kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bildiğim tüm dualar kızım için
Bildiğim tüm dualar kızım için
Nazar Boncuğu Var

Telepatiyle annesinden güç alıyor

Serbest dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç'ın annesi Şeyma Dalkılıç da bir deniz tutkunu. Çocukken denizde annesinin peşine takıldığı için 'filika' adı verilen Yasemin'in her dalışında annesi de yanında. "Ben denizi sevdiğim kadar korkarım da. Nazar boncuksuz dalmasına izin vermem. Yasemin'le telepatik bir bağ kurup ona güç gönderirim" diyen Şeyma Dalkılıç, kızı için dalış öncesi tılsımlı törenler yaptırıyor.

***

Bildiğim tüm dualar kızım için

Henüz 3 yaşındayken yüzmeye başlayan sualtı dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç'ın annesi Şeyma Dalkılıç, kızının en büyük destekçisi. Yarışma öncesi şans getirsin diye tılsımlı törenler yapıyor
Sualtı dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç daha anne karnındayken yüzmeye başlamış" dense yanlış olmaz. Deniz tutkusunu annesi Şeyma Dalkılıç'tan alan Yasemin, henüz 3 yaşındayken büyüklere taş çıkartacak kadar güzel yüzüyormuş. İstanbul Bakırköy'de denize yakın bir evde doğduğu için evlerinin önünden denize girmeye başlamış. Kulaç atmayı, dalmayı, derinliklerde de en az suyun üstündeki kadar güven duymayı, daldıkça daha derinleri merak etmeyi de annesinden öğrenmiş. Yüzerken annesinin peşini hiç bırakmadığı için ona "filika" adını takarlar.

Her yaz gittikleri Datça'da da bütün gün denizden çıkartamıyorlarmış onu: "O yıllarda Bakırköy'deki evimizin önünden denize girebilirdik. Hemen herkesin bir kayığı veya motoru vardı. Deniz yaşamın önemli bir parçasıydı. Annem ve anneannemin arkadaşı olan Alman komşumuz Eni teyze çok iyi yüzücülerdi. Benim de ilk yüzme hocalarım onlar oldu. Bu deniz sevgisi Ankara'ya yerleştikten sonra bitmedi. Hatta özlemle karıştığından olsa gerek daha da arttı. Bu nedenle denizi olmayan Ankara'da amatör denizci ehliyeti ve balıkadam bröveleri aldım ve elime fırsat geçtikçe kendimi deniz kenarında buldum."

ÇELİK KELEBEK

Bu küçük su perisinin en dikkatli koruyucusu ise şüphesiz annesi Şeyma Dalkılıç oldu. THY Ankara Satış Müdürlüğü'nden emekli olan Şeyma Hanım, şimdi zaman zaman Bilkent Turizm Bölümü'nde biletleme sistemleri konusunda ders veriyor. Narin ve zarif özelliklerine rağmen eğilip bükülemeyecek kadar sert de olabildiği için "çelik kelebek" dediği kızının henüz 3 yaşında çok iyi yüzdüğünü söylüyor; "Benden gördüğü için maske ve palet istiyordu. Yüzmeyi çok iyi öğrenmedikçe maske-palet kullanmasına izin vermedik, ama galiba beş yaşındayken kendi çapında dalmaya başlamıştı. Bu işten çok zevk alıyordu. Hatta sürekli benim peşimden gelip dalmaya çalıştığı için bizim sitede adını 'filika' takmışlardı.

O dönemde dalması beni ve eşimi hiç korkutmuyordu. Çünkü denizi ciddiye alması gerektiğini çok iyi biliyor ve bizim gözetimimiz dışında dalmaya kalkışmıyordu. Daha ileri yaşlarda ise yüzme ve dalma becerileri çok gelişmiş, milli sporcu seviyesine ulaşmıştı. Disiplinli ve çok kontrollüydü. Suya ilişkin becerileri de beni ve babasını çok aştığı için artık müdahalemiz gerekmiyordu." Yasemin rekora doğru dalarken heyecanı da hiç bitmemiş, aksine artmış Şeyma Hanım'ın. Çünkü denizi ne kadar çok severse sevsin, korkuyor da; "Kaç rekor kırmış olursa olsun buna alışmaya imkan yok. Ben denizi sevdiğim kadar denizden korkarım da...

