kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İhmal bombasının üstünde bir kent...
İhmal bombasının üstünde bir kent...

Batman'daki rafineriden 40 yıldır benzin sızdığı ortaya çıktı. İki mahallede yaşayan 6 bin kişi tedirgin. Patlama tehlikesine karşın mahallelerde sigara içilmesine bile izin verilmiyor.

Batman'da 3 kişinin ölümüne 22 kişinin yaralanmasına neden olan patlamanın 40 yıldır petrol rafinelerinden sızan benzinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Hafta başında yaşanan patlamanın ardından inceleme amacıyla TÜPRAŞ'ın yanı başındaki Şirinevler ve Cumhuriyet mahallelerinde 80 ayrı kuyu açıldı. Açılan kuyulardan tam 160 ton işlenmiş benzin çıkarıldı. Bu durum uzmanları dahi şaşkına çevirirken, Batman'ın yıllardır yaşanan ihmal nedeniyle kelimenin tam anlamıyla 'bomba üzerinde' bulunduğu belirlendi. Yaşanan patlamalarının yinelenmesinden korkan valilik, benzin sızıntısının olduğu Şirinevler ve Cumhuriyet mahallelerinde sigara içme yasağı getirirken, mahalleye giriş çıkışlar polis kontrolünde yapılıyor.

1955'TE YAPILDI
Türkiye'de
petrol yataklarının bulunduğu en önemli bölge olan Raman Dağı çevresinin yanı sıra yurdun değişik yerlerinde çıkarılan ham petrolün işlenerek dev tanklarda muhafaza edildiği Batman'daki TÜPRAŞ tesislerinde, her biri asgari 10 bin ton işlenmiş petrol alabilen onlarca depolama tankı bulunuyor. Çevresi yüksek duvarlarla çevrili bulunan bu tanklar 1955 yılında yapıldı. Türkiye'nin ilk rafinerisi olan Batman TÜPRAŞ'taki dev depolama tanklarında çürümeden kaynaklandığı ileri sürülen benzin sızıntılarının varlığı uzun süredir biliniyordu. İddialara göre, yaklaşık 20 yıldan beri bu tanklardan şehrin dibine doğru benzin sızıyor.

FACİA YAŞANDI
Tüpraş'a
ait depolama tanklarının bulunduğu yere yaklaşık 100 metre mesafede bulunan Şirinevler ve Cumhuriyet mahallelerinin arasındaki Toptancılar Sitesi'nde pazartesi günü yaşanan patlamaların kaynağının da sızıntı benzin olduğu bildiriliyor. Bu patlamalar sırasında 3 kişi yaşamını yitirirken, çıkan yangınların da etkisi ile 22 kişi ise yaralanmıştı.Yaşanan facianın yaklaşık 1.5 trilyon lira maddi zarara yol açtığı açıklandı. Yetkililerin 'Metan gazı sıkışması' dediği patlamaların benzerinin her an yinelenebileceği korkusu Batmanlıları endişelendiriyor.

Özellikle TÜPRAŞ'a komşu olan Bahçelievler ve Cumhuriyet mahallelerinde yaşayan 6 bin kadar vatandaş, oldukça endişeli. Söz konusu iki mahallede Valilik tarafından yeni bir facia yaşanmaması için sigara içme yasağı getirildi. Salı gününden bu yana uygulanan yasak gereğince sokakta kimse sigara içmiyor. Zaten vatandaşlar da patlama olabileceği korkusu ile kendi aralarında bir oto kontrol sistemi oluşturmuş durumdalar.

MEŞALE DE SÖNDÜ
Söz
konusu iki mahalleye giriş ve çıkışlar da polis kontrolüyle yapılıyor. Mahallelere yabancılar sokulmazken, basın mensupları ise "Flaş patlatmayın, sigara içmeyin, ateş kullanmayın" denilerek uyarılıyorlar. Öte yandan, Batman Rafinerisi'nin sembolü olan meşale ise yaşanan patlama tehlikesi nedeniyle son bir haftadır sönmüş durumda. Eskiden günün 24 saati sürekli yanan meşale, benzin sıkıntısı nedeniyle havada oluşan gaz nedeniyle tedbir olarak söndürülmüştü.

