kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Köşk'ten veto mesajı
Sezer'den veto mesajı

Cumhurbaşkanı 19 Mayıs mesajında YÖK yasasını hangi gerekçelerle veto edeceğini açıklar gibi hükümeti uyardı

Yaşayan sorunun laikliğin farklı tanımlanmak istenmesinden kaynaklandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Sezer, "Cumhuriyete yönelik tehdide karşı yurttaşların kenetleneceğini" belirtti.

"HERKES SINIRINI BİLSİN"
SEZER,
egemenliğin, erkler ayrılığı gereği anayasal organlarca kullanıldığının da altını çizerek, mesajında "Her organ yetki sınırını bilmeli" dedi.


***

Köşk'ten veto mesajı

Sezer, 19 Mayıs mesajında, Köşk'te bekleyen YÖK Yasası'nı veto edeceğinin açık sinyalini verdi ve hükümeti uyardı. Sorunun laiklik ilkesini farklı tanımlama isteğinden kaynaklandığını belirten Sezer, "Her organın sınırını bilmesi gerekli" dedi.

Ankara - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, YÖK yasasını veto edeceğinin açık sinyallerini verdi, hükümeti uyararak "Yapay gündemlerle tartışma yaratılması üzüntü verici" dedi. Sezer, Atatürk'ün düşüncelerinin iyi anlaşılması, ilke ve devrimlerinin korunması gerektiğine işaret ettiği mesajında, "Laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan temel değer olduğunu" vurguladı. Sezer, "Türkiye'nin sorunu, laiklik ilkesinin farklı tanımlanmak istenilmesinden kaynaklanmaktadır" dedi.

* YURTTAŞLAR KENETLENİR
Anayasa Mahkemesi'nin çeşitli kararlarında, "Laikliğin anlamının ülke koşullarına göre oluşmaktadır" dediğini anımsatan Sezer, "Millet bize yetki verdi" diyen AK Parti hükümetine şu mesajı verdi: "Cumhuriyet'e tehditler yönelmesi durumunda yurtdaşlarımızın siyasal görüşü ne olursa olsun, yönlendirmelerden etkilenmeden Atatürk Cumhuriyeti'ni korumak için kenetleneceğinden kuşku duyulmamalıdır."

* EGEMENLİK PAYLAŞILIR
Anayasa'nın değiştirilemeyecek hükümlerini ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını hatırlatan Sezer, YÖK yasa tasarısı nedeniyle Hükümet ile YÖK arasında başlayan "egemenliğin kimin tarafından kullanılacağı" tartışmasına ilişkin sözlerini de şöyle açıkladı: "Türkiye Cumhuriyeti'nin Atatürk ilke ve devrimlerine dayanan, Anayasal ilkelerle yönetilen kurumlar ve kurallar devleti olduğu, ulusa ilişkin egemenliğin, erkler ayrılığı ilkesi gereği anayasal organlarca kullanıldığı gözardı edilmemelidir. Her organın yetkilerinin sınırlarını bilmesi, sorumluluklarının bilinciyle hareket etmesi, kurumlararası uzlaşmayı getirecek ve toplumsal uzlaşmanın yolunu açacaktır. Ulus adına egemenliği kullanan organların birbirlerinin yetki alanına girmeleri, devlet organları arasındaki uyumu bozacağı gibi, demokrasinin gelişme sürecini de olumsuz etkileyecektir."

* SORUNLAR BEKLİYOR
Sezer, YÖK yasanın tartışılmaya başlanmasındaki sonraki süreçte sıkça dile getirilen "yapay gündem yaratılıyor" tartışmasına da şöyle dahil oldu: "Tarih boyunca önüne çıkarılan sıkıntıları ve güçlükleri aşarak bugünlere gelen Türkiye'nin, işsizlik ve gelir dağılımı gibi çözüm bekleyen sorunları ve AB gibi temel öncelikleri varken, yapay gündemlerle tartışma yaratılması üzüntü vericidir."

* İZİN VERİLEMEZ
"Kurum ve kuruluşlarımızın Cumhuriyet'in değerlerinin sorgulanmasına yol açacak tutum, davranış ve eylemlere hiçbir zaman izin vermeyeceğini önemle vurgulamak istiyorum" diyen Sezer, eğitimin laik temele oturduğuna vurgu yaparak şöyle devam etti: "Eğitim alanında çağdaş dünya ölçütlerini yakalaması, geleceğimiz yönünden büyük önem taşımaktadır. Eğitimin sorunlarının çözümlenmesi ve öğretim sisteminin yeniden yapılandırılması çalışmalarında, Anayasal ilkeler gözönünde bulundurulmalı, öğretim birliği özenle korunmalıdır. Ülkemizin, ulusal eğitimin dayandığı anayasal ilkelerden, laik, Atatürkçü düşünceden ödün vermesi düşünülemez. Devletin ilgili kurumlarının, laik eğitimin ve öğretim birliği ilkesinin korunmasında duyarlılık göstermeleri zorunludur." Sezer, gençlere de, her türlü bilginin akıl ve bilim süzgecinden geçirilmesi gerektiğini, amacı belli olan yönlendirmelerin gençleri etkilememesi gerektiğini ifade etti, Atatürk ilke ve devrimlerine yürekte bağlı hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Arjantin' benzetmesi
 CHP'de 30'lar isyanı
 Baykal, AKP'ye yüklendi
 'Darbeci' hocalara suç duyurusu
 Din, dil ve tarih şuuruna sahip olun
 Hekim vekillerden kınama
 Hakim ve savcıya zam kabul edildi
 Ağar'dan YÖK Yasası'na eleştiri
 Topbaş, kahvaltıda destek istedi
 12 belediyenin imece hareketi
YAVUZ DONAT
Yumuşak karın
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün...
 atv 13.35
"Türk Sineması"
 Star 13.10
"Türk Sineması"
 TRT 1 14.00
"Kardelen"
 Habertürk 14.30
"Barış Çağan..."
 CNBC-e 14.00
"Sinema"
 TV8 14.15
"Güncel"
Kapıyı "Kargocu" deyip actırmıslar
Dost Tarikatı cinayetinde ayrıntılar netleşti. Çiftin tetikçiyi,...
İntikam için geri döndü
Ülkesi Rusya'ya döndüğünde Türkiye'de AIDS kaptığını öğrenen...
22 Ağustos'ta evleniyorlar
22 Ağustos'ta evleniyorlar
Özel hayatında mutluluğu bir türlü yakalayamayan "Melekler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.