kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Servet Yildirim @ SABAH
 

Yatırımcıyı ürküten 3 belirsizlik

Yatırımcılar için zor bir döneme giriyoruz. Önümüzde piyasaları her iki yöne de sürükleyebilecek üç büyük belirsizlik var: Kıbrıs, Irak ve Avrupa Birliği. Her üçü de Türkiye siyaseti ve ekonomisi üzerinde orta ve uzun vadeli etkiler yapacak gelişmeler.
Nisan'ın 24'ünde Kıbrıs'ta referandum var. Sonuç faizi ve kuru etkileyebilir. Konuştuğum traderlar, şu anda ağır basan beklentinin Annan Planın'ın adanın Türk tarafında onaylanıp, Rum tarafında reddedileceği yönünde olduğunu söylüyorlar. Yapılan anketler de güneyde "hayır"cıların ağır bastığını gösteriyor ancak seçim tarihi yaklaştıkça güneydeki "evet"çilerin sayısı artabilir. Kuzey ise Denktaş'a rağmen "evet"çi görünüyor.
Referandumdan hangi sonuç çıkarsa ne olur?
Piyasaların en hoşuna gidxzecek sonuç planının adanın her iki tarafında birden kabul edilmesi olur. Bu sonuca Türkiye'nin AB üyeliği için olabilecek en iyi sonuç olarak da bakılıyor. Hal böyle olunca, bu tür bir sonuç kuru ve faizi aşağı çeker, Türkiye'nin eurobond fiyatlarının artmasına yol açabilir.
Piyasaların şimdiden satın almaya başladığı sonuç ise planın kuzeyde kabul edilip, güneyde reddedilmesi. Bu sonuç kur ve faize oldukça sınırlı bir hareket getirebilir. Eurobond'larda da çok dramatik bir değişiklik olmayabilir. Hatta (her ne kadar gerçekleşme payı düşük olsa da) bu sonucun şu ana kadar sadece Ankara tarafından tanınan KKTC'nin diğer başkentler tarafından da tanınmasına neden olacağını ve böyle bir sonucun orta ve uzun vadede en hayırlısı olduğunu düşünenler var. Yanlış da olsa bu algılamaya pozisyon ayarlamaları faiz ve kurda düşüş bile yaratabilir.
Herhalde piyasalar için en kötü sonuç Annan planının adanın her iki tarafında birden reddedilmesi olacak. Çünkü piyasalar belirsizlik sevmez. Bu sonuç 30 yıllık Kıbrıs sorununun belirsiz bir süre daha çözümsüz kalmasına yol açar. Bu arada Rumlar AB'ye üye olur, Türklerin durumu ise belirsizliğini korur. İçeride ise başbakanın ve hükümetin kredibilitesi yara alır. Bu senaryoda faizlerin ve kurun yükselmesi, eurobond fiyatlarının düşmesi beklenebilir. Bu etkinin süresi ise ekonominin temellerine bağlı. Eğer temeller sağlam ise kısa sürer.

Irak ve AB
Hem orta hem de uzun vadede piyasalar açısından Kıbrıs kadar hatta daha da önemli iki belirsizlik faktörü ise Irak ve Avrupa Birliği.
Irak yine ısınıyor. Dengeler sürekli değişiyor, ABD Irak'ı kontrol altına almakta zorlanıyor. Kuzeyde Kürtlerin ne yapacağı belli değil. Duruma göre Türk askerinin müdahale edip etmeyeceğine varacak Irak tartışmaları ve senaryoları yatırımcıları ürkütebilir.
Avrupa Birliği tartışmaları ise Fransa'da çoğunluk partisinin Türkiye'nin coğrafi konumu ve tarihi açısından Avrupa dışında olduğunu ve bu nedenle AB'ye üye olamayacağı yolundaki değerlendirmeleriyle yeni bir boyut aldı. Fransa dışişleri bakanı Michel Barnier'in "Hiç bir zaman, kısa vadede gerçekleşecek bir üyelikten söz etmedik. Türkiye'nin AB'ye girişi orta veya kısa vadede söz konusu değil" sözleri ise her ne kadar bilinenin tekrarı olsa da Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki yaklaşımı nedeniyle iyimser bir havaya giren piyasalar açısından umut kırıcı oldu. Benzeri açıklamalar diğer başkentlerden de gelebilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Belirsizlikler   / 08-05-2004
 Çin frene basınca   / 04-05-2004
 Dövizde neler oluyor?   / 30-04-2004
 Schröder'in AB desteği   / 29-04-2004
 Avrupa'nın hasta adamı   / 27-04-2004
 Kıbrıslı Türkler için tarihi gün   / 24-04-2004
 İmar komisyonun başına Fransız   / 22-04-2004
 IMF'li mi IMF'siz mi?   / 17-04-2004
 Birleşme yükünü kim çekecek?   / 15-04-2004
 Yatırımcıyı ürküten 3 belirsizlik   / 10-04-2004
SERVET YILDIRIM
Dolar nereye gider?
Son günlerde en çok sorulan soru bu.
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Şok dışarıdan önlemi içeriden
Finansal piyasalarda...
Eskimeyen dostlar
Onlar Robert Kolej 1951 mezunları. Okul bittikten tam 40 yıl sonra...
Bundan daha güzel bir hediye olurmu?
Pazar günü kutlanan Anneler Günü, İzmirli Fikriye Aydur için ayrı bir...
Sakis, 34.5'ta tacize uğradı!
Sakis, 34.5'ta tacize uğradı!
Eurovision Şarkı Yarışması için İstanbul'da bulunan Yunanistan...
Kürkçü dükkanı misali!
Kürkçü dükkanı misali!
Mustafa Denizli'nin kızı Selin ile müzmin sevgilisi borsacı...
IMKB
E: 16,808 D:% -1.14
DOLAR
S: 1,551,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,836,000 D:% 0.00
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.