ARAŞTIRMA SÜRÜYOR
Patlamaların
kaynağı ve sızıntının nereden olduğunun belirlenebilmesi için TÜPRAŞ çevresinde yoğunluklu olmak üzere 80 ayrı noktada kuyu kazıldı. Batman Teknik Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Hasan Bayındır başkanlığında oluşturulan ekip, yapılan kazılarda elde edilen sıvıların özelliklerini inceliyor. Bugüne kadar yapılan kazılarda toplam 160 ton işlenmiş benzine rastlandı. Emicilerle tankerlere yüklenen benzin, yeniden temizlenerek kullanılması için TÜPRAŞ'a gönderildi. TÜPRAŞ İşletme Müdürü Yusuf Yakut, benzin sızıntısının olduğunu kabul ederken, "Bu sızıntı sanırım yeni değil. Çok uzun yıllar önce meydana gelen sızıntılar olduğunu sanıyoruz. Ama yine de gerekli kontrolleri yaparak alınması gereken önlemleri alacağız" dedi.

'Tehlike şimdilik atlatıldı'
Ekip Başkanı Batman Teknik Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Hasan Bayındır, kazılar sırasında TÜPRAŞ'a yakın kesimlerde saf benzin, daha uzakta ise suyla karışık benzin elde ettiklerini söyledi. Hasan Bayındır, "Patlamalara yol açan sebebin rafinerideki tanklardan sızan benzin olduğunu sanıyoruz. 1955'te kurulan bu tanklar altta biriken su nedeniyle kısmen çürüdüler. Bakım da yapılmadığından sızıntı olduğunu sanıyoruz. Tehlikenin önemli ölçüde bertaraf edildiğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

Vali: İhmal geçmişten
Vali Efkan Ala ise yapılan çalışmalar sonunda Batman için tehlikenin tamamen atlatıldığını savundu. Yapılan ölçümlerin de bunu gösterdiğini ifade eden Vali Ala, sızan benzinin çekildiğini, havadaki gaz oranının minimuma indiğini de ifade ederek, "Yaşanan olay tamamen ihmalden kaynaklanıyor. Geçmişten beri yaşanan bir ihmal var. O zamanlarda sızıntı önlenebilseydi, bugün bu olay yaşanmayacaktı. Bundan herkes sorumludur. Şimdi gerekli araştırmalar yapılıyor. Alınması gereken önlemler belirleniyor. Ne gerekiyorsa yapılacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" diye konuştu.

Ahmet YUKUŞ-Ömer GÜVENÇ / MERKEZ

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Üvey baba dehşeti
 Cihan bulundu ama...
 Minik kavga büyüdü
 Alevlere dalıp faciayı önlediler
 Taraftar yine kan döktü
 Bu dergi Süper
 Liderlere çocukça dilekler
 İstanbul'a 3 yeni müze
 Taksim ve Beyoğlu ışıl ışıl aydınlanıyor
ERDAL ŞAFAK
Sağlık emekçileri kızmasın
Bu iktidarın başarılı...
AHMET HAKAN COŞKUN
Başım belada
Dört bir yanım sarılmış durumda, kendimi...
MEHMET BARLAS
Yaşamı zorlaştırmak için size benzemeyeni...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Soykırım davaları!
Yıllar önce Polonya'daki...
SAVAŞ AY
Kapkaç her yerde aynı dert
Eskişehir: Biz hep...
REFİK DURBAŞ
Organ bağışının önemi...
Belek'te geçenlerde yapılan...
HINCAL ULUÇ
"..Seni beklediğim kadar!.."
(Üç gün için Kıbrıs...
Düşenin dostu: 0-1
Düşenin dostu: 0-1
Rize'deki randevuya eksik bir kadroyla çıkan Beşiktaş, Serkan'ın...
Önümüz açık
Önümüz açık
"Geleceğin milli takımını F.Bahçeli futbolcular oluşturacak. Bu...
'Bir hukuk adamına yakıştıramadım'
'Bir hukuk adamına yakıştıramadım'
Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı...
'First lady'ler terledi
'First lady'ler terledi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Cumhuriyet'in 80. kuruluş...
Eurovision'da zafer Ukrayna'nın
Eurovision'da zafer Ukrayna'nın
Abdi İpekçi'de muhteşem ev sahipliğiyle dünyaya büyük sükse yapan...
Taşeron doktorlar geliyor
Taşeron doktorlar geliyor
Sağlık Bakanlığı bir yönetmelik değişikliğiyle başhekimlerin, tıpkı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.