kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İmam hatip katsayısı Meclis'ten hızla geçti
İmam hatip katsayısı Meclis'ten hızla geçti
Baykal: Tasarı dini bir istismardır

İmam hatip katsayısı kavga gürültü geçti

Çok tartışılan madde CHP'nin sert muhalefetine rağmen Genel Kurul'da kabul edildi

YÖK Yasa Tasarısı içinde yer alan ve imam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye girişte tabi olacakları katsayıları düzenleyen 5. madde Meclis'ten geçti. Tasarı görüşülürken sert tartışmalar yaşandı.

***

İmam hatip katsayısı Meclis'ten hızla geçti

İmam hatip mezunlarının üniversiteye girişlerini de kolaylaştıran YÖK Yasa Tasarısı'nın 5. maddesi sert tartışmalara rağmen Meclis'te kabul edildi.

Üzerinde sert tartışmalar yaşanan YÖK Kanunu'nda değişiklik öngören ve imam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerini kolaylaştıran tasarıyı AKP dün süratle Meclis Genel Kurulu'na getirdi. Hükümet, böylece Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmesine kesin gözüyle bakılan düzenlemede ısrar ederek Anayasa Mahkemesi'ne kadar uzanacak bir süreci tercih etmiş oldu. Genel Kurul'da aralarında imam hatip lisesi mezunlarına katsayı kolaylığı getiren maddenin de bulunduğu ilk 5 madde, sert tartışmaların arasında kabul edildi. Gazetemiz baskıya girdiği 02. 30 sıralarında ara verilen oturum kalan 6 maddeyi görüşmek üzere toplanıyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün parti grubunda yaptığı sert açıklamaların ardından AKP, tasarıyı genel kurul gündemenin ön sırasına çekmek üzere dün sabah erken saatlerde harekete geçti. AKP bu amaçla Danışma Kurulu'nu toplantıya çağırdı. AKP ile CHP Danışma Kurulu'nda anlaşamayınca, tasarı AKP'nin önerisi olarak getirildi. Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, "Bu tasarı dar görüşlü, popülist yaklaşımlar içeren, buram buram siyasi rüşvet kokan, bir yerlere mesaj verme amacı güdüyor" dedi.

ORTAM ÇOK GERİLDİ
CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz'un konuşması ortamın gerilmesine neden oldu. Tasarıyı imam hatiplere indirgeyenin hükümetin ta kendisi olduğunu kaydeden Topuz, "Böyle bir tutum tabii ki gerginlik yaratacak. Olgun davranmıyorsunuz. İmam hatiplere indirgeyen sizsiniz. Siz bu tasarıyı imam hatiplilerin önünü açmak için getirmediniz mi? Siz imam hatip lisesi tasarısına dönüştüreceksiniz, sonra yavuz hırsız hesabına, imam hatiplere indirgemeyin diyeceksiniz. Olmaz böyle şey" dedi. AKP sıralarından laf atılmasına kızan Topuz, "Bana laf atmayın ağır cevap veririm. Gerginliği siz yarattınız" karşılığını verdi. Topuz, sataşmaların sürmesi üzerine "Siz başkalarına tavsiyede bulunmayın, asıl sizin ders almaya ihtiyacınız var. Başbakan demokrasiyi yanlış anlıyor. Düne kadar siz demokrasiyi bir araç olarak görüyordunuz" diye bağırdı. Daha sonra yapılan oylamada AKP'nin önerisi kabul edildi ve tasarı üzerindeki görüşmelere geçildi.

"CUMHURİYET ELDEN GİDİYOR"
CHP lideri Baykal'ın konuşmasından sonra söz alan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise en çok "bu tasarının arkasında kim var?" sorusunun sorulduğunu belirterek, "Tasarının arkasında kim var söyleyeyim. Son seçimleri düşünürseniz AKP ye oy veren yüzde 42, MHP, DYP, SP, üç büyük eğitim sendikasından ikisi, üniversitelerdeki öğretim üyeleri bu yasayı destekliyor" dedi. Konuşmalardan sonra maddelerinin görüşülmesine geçildi. 2'nci maddenin görüşülmesi sırasında zaman zaman tansiyon oldukça yükseldi. Bakan Çelik'in "80 yılda yapılamayanları bir buçuk yılda yapmamızı beklemeyin" sözlerine CHP'liler "cumhuriyet elden gidiyor" diye laf attılar. Bunun üzerine de Bakan Çelik, "Elden giden Cumhuriyet değil. Elden giden CHP, siz farkında değilsiniz" karşılığını verince CHP'li milletvekilleri ayağa kalkarak tepki gösterdiler. CHP'li Ali Rıza Bodur, Başkanlık kürsüsüne yürüyünce, oturumu yöneten Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma bir süre ara verdi.

CHP, BAKANA ÖZÜR DİLETTİ
Başkanvekili Yakut'un söz isteyen CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç'a söz vermemesini CHP milletvekilleri sıraların üzerine vurarak protesto etti. Başkanvekili Yakut, CHP'lilere, "Üzerine vurduğunuz sıralar milletin malı. Otomatik sistemi bozuyorsunuz" uyarısında bulundu. Tartışmalardan sonra söz alan Koç, Bakan Çelik'in özür dilemesini istedi. Bakan Çelik de bunun üzerine "Eğer CHP elden gidiyor sözlerimi 'CHP mezara gidiyor' diye anladıysanız özür diliyorum. Oylarınız gidiyor demek istedim" deyince tartışmalar sona erdi.

"KARŞI DEVRİM" SUÇLAMASI
İkinci maddede yaşanan bu tartışmadan sonra tasarının iki maddesi daha kabul edildi. İmam hatip mezunlarına üniversiteye girişte tabi olacakları katsayıları düzenleyen 5. madde üzedinde sert tartışmalar yaşandı. Madde üzerinde CHP grup Başkanvekili Kemal Anadol "Bu karşı devrim yasası ile laik düzeni ortadan kaldırmak istiyorsunuz" dedi. Anadol'un bu sözleri AKP'lileri kızdırdı. AKP'liler Anadol'a laf atarak sözünü geri almasını istediler. Anadol ise sözünü asla geri almayacağını söyledi. Bu madde düz lise, meslek lisesi ve imam hatip lisesi mezunlarının hangi kıstaslarla hangi üniversitelere girebileceklerini düzenliyor. Buna göre lise ve üniversiteler sayısal sözel ve eşit ağırlıklı olarak ayrılacak. Hangi lise ve üniversitelerin, hangi sınıflandırmaya gireceğine ise Milli Eğitim Bakanlığı karar verecek.

Şenol ATEŞ-ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Bakan Çicek: Yanlış yaparsak yargı düzeltir
 Yalman: Açıklama çok net
 Ankara'dan Kretschmer'e tepki
YAVUZ DONAT
Reel politika
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan zaman zaman...
 atv 09.00
"Beyblade"
 atv 09.35
"Hayatımın Kadını"
 Show TV 09.00
"Rebecca"
 Star 10.00
"Aşkın Peşinde"
 Kanal D 08.30
"Ruhsar"
 Kanal D 09.30
"Bugs Bunny"
O, yarışmayı evde izleyecek
Yedi yıl önce ülkemize Eurovision'da üçüncülük kazandıran Şebnem...
Tecavüzcü yakalandı
Zincirlikuyu'da yol gösterme bahanesiyle kandırdığı genç kıza başına...
Derin ile Ralf tehlikeyi atlattı!
Derin ile Ralf tehlikeyi atlattı!
Çifte kumrular Derin ile Ralf'in beraberlikleri ciddi anlamda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.