararla denetleme sürecinden çıkamadık. Oysa 'denetleme sürecinden çıkmak' çok önemliydi bizim için. AB, Zana konusunda Türkiye'yi eleştirmekte haklı ancak işkence konusunda eleştirmekte haksız" dedi. Zana davasında sürecin devam ettiğini belirten Gül, davanın Yargıtay'da olduğunu ve yargıya müdahale etmenin söz konusu olmadığını söyledi. Hükümetin genel görüşünün 'Zana dışarıda olsa da kurtulsak' şeklinde olduğunu söyleyen Gül, yargıya müdahalenin söz konusu olmadığını bunu İngiltere Başbakanı Tony Blair'in de Ankara temaslarında dile getirdiğini belirtti.

4- Azeri-Ermeni ihtilafını çözeriz

ORTAKLIK Konseyi toplantısının ardından Brüksel'de bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de biraraya gelen Gül; Azeri-Ermeni ihtilafında Türkiye'nin arabulucu olacağını söyledi. Gül; Aliyev'le Ermenistan- Dağlık Karabağ ve Kıbrıs konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ve Azerbaycan Devlet Başkanı'na İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Yüksek Memurlar Toplantısı'nda Türk tezlerini destekleyen çalışmaları için teşekkür ettiğini belirtti. Gül, görüşme esnasında Aliyev'in bizzat kendisinin Avrupa Konseyi'nde 'Kıbrıslı Türkler'e siyasi temsil hakkı' tanıyan oylamaya katılmayan Azeri milletvekilleri konsunu dile getirdiğini ve bundan üzüntü duyduğunu söylediğini belirtti. Gül, "Aliyev Avrupa Konseyi'nde yaşanan olaydan dolayı üzüntülerini dile getirdi. Dost ve kardeş ülke olarak Türkiye'nin yanında ve Türkiye'nin meselelerinde en önde olmak istediklerini söyledi. Ben de teşekkür ederek, KKTC'ye uygulanan ambargoların kalkması için kendilerinden destek istedim" dedi.


DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Korkutmak Özendirir
 Korkut Eken madalyasız kaldı
 8 yıllık eğitimin paraları 'çarçur'
 Sezon öncesi pilot krizi
 Kaplan'a sınırdışı onayı
 Hakkari'de canlı bomba alarmı
 Açlığı yenmek için 8 reçete...
 Ağız kokusu boşanmanın nedeni değil
 Büyük ödülün favorisi Türk sanatçı Ataman
MEHMET TEZKAN
Krizi bu kadar çok mu seviyoruz?
Türkiye gergin...
EMRE AKÖZ
'Sağlık' ideolojisi
Gündelik hayat'ın kendine has...
UMUR TALU
Ölçüsünce pirinç, kararınca yağ!
Geçenlerde, Ankara...
Ortadoğu'da yine katliam
İsrail, Refah operasyonunu protesto eden Filistinliler'e 4 roket...
Kürtler bağımsızlığa doğru ilerliyor
Washington'un değişen Irak politikası yüzünden Bağdat'taki ABD...
Poyet G.Saray'da
Poyet G.Saray'da
Popescu’nun jübilesi için Romanya’da bulunan Poyet, "Prensipte...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.