kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
IMF ile devam için hangi yol tercih edilecek?
IMF ile ilişkilerde 3 seçenek

Ekonomiden sorumlu Bakan Babacan'a göre, IMF ile 2005 sonrası için 3 ihtimal var: "Program sonrası gözleme" anlaşmasını imzalamak, "ihtiyati standby" anlaşmasını imzalamak ya da bugünkü 'standby'ın devamı.

***

IMF ile devam için hangi yol tercih edilecek?

Gazetelerin köşe yazarları ile biraraya gelen Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF ile devam etmek için 3 ihtimalin olduğunu, çok kısa bir sürede yol haritasının çizileceğini söyledi.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'la geniş bir ufuk turu toplantısı için ilk kez geçen Haziran ayında biraraya gelmiştik. İkincisini cuma günü gerçekleştirdik. Toplantıya Ali Babacan, Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakçı, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, Taner Berksoy, Deniz Gökçe, Asaf Savaş Akad, Erdoğan Alkin, Ege Cansen katıldı. Toplantıda güncel gelişmeleri ve 2005 sonrasını kapsayan orta-uzun vadeli bir dönemi içerecek fikir egzersizi yapıldı. Hükümet, 2005 yılı ve sonrasını kapsayacak orta vadeli bir strateji belgesini Temmuz-Ağustos aylarında açıklamaya hazırlanıyor. Bu yıl IMF ile yapılan standby anlaşmasının sona erecek olması, belirsizlikleri ortadan kaldırmak açısından böyle bir stratejik belgeyi zorunlu kılıyor.

DURUM TESPİTİ YAPTIK
Toplantıda, Ali Babacan günümüzün ekonomik gelişmelerini değerlendiren bir durum tespiti yaptı. İlk toplantıdan bu yana geçen dönemde enflasyonun ve faiz oranlarının düştüğünü, büyümenin sağlıklı bir yapıya kavuşmaya başladığını, faiz dışı fazlanın gerçekleştirilmesinde başarılı olunduğunu vurguladı. Ekonomik büyümenin özel sektörün önceliğinde gelişiyor olmasına sevindiklerini söyleyen Ali Babacan, yapısal reformlarda ise yavaş ilerlediklerini kabul etti.

Nitekim, 2005 ve sonrasını kapsayan döneme ait orta vadeli bir planda en önemli vurgunun yapısal reformlara yapılacağını söyledi. Uluslararası kurumlardan söz ederken, Türkiye'nin tarihinde ilk kez Dünya Bankası ile yaptığı "ülke desteği" stratejisi anlaşmasını tamama erdirdiğini ve bunun kredilerini aldığını açıkladı. Türkiye'nin Dünya Bankası ile bugüne kadar imzaladığı anlaşmalarda son krediyi alacak noktaya kadar ilerlemeyi hiç başaramamış. Bakan, Dünya Bankası ile yeniden bir yapısal uyum program anlaşması imzalayacaklarını ve bunun hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını da söyledi.

2005 YILI VE SONRASI
Ekonomi konusundaki kararların uygulanmasının uluslararası güveni artırdığını belirttikten sonra son günlerdeki dalgalanmalara da açıklık getirdi. Amerikan Merkez Bankası'nın faizleri yükselteceğini açıklaması, bu nedenle dışarı sermaye çıkışı ve cari açık, dalgalı ortamın temel konularını oluşturuyor. YÖK tartışmalarının bu durumu daha da kışkırttığı da genel kabul görüyor. Güncel gelişmeler üzerinde fikir alışverişinin ardından, Ali Babacan "2005 ve sonrası" açısından yapılacak hazırlıkların çerçevesini tanımladı. IMF ile ilişkiler konusuna, faiz dışı fazlaya açıklık getirdi. Yapısal reformlara hız verileceğini yeniden tekrar etti. IMF ile imzalanan stand-by antlaşmasının bu yıl sona ermesinin ardından yapılacaklar konusunda üç ihtimal bulunuyor.

Bunlardan ilki "Program Sonrası Gözleme" anlaşması imzalamak. Bu, IMF ile yapılması gereken rutin bir anlaşma. Bu anlaşmayı yapan ülke IMF ile parasal bir ilişkiye girmemekle beraber, yılda en az iki kez denetimden geçiyor. İkinci ihtimal, "İhtiyati Stand-By". Bu anlaşmanın yapılması halinde, anlaşmayı imzalayan ülke, isterse parasal bir ilişkiye giriyor, anlaşılan meblağı çekip çekmeme konusunda ise arzusuna göre hareket ediyor. Bunda da uyum denetiminin benzeri yürürlükte oluyor. Üçüncü ihtimal ise şimdi uygulanmakta olan stand-by'ın devamı. Ali Babacan, bunlardan hangisinin uygulanacağını henüz kararlaştırmadıklarını, tercihlerini yakında netleştireceklerini söyledi.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Parada 'yenilik' telaşı
 Rekabet için Çin'e giden ilanla yönetici arıyor
 8.5 milyar dolar pazarlığı
 YÖK tartışması piyasadaki dalgalanmada çok da etkili değildi
 Kamuda 'krediye fren' demeci polemik yarattı
 Irak'ta Türk şirketlerine çok iş var
YAVUZ SEMERCİ
Türk Silahlı Kuvvetleri
Babam Türk Silahlı Kuvvetleri'ne...
ALİ SAYDAM
Düşünce 'out', duygu 'in
Amerika'da da aynı akım...
İLKER SARIER
Hukuk ulemasına yürütme erki dersi
Yazının başlığına...
Üvey baba dehşeti
Mersin'de Mevlani Bozdemir adlı kişi altını ıslatan 2.5 yaşındaki...
Cihan bulundu ama...
İngiliz anne dört yıldır aradığı oğluna kavuştu ama Cihan'ın...
Sex and the City'den sabun tanıtımına
Sex and the City'den sabun tanıtımına
Adını bütün dünyada milyonlarca hayranı olan Sex and the City...
Lösemili çocuklar için
Lösemili çocuklar için
Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı'nın Tiffany Collection mücevher...
IMKB
E: 16,531 D:% -0.69
DOLAR
S: 1,530,000 D:% -0.62
EURO
S: 1,810,000 D:% -0.69
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.