Çok ciddiye alırım denizi. Yasemin'in de yaptığı işi ne kadar ciddiye aldığını çok iyi bilirim. Gerek antrenman gerek rekor dalışları sırasında çok sıkı güvenlik tedbirleri aldıklarını biliyorum. Öyle ki dipte ne gibi bir aksilik olursa olsun, çok bilgili ve eğitimli güvenlik dalıcılarının ona hemen ulaşıp gerekeni yapacaklarından eminim. Her rekor dalışında yanındaydım. Güvenlik ekibini oluşturan arkadaşları benim de dostlarım oldular bu sürede. Dalış konusunun çok dışında birisi olmadığım için nerede ne sorun çıkar, nasıl giderilir, nasıl önlenir, bunları çoğu kişiden daha iyi bilebiliyorum ama yine de müthiş heyecanlanıyorum. Bu heyecanı hiçbir zaman kontrol edebilmem de mümkün olmayacak. Bildiğim tüm duaları okuyorum. Yasemin'le telepatik bir bağ kurup ona güç gönderiyorum. Yani o birkaç dakika bitene kadar ne yaptığımı ben kendim de pek bilmiyorum."

Yasemin artık 25 yaşında evli bir kadın olsa da annesi ona hala ıslak saçla sokağa çıkmamasını, meyve yemesini ve kazağını giymesini hatırlatıyor. Yasemin de ilerde çocuğu olursa derinliklerin gizemli dünyasıyla tanışmasını istiyor; "Sualtı herkesle paylaşmak isteyeceğim büyüleyici bir dünya. Fakat çocuğumun kesinlikle çok katı kurallar takip ederek yapması gerekir bunu. Ana kural yalnız dalmamak. Maalesef çok yüksek sayıda insan bu kuralı takip etmiyor. Her dalışta eşim veya ben mutlaka eşlik etmemiz şartıyla dalması gerekir. Takip edeceği yolu da dünyanın en başarılı antrenörü olan eşime bırakırım mutlaka.

Figen Yanık

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Sinemaların da ruhu varsa biri yeniden aramıza döndü
 50'ler ve 70'ler bugüne geldi
 Üniversitelerimiz daha kalabalık ve siyasileşmiş liselere...
 Mağaralarda apart otel keyfi
 Birgi'nin incisi
 Annelerin annesi Zübeyde Hanım
 Bodrum'da şenlik var
 Yelkenleri başarıyla dolduruyor
 Havacılığın gözdesi Airport başlıyor
 THY'den yeni indirim
 Emirates'in kârı arttı
 Dünya A380'e hazırlanıyor
 Kristal Saray'ın mücevherleri
 Şapkam, ben ve tasarımlarım
 Airbus'ın Türkiye ilgisi
 Akkurt Amerika'ya açılıyor
 Denizcilerin fuarı başladı
 Maceranın Türk öncüleri
 Provence'da piknik yapılır
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
YASEMİN TAŞKIN
Yapay Döllenme
Norveç'te ilik nakli yapılmasını bekleyen...
STELYO BERBERAKİS
Tarihi Ziyaret
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 1988'den bu...
FİKRET AYDEMİR
Kuşadası- Dublin
Türkler artık Dublin'e...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Pilot deyip geçme!
Geçen haftaki yazımıza, asker kökenli...
ÖNCEL ÖZİÇER
Bazı anneler...
Bazı annelerin doğum tarihi yoktur.
TURGAY NOYAN
Hakan Öge'yi dünya turuna uğurlarken
Geçtiğimiz pazar...
Tercihiniz doğal yağlar olsun
Tercihiniz doğal yağlar olsun
Yağ genellikle sofralarımızdan eksik olmaz. Oysa yağlar, özellikle de...
Anne sütü kalp krizi riskini azaltıyor
Anne sütü kalp krizi riskini azaltıyor
Bilim adamlarının yaptığı son araştırmalar, anne sütüyle beslenmenin...
Çocuklarını kalbinde büyütüyor
Neşe Hanım aynı anda biri 4, biri 2 buçuk yaşında iki kız çocuğunun...
Pozitif ayrımcılık herkese gerekli
Pozitif ayrımcılığa "Evet" diyerek dikkat çeken AKP İzmir...
Bir buket çiçek lütfen
169 Alo Post ve 444 Çiçek Hattı'yla annenize çiçek...
Avam Kamarası'na aday ilk Türk
Ayfer Orhan, İngiltere'de önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlerde